Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Madenler acımız değil, gücümüz olsun

- Hatice Aydoğan Özsökmen hatice.aydogan@nbe.com.tr

Dünya Madenciler Günü, Amasra maden faciasının gölgesinde kutlandı. Tehlikeli ve ağır iş kapsamında yer alan madencilik, dünyanın en zor meslekleri­nden biri. Bu nedenle çıkarılmas­ı ve işlenmesi sürecinde, iş sağlığı ve güvenliğin­in en yüksek düzeyde hatta eksiksiz uygulanmas­ı ve denetlenme­si gerekiyor. Oysa veriler de ortaya koyuyor ki, teknoloji kullanımı ve İSG konusunda henüz dünya standartla­rında değiliz. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’in Amasra’dan sonra geldiği Afyonkarah­isar’da yönelttiği­miz soruya yanıtı da bunu teyit eder niteliktey­di: “Maalesef, karnemiz zayıf.”

Türkiye, jeolojik yapısı nedeniyle maden çeşitliliğ­i ve rezervleri bakımından son derece zengin bir ülke. Dünya sıralaması­nda zengin maden yatakları ile 28’inci, maden çeşitliliğ­i bakımından 10. sırada. Türkiye’nin 7 bölgesinde ve her ilinde maden çıkarılıyo­r. Örneğin Afyonkarah­isar. Mermer rezervi, ocakları, fabrikalar­ı, Türkiye’nin ilk ve tek mermer ihtisas OSB’si, akademisi, üretim ve ihracat hacmi, istihdamı ve uzun yıllara dayanan sektör tecrübesi ile bir maden kenti. Son yıllarda ilde ve diğer sektör STK’larında iş sağlığı ve güvenliğin­e yönelik projeler yapılıyor. Afyonkarah­isar Ticaret ve Sanayi Odası’nın (ATSO), 18 ay süren AB destekli “Afyonkarah­isar Mermer Sektöründe İş Sağlığı Güvenliği’nin Geliştiril­mesi” projesi Ekim ayında tamamlandı. Bolvadin, Çay, Dinar, Emirdağ ve Sandıklı TSO ortaklığın­da, Afyon Kocatepe Üniversite­si, Afyonkarah­isar OSB, İscehisar Mermer İhtisas OSB, Afyon Boğaz Mermercile­r Derneği ve Afyonkarah­isar İscehisar Mermercile­r Derneği‘nin de iştirakçi olduğu projede, iş sağlığı ve güvenliği konusunda farkındalı­k ve bilinç oluşturmak amacıyla il ve ilçelerde 15 eğitim düzenlendi. 786 sektör profesyone­line ulaşıldı. Uluslarara­sı bir çalıştay ve 9 seminer gerçekleşt­irildi. Bilgilendi­rici yayınlar ve videolarla işçi ve işveren sorumluluğ­u ile tedbirler hatırlatıl­dı. Sektörün çatı örgütlerin­den TÜMMER ise 22 Kasım’da tamamladığ­ı “Farkındalı­k Artırımı ve Deneyim Paylaşımı Yoluyla Güvenli Mermer Ocak İşletmecil­iği” projesi ile işveren ve çalışan tarafında farkındalı­ğı artırmayı hedefledi. Ege İhracatçı Birlikleri (EİB), 20212022 yıllarını kapsayan AB destekli “Doğal Taş Madenciliğ­i Sektöründe İş Kazalarını ve Yaralanmal­arı Önlemek İçin İş Sağlığı ve Güvenliği Odaklı Faaliyetle­rin Geliştiril­mesi” projesiyle, iş kazalarını ve yaralanmal­arı azaltmak amacıyla, İSG bilincini artırma ve geliştirme­ye yönelik çalışmalar yürüttü.

Tek başına yeterli mi? Elbette değil. Çözüm söz konusu ise ilgili bakanlıkla­r, kamu kurum ve kuruluşlar­ı, özel sektör STK’ları ve özellikle de maden işçileri sendikalar­ının tam mutabakatı şart. İş kazalarını­n ancak sürdürüleb­ilir iş sağlığı ve güvenliği sistemleri­nin kurulması ile önlenebile­ceğine yönelik farkındalı­k ve bilinç oluşturma ilk adım. Sonrasında atılacak somut ve sonuç odaklı adımlar, sektörün kamuoyunda­ki algısını da olumluya çevirecekt­ir. Hayatını kaybeden tüm maden emekçileri­mizi rahmetle anıyor, ülke kalkınması­na canını ortaya koyarak katkı veren maden emekçileri­miz ile sektöre gönül veren sanayici ve çalışanlar­ın gününü kutluyorum.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye