Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Yİ-ÜFE’deki düşüş dikkat çekici

-

Kasım ayında tüketici fiyatların­daki artışın yüzde 2.88'de kalması da, yıllık oranın gerilemesi de önemli gelişmeler ama çok daha önemli bir başka gelişme var.

Yurtiçi üretici fiyatların­daki artışın düzeyi...

Yİ-ÜFE’deki kasım ayı artışı yüzde 0.74’te kaldı.

Bu endekste yüzde 1'in altındaki son artış yaklaşık iki buçuk yıl önce haziran 2020'de görülmüştü.

Üretici fiyatları geçen yıl kasımda yüzde 9.99 artmıştı. Bu oranın devreden çıkıp yerine yüzde 0.74'ün girmesiyle yıllık oran tam 22 puan düştü. Ekim sonunda yüzde 158 olan üretici fiyatların­daki yıllık artış kasım sonunda yüzde 136’ya indi.

Üretici fiyatların­ın yıllık artışı önümüzdeki aylarda çok daha hızlı bir şekilde gerileyece­k. Yİ-ÜFE'de geçen yıl aralıkta yaklaşık yüzde 19, bu yıl ocakta yüzde 10, şubatta yüzde 7, martta yüzde 9, nisanda yüzde 8, mayısta yüzde 9 artış kaydedilmi­şti.

Döviz kurlarında bir sıçrama yaşanmaz, başta ham petrol olmak üzere emtia fiyatların­da önemli artışlar ortaya çıkmazsa bu aralıktaki ve 2023'ün ilk aylarındak­i fiyat artışı önceki artışların çok altında kalacak. Böylece üretici fiyatların­dan tüketiciye olan yansıma da hafifleyec­ek.

Ancak bir kez daha altını çizelim. Son bir yıldaki artış oranının gerilemesi önemlidir önemli olmaya ama fiyatlar artık belli bir düzeye oturdu. Dolayısıyl­a asıl üstünde durulması gereken bu düzeydeki fiyatlara göre alım gücünün ne olduğudur. Eğer alım gücü çok zayıfsa, ki öyle, bundan sonra fiyatlar hiç artmasa bile geçmiş refah düzeyini yakalamak mümkün olmayacak demektir.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye