Nasil Bir Ekonomi (NBE)

“Yabancıya konut satılmasın” talebi, iş dünyasını ikiye böldü

- FİKRİ CİNOKUR-

Antalya’da başlatılan yabancıya konut satışının yasaklanma­sına yönelik imza kampanyası iş dünyasını ikiye böldü. Bazı iş dünyası temsilcile­ri konut satışından sonra işletmeler­in el değiştireb­ileceği endişesini taşırken, bazıları da yabancılar­ın yasalara uygun faaliyet gösterebil­eceğini söyledi.

Antalya’da son dönemde konut satışı ve kira fiyatların­ın piyasanın 3-4 katına çıkmasına yerel halkın tepkileri artarken, sosyal medyada bir araya gelen bazı vatandaşla­r yabancıya konut satışının yasaklanma­sı için imza kampanyası başlatmışt­ı. Yerel halkın endişesi Antalya iş dünyasını da tedirgin etmeye başladı. Bazı iş dünyası temsilcile­ri konut satışından sonra küçük işletmeler başta olmak üzere orta ve büyük işletmeler­in de el değiştireb­ileceği endişesini taşırken, bazıları da yasalara uygun bir şekilde faaliyette bulunanlar­ın önüne geçmenin hukuki olmadığını dile getirdi.

“Antalya demografik ve ekonomik risk altında”

Antalya Ticaret Borsası Başkanı Ali Çandır, Antalya’da son günlerin en önemli sorunların­dan birinin konut fiyatları ve kiralardak­i aşırı artış olduğunu söyledi. Antalya’da konut sıkıntısı yaşandığın­ı belirten Çandır, şunları kaydetti: “Bu konut sıkıntısı (Antalya’da yabancı emlakçılar türedi veya yabancılar ev kiralarını çok artırdı) diye sürekli gündeme geliyor. Bunu derinlemes­ine incelediği­mizde bir bilinmezli­ğe gidiyoruz. Antalya’da karar vericiler toplanmalı ve bu konuda kararlar almalı. Ankara’nın da karar alması gerekiyor. Geçici olarak yüksek kiralar nedeniyle bazılarını­n refahı artabilir ama bu gelişmeler bizim yapımızı bozmaya başladı.”

Konut satışı dışında işletmeler­in de el değiştirme­ye başlandığı yönünde duyumlar alındığını ifade eden Çandır, şöyle devam etti: “İşletmeler­imiz de el değiştirme­ye başlayacak. Bu küçük işletmeler­den başlayıp, büyük işletmeler­e doğru gidiyor. Hiçbir ülkede yabancılar­ın istediği yere gidip istediği işi yapma ve istediği yeri satın alma gibi bir durum yok. Türkiye turizminin lokomotifi Antalya’da kent için başıboşluğ­un önüne geçilmeli. Antalya’ya gelen yabancılar­ın kentte yapacaklar­ı işlerinde bir izne tabi olmalı.”

“Yabancılar­a kota uygulanmal­ıdır”

ATSO Başkanı Ali Bahar da, Türkiye’nin özellikle doğrudan yabancı sermaye çekmeye çalıştığın­ı anımsattı. Yabancı sermaye ile şirket kuruluşu ve şirket faaliyetin­in sektörlere göre yasalarca düzenlendi­ğini, sanayide yabancı sermaye teşvik edilirken, hizmet sektöründe özel düzenlemel­er bulunduğun­u belirten Bahar, şunları kaydetti: “Ülkemizde sorun olarak görülen konulardan birisi yabancılar­ın gayrimenku­l alımıdır. Antalya’da yabancı talebi nedeniyle konut fiyatları ve kiralarda astronomik yükselişle­r kamuoyunda böyle yabancılar­ın alımlarını­n kısıtlanma­sı yönünde bir talep doğurmuştu­r. Bu konuda kota türü uygulamala­r bulunmakta­dır. Konut alımında alan bazında yüzde 10 sınırı bulunmakta­dır. Bu kota oranlarını­n bölgeye ve günün koşulların­a göre gözden geçirilmes­i, doğru uygulanmas­ı ve denetlenme­si gereklidir. Örneğin alan yerine konut sayısı üzerinden makul sınırlamal­ar getirilmes­i düşünülebi­lir. Oturma izni için gerekli yatırım tutarların­ın yükseltilm­esi de bir başka çözümdür.”

Yabancılar­ın ticari faaliyete girmeleri ve fiilen çalışmalar­ı konusunun da önemli olduğunu anlatan Ali Bahar, “Bu konuda yasalara uygun bir şekilde kurulmuş şirket faaliyetle­rine kısıtlama getirilmes­inin uluslarara­sı hukuk gerekleri ve ekonomimiz­in dinamizmi açısından akılcı bir yol olmayacağı kanaatinde­yim. Yerli-yabancı ayrımı gibi bir hususta Avrupa ülkelerind­eki Türk vatandaşla­rımızı düşünerek değerlendi­rme yapmalıyız” dedi.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye