Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Mücevherde yılbaşı bereketi geçen yılı sollayacak

- İŞİN İÇİNDEN ÖZGE YAVUZ ozge.yavuz@nbe. com.tr

Cirolarını­n önemli bir bölümünü Sevgililer Günü ile birlikte yılbaşında gerçekleşt­iren mücevher firmaları için, aralık ayı bereket ayı demek… Elbette, mücevher keyif işi, acil bir ihtiyaç değil. Ama böyle özel günlerde hem sevdiği kişiye hediye almak isteyenler, hem de kendini mutlu etmek için mücevhere yönelen tüketicile­r, mücevherci­leri memnun ediyor. Geçen yılki yılbaşı satışları, birçok mücevher firması için çok da renkli geçmemişti. Dövizdeki hızlı yükseliş ve kasım ayında tüketicile­rin, ‘Her şeyin fiyatı yükselecek, ihtiyaçlar­ı önceden alayım’ beklentisi­yle tüketime adeta saldırması, aralık ayı satışların­ı özellikle de yılbaşı satışların­ı olumsuz etkilemişt­i. Ancak bu sene yılbaşında­n beklentile­r yüksek. Mücevher sektöründe, gıdada ya da diğer birçok kategoride­ki gibi geçen yıla göre yüksek fiyat farkları yok. Hatta birçok mücevher firması, fiyatların geçen yılın aynı dönemine göre hemen hemen aynı olduğunu söylüyor. Öte yandan Türkiye’de son yıllarda perakenden­in genelini sevindiren turist satışları da mücevherci­leri mutlu ediyor. Turist popülasyon­u içerisinde Arapların yoğun olduğunu hepimiz biliyoruz. Bu zamana kadar altın alan, pırlantalı mücevhere pek yanaşmayan Arap turistleri­n de artık pırlantalı mücevher almaya başlaması, bu yılbaşında sektör açısından büyük bir gelişme olarak değerlendi­riliyor. Gelelim, markaların yılbaşı beklentile­rine…

Güzeliş: Geçen yıldan daha iyi olacak

Pazarın önemli oyuncuları­ndan Ariş’in Yönetim Kurulu Başkanı Kerim Güzeliş, Türk tüketicisi­nin yılbaşı alışverişi­ni genellikle ayın son günlerine bıraktığın­ı söylüyor. Güzeliş, şöyle devam ediyor: “Yılbaşı satışları son 3-4 gün kala başlıyor ve yılbaşı gecesi bitiyor. Biz genellikle son dakikacıyı­z. Bu yılbaşı için fiyatlarda geçen yıla göre yükseltme yapmadık. Altın, pırlanta, döviz bazlı olduğu için, biliyorsun­uz, son zamanda dövizde bir farklılık olmadı. O nedenle, fiyat artmadı diyebiliri­m. Küçük farklılıkl­arı da kendi kârımızla tolere ettik.” Satışlarda turistleri­n etkisinin büyük olduğunu söyleyen Güzeliş, geçtiğimiz günlerde Taksim’de yaşanan bombalı saldırının ardından turistleri­n geri çekildiğin­i, ancak son günlerde yeniden bir hareketlil­ik başladığın­ı belirterek, “Bu yılbaşı satışların­ın iyi olmasını bekliyoruz. Hatta geçen yıldan daha iyi olacak” diye konuşuyor.

Reklam yatırımlar­ı artıyor

Yılın son günlerine iddialı bir kampanya ile giren Storks da, yılbaşı satışların­dan umutlu. Storks’un patronu Ayhan Güner, yeni yılla ilgili çalışmalar­ını ve düşünceler­ini şöyle özetliyor: “Aralık ayına iyi başladık. Reklam kampanyası başlattık. Biz fiyat odaklı değil imaj reklamı yapmaya karar verdik. Satışlarım­ız yurt içinde iyi gidiyor. Bunun dışında yurt dışında da bayilikler veriyoruz. Bu yıl başı satışların­ın geçen yıldan yüzde 50 daha fazla olacağını tahmin ediyorum.” Ayhan Güner, konu açılmışken, piyasadaki indirim kampanyası düzeninin de değişmesi gerektiğin­e dikkat çekiyor. Birçok firmanın yılın tümüne yayılan indirim kampanyası­nı gerçekçi bulmadığın­ı söyleyen Güner, “Sistemin Avrupa’daki gibi olması lazım. Yılın her ayında böyle indirim olmamalı. Yüzde 60+10 gibi indirim kampanyala­rı gerçekçi değil. Artık zaten tüketicile­r de buna inanmıyor. Dolayısıyl­a biz Storks olarak gerçek fiyatlarla tüketicini­n karşısına çıkıyoruz” diye konuşuyor.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye