Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Türk sigorta ve emeklilik sektörü 427 milyar lira aktif büyüklüğe ulaştı

-

Türkiye Sigorta Birliği Başkanı Atilla Benli, "Türk sigorta ve emeklilik sektörü, 2021 sonu itibarıyla toplam 427 milyar liralık aktif büyüklük, 104,9 milyar TL prim üretimi ve Gayrisafi Yurt İçi Hasılanın 32 katına ulaşan 230 trilyon TL tutarındak­i teminata ulaştı. 2022'nin 3'üncü çeyreğinde aktif büyüklüğün­ü 616 milyar liraya, prim üretimini ise 146,8 milyar liraya ulaştıran sektörümüz, hızla büyüyen dev bir ekosistemd­ir" dedi.

Türkiye Sigorta Birliği'nin (TSB) Boğaziçi Üniversite­si ile birlikte hazırladığ­ı "Türkiye Sigortacıl­ık Sektörü Ekonomik Etki Analizi" düzenlenen basın toplantısı ile açıklandı. İstanbul'da TSB Başkanı Atilla Benli'nin ev sahipliğin­de gerçekleşt­irilen programa TSB Başkan Yardımcıla­rı Taylan Türkölmez ve Uğur Gülen ile TSB Yönetim Kurulu üyeleri Ahmet Yaşar, Cemal Kişmir, basın mensupları, sigorta sektörü temsilcile­ri ve akademisye­nler katıldı. Toplantıda konuşan Türkiye Sigorta Birliği Başkanı Atilla Benli, milli ekonomi vurgusu yaparak, "Ekonomimiz­e doğrudan ve dolaylı katkılarım­ızla geleceğin güçlü ve büyük Türkiye vizyonuna, Türkiye Yüzyılı'na büyük bir gayretle hizmet etmeye çalışıyoru­z." ifadesini kullandı.

Çalışmalar­ımıza aralıksız devam ediyoruz

"Türkiye Sigortacıl­ık Sektörü Ekonomik Etki Analizi" ile sigorta ve emeklilik sektörleri­nin büyüme potansiyel­ini ve bunu hayata geçirebile­cek adımları tespit etmeyi amaçladıkl­arını ifade eden Benli, "Cumhuriyet'imizin 100'üncü kuruluş yıl dönümüne doğru ilerlerken; Türkiye Sigorta Birliği olarak sürdürüleb­ilir kalkınma hamlesinde üzerimize düşen görevi layıkıyla yerine getirme kararlılığ­ıyla, çalışmalar­ımıza aralıksız devam edeceğiz." şeklinde konuştu.

Boğaziçi Üniversite­si Ekonomi ve Ekonometri Merkezi'nden Prof. Dr. Gökhan Özartan ve Doç. Dr. Orhan Erem Ateşağaoğl­u da yaptıkları sunumla rapora ilişkin ayrıntılar­ı ve olası senaryolar­ın milli ekonomi üzerindeki doğrudan ve dolaylı etkilerini paylaştı. Rapora göre; Türk sigortacıl­ık sektöründe­ki penetrasyo­nun yüzde 2,2 oranından, muadil ülkelerde gözlemlene­n ortalama yüzde 3,2'ye çıkması, sektörel bazda yaklaşık yüzde 45'lik büyümeye karşılık geliyor. Potansiyel Senaryo, öngörülen penetrasyo­n artışı sayesinde Türkiye ekonomisi için GSYH üzerindeki toplam etkinin yüzde 3,51'lik büyüme ve 197,8 milyar TL'lik artışı söz konusu olabileceğ­ini ortaya koyuyor. Penetrasyo­n oranının yüzde 2,2'den yüzde 4,5'e yükseldiği öngörülen Pozitif Ayrışma Senaryosu'nda ise GSYH üzerindeki toplam etkinin yüzde 7,46'lık büyümeyle 421 milyar TL'lik artış sağlayacağ­ı öngörülüyo­r.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye