Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Enflasyond­a yeni dönem...

- EKO / ANALİZ Alaattin Aktaş ala.aktas@gmail.com

Kasım ayı TÜFE artışı beklendiği gibi geldi ve yıllık oranda iniş başladı. Yıllıkta asıl gerileme aralık ve ocakta yaşanacak.

Üretici fiyatların­daki yıllık artış ekim sonuna göre tam 22 puan düştü. Yİ-ÜFE'deki düşüş aralık ve ocakta çok daha hızlı olacak.

Tüketici fiyatları kasım ayında yüzde 2.88 arttı. Bu sürpriz bir oran değil. Bu köşede dün de yazdığım gibi beklenti yüzde 3 dolayınday­dı. Ve yine tahmin edildiği gibi ekim sonundaki yüzde 85.51'lik yıllık oran zirve oldu, kasımla birlikte iniş başladı. Yıllık artış kasım sonunda yüzde 84.39'a geriledi.

TÜFE’de yeni dönemin temel özelliği artık budur...

Fiyatların genel düzeyindek­i artış, yani enflasyon devam edecek; ama yıllık fiyat artış hızı gerileyece­k.

Kaldı ki yıllık oranda kasım ayında ortaya çıkan gerileme hiçbir şey!

Asıl gerilemeyi aralık ve ocakta göreceğiz.

Geçen yılın aralık ayındaki artış yüzde 13.58, bu yılın ocak ayındaki artış yüzde 11.10’du.

Bu aylarda bu kez yüzde 3’er artış yaşansa yıllık oran aralık sonunda yüzde 67’ye, ocak sonunda yüzde 55’e inecek.

Yıllık oranda aralıkta 17 puanlık, ocakta bu 17 puana ek 12 puanlık bir düşüş daha... Yıllık enflasyon oranı kasım sonundan ocak sonuna, iki ayda tam 29 puan düşecek. Ve bu düşüş mayısa kadar devam edecek.

Ya fiyatlar?

Ancak yıllık artış oranı fiyatlar düştüğü için gerilemeye­cek.

Baz etkisi sağ olsun, matematik sağ olsun!

Fiyatlar artmaya devam edecek. Hem zaten fiyatların düşeceğini söyleyen de yok ki. Ama yıllık enflasyon oranındaki düşüş, sanki fiyatlar geriliyorm­uş gibi servis edilecek. Hem alıcı olduktan sonra niye edilmesin!

2023 yılının resmi enflasyon hedefi yüzde 25. Bu oranda kalınması neredeyse olanaksız da, hadi kalındı diyelim. Bu yıl aralıkta 100 liraya satın alınabilen bir mal ve hizmet, önümüzdeki yıl aralıkta en az 125 lira olacak.

Ama yıllık artış oranındaki gerileme siyaseten döndüre döndüre kullanılac­ak. Bu gelişmenin temel nedeni olarak da hiç kuşku yok faiz indirimi gösterilec­ek.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye