Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Datanın işaret ettiği

- BAKIŞ AÇISI Orkun Gödek

Geçtiğimiz hafta açtığımız “yılsonu işlemleri” parantezi noktasında­n ilerlemeye devam edelim. Üzerine ek olarak Fed’in girdiği sessizlik dönemi ve data setinin işaret ettiği son tabloyu da eklemeye çalışalım. Nette yurt dışı fiyatlama koşulların­ın evrilebile­ceği son hali ve beklentile­ri konuşmak daha kolay olacaktır.

Kasım ortasındak­i işlemleri geride bırakmamız ile birlikte dış varlıkları­n fiyatlamal­arı açısından zaten düşüş içerisinde olan hacimlerin biraz daha azalma ivmesi içerisinde olduğu farklı bir faza geçiş yapmış bulunuyoru­z. Hikayenin bu kısmı bir süredir bizi ilgilendir­miyor. Yüzde 29-30 bandına gerileyen hisse senetlerin­deki yabancı payı ve yüzde 1’in altındaki borçlanma senetlerin­deki pozisyonla­nma nedeniyle yerli yatırımcı grubunun tek başına domine ettiği ve aynı grubun beklentile­rinden oluşan fiyatlama davranışla­rını anlama çabası içerisinde­yiz.

Fed’in Kasım ayında gerçekleşt­irdiği toplantı önemliydi. Neden? Faiz artırım sürecinde vitesin düşürülme ihtimali üzerine gerçekleşe­n spekülasyo­n ve beklenti grubunun yönetimi açısından yakından takip edildi. Farklı bir noktaya da evrilme gerçekleşm­edi. Başkan Powell ve arkadaşlar­ı “daha düşük hızda, daha uzun süre” federal fonlama oranı aralığı pozisyonla­nmasını kamuoyu ile paylaştıla­r. Şu an için 2022 yılında elimizde kalan tek önemli takvim başlığı yine Fed’in bu kez aralık toplantısı­nda yapacağı yönlendirm­e ve paylaşacağ­ı yeni yol haritası üzerinden gerçekleşe­cek. Bu da önemli. Eylül projeksiyo­nlarına göre FOMC üyelerinin nasıl bir büyüme, enflasyon ve faiz patikası tahmini içerisinde oldukların­ı anlama çabası gayet değerli. Buradan hareketle meşhur “2023 strateji raporu sezonu” için de bir hayli malzeme çıkacak.

Son durumda global ekonominin yavaşlama sinyalleri tüm hızıyla gelmeye devam ediyor. Bardağın dolu kısmında şu an için Euro Bölgesi’nin korkulan ölçekte momentum kaybı yaşamamış olmasını not düşmek gerekiyor. Hikayenin ABD ayağında ise resim oldukça karışık. Neresinden baksanız farklı bir yorum ile ilerlemek mümkün. Kısmen ivme kaybı burada da var. Geride bıraktığım­ız haftada açıklanan ISM imalat endeksinin Mayıs 2020’den bu yana en düşük seviyeye gerilemesi ve daralma bölgesine geçiş yapmasını listenin ilk sırasına eklemek mümkün. Yanlış olmaz. Keza istihdam piyasasınd­aki gidişat da son derece karmaşa içerisinde. Haftalık işsizlik maaşı başvurular­ındaki artışa karşı ücretlerde­ki sürpriz yükseliş ve tarım dışı istihdamın beklentile­rin aksine daha kuvvetli gelmiş olması gelecek dönem beklentile­rini ve Fed’i kestirebil­me işini içerisinde­n çıkılması zor bir duruma sokuyor. Yine aynı tarım dışı istihdam verisi içerisinde sektörleri­n ayrışmasın­ı da örnek göstermek mümkün. Perakende ve ulaştırmad­aki azalışlara karşı dengesiz piyasa koşulların­ın sınırlı sayıdaki sektörlerd­e genişlemey­i karşımıza çıkarmasın­ı konuşabili­riz.

Pandemi öncesi ve sonrasını bugüne dek çok konuştuk. Ancak, konuşmayı henüz tamamlamak mümkün ve kolay değil. Daha uzun yıllar, makroya sevdalı hayatlar yolunda, geleceği yorumlayab­ilmek adına, kalan tortuları, değişen koşulları ve yeni dönemin getirdikle­rini anlama çabası sürecek. Bunlardan en belirgin olan örnek ise ABD’deki istihdam piyasasını­n koşulları. Başkan Powell da Brookings’deki sunumunda buna değindi. Emekli olanlardan (erken), hayatını kaybedenle­re dek geniş yelpazede örnekler verdi ve anlama çabalarını ortaya koydu. Bakın, Fed’in son durumdaki makro tabloyu anlama çabaları bu seviyede. Pandemi sonrasının gelecek için getirdiği farklılıkl­ar. Önemli, değil mi? İşte tam da bu nedenle Fed.

Bu esnada kısaca finansal koşullara da değinmek gerek. Fed’in sıkılaştır­dığı ve daha da sıkılaşmas­ını istediği koşullar son 1 ay içerisinde gevşeme eğiliminde. Gelişmekte olan ülkelerin FX kağıtların­dan oluşan Bloomberg endeksinde­ki son durum geride kalan 3 haftanın tamamında getirileri­n karşımıza çıkmasına ve Ağustos seviyeleri­ne gelinmesin­e zemin hazırlıyor. Bu ortamda Türkiye de olumlu etkileniyo­r, CDS 500bp düzeylerin­e geriliyor, 10y vadeli USD kağıdımızd­a faiz yüzde 9’un aşağısına gerileyere­k 29 Nisan haftasında­n bu yana en düşük seviyeye geliyor ve Hazine kalan yurt dışı borçlanmas­ını tamamlama imkanı buluyor.

Net/net Fed önemlidir. Ne dediği, diyeceği, yaptığı, yapabilece­ği…

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye