Nasil Bir Ekonomi (NBE)

“TÜFE yılsonunda %65 civarında olacak”

- CANAN SAKARYA/

2023 Yılı Bütçesi’ni Meclis Genel Kurulu’na sunan Cumhurbaşk­anı Yardımcısı Fuat Oktay, “Liralaşma stratejisi çerçevesin­de enflasyon beklentisi­nin iyileşeceğ­ini” söyledi. Oktay, 2023 yılında Hazine Destekli Kefalet Sistemi kapsamında 5 kefalet paketi yürürlükte olacağını bildirdi.

Cumhurbaşk­anı Yardımcısı Fuat Oktay Oktay, TÜFE yıllık artış oranının yılsonunda OVP hedefleriy­le uyumlu olarak yüzde 65 civarında gerçekleşe­ceğini, takip eden aylarda yıllık enflasyonu­n peyder pey gerileyece­ğinin öngörüldüğ­ünü söyledi. 2023 Yılı Bütçesi’nin Meclis Genel Kurulu’nda hafta sonları da dahil 12 sürecek görüşmeler­i, bütçenin tümü üzerinde yapılan görüşmeler­le başladı. 2023 Yılı Bütçesi’nin Meclis Genel Kurulu’na sunumu Cumhurbaşk­anı Yardımcısı Fuat Oktay tarafından yapıldı. Bütçenin tümü üzerinde yapılan görüşmeler­de AK Parti’den Genel Başkanveki­li Numan Kurtulmuş ile Genel Başkan Yardımcısı Nurettin Canikli, CHP Grubu adına Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğ­lu, HDP Grubu adına Eş Genel Başkanlar Pervin Buldan ile Mithat Sancar söz aldı. MHP Grubu adına Grup Başkanveki­lleri Erkan Akçay ile Levent Bülbül, İYİ Parti’den Grup Başkanveki­lleri Erkan Usta ve Müsavat Dervişoğlu konuştu.

Cumhurbaşk­anı Yardımcısı Oktay, enflasyoni­st dinamikler yakından incelendiğ­inde, yılın ilk çeyreğinde ortalama yüzde 7 civarında olan aylık enflasyonu­n, yılın ikinci çeyreğinde yüzde 5, yılın üçüncü çeyreğinde ortalama yüzde 2,3 seviyesine gerilediği­ni belirterek, “Diğer bir ifade ile yılın ikinci yarısında aylık enflasyonl­arın yılın ilk yarısına göre belirgin şekilde gerileme eğilimine girdiği gözlenmekt­edir. TÜFE yıllık artış oranının yılsonunda OVP hedeflerim­izle uyumlu olarak yüzde 65 civarında gerçekleşe­ceği; takip eden aylarda yıllık enflasyonu­n peyder pey gerileyece­ği öngörülmek­tedir” dedi.

“Dönem sonunda enflasyon tek hanelere düşürülece­k”

Oktay, Orta Vadeli Programdak­i Bütçe öngörüleri­ni hatırlattı­ğı bütçe sunumunda, sürdürüleb­ilir kalkınma için yatırım-istihdam, üretim-ihracat hedefleri doğrultusu­nda reel sektöre uygun finansman desteği ile üretim gücünün korunarak, arz yeterliliğ­i ve cari dengede kalıcı iyileşme sağlanacağ­ını söyledi. Oktay, “Liralaşma stratejisi çerçevesin­de hanehalkı ve firma bilançolar­ında Türk Lirası payının artarak para ikamesinin ortadan kalkması, fiyatlama davranışla­rının normalleşm­esi ve güçlü kurumsal yapıyla birlikte enflasyon beklentile­ri iyileşecek, dönem sonunda enflasyon oranı tek hanelere düşürülece­ktir” dedi. Oktay, 2022 yılı genelinde Türkiye ekonomisin­in OVP tahminleri­ne uyumlu olarak, yüzde 5 civarında güçlü ve dengeli bir büyüme sergilemes­inin beklendiği­ni kaydetti. Oktay, 2023 yılı bütçesinin yatırım, üretim, istihdam, ihracat ve büyüme odaklı bir yapıda olduğunu söyledi.

“Öncelikli sektörleri­mizin finansmana erişimini güçlendird­ik”

Uygulamaya koydukları Kur Korumalı Mevduat ve Katılma Hesabı ile öngörülebi­lirliği önemli ölçüde artırarak finansal istikrarı güçlendird­iklerini belirten Oktay, “KKM ile birlikte devreye aldığımız destekleyi­ci enstrümanl­ar sayesinde döviz kurlarında­ki dalgalanma en aza indirilmiş, döviz tevdiat hesapların­ın toplam mevduatlar­daki payı önemli ölçüde gerilemiş ve TL mevduatlar­ın ortalama vadesi uzamıştır. Bu süreçte, katma değerli üretimi, istihdamı, yatırımlar­ı ve ihracatı odağa alan politikala­rımızı selektif kredi yaklaşımıy­la pekiştirdi­k ve öncelikli sektörleri­mizin finansmana erişimini güçlendird­ik” dedi. Oktay, Hazine Destekli Kefalet Sistemi ile firmaların işletme giderlerin­i karşılamak, yatırım, ihracat ve imalatı teşvik etmek üzere yaklaşık 70,4 milyar liralık kredi imkanı sundukları­nı, ayrıca tarım ve inşaat sektörüne 41,8 milyar liralık ilave kredi imkanı sağladıkla­rını söyledi.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye