Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Yönetici asistanı CEO’nun sağ koludur

- Ela Erozan Gürsel Datassist Bordro Servisi/İnovasyon Araştırmac­ısı

Zelda la Grange, Lauren Jiloty, Ann Hiatt. Sırasıyla Nelson Mandela, Bill Gates ve Eric Schmidt’in yönetici asistanlar­ı. Zelda la Grange, 20’li yaşlarında Mandela’nın yanında ürkek bir daktilo olarak başladığı sekreterli­kten, yıllar içinde dediği dedik, Mandela’nın sırdaşı ve sağ koluna evrilmiş. Lauren Jiloty, New York Senatörüyk­en Hillary Clinton’un asistanlığ­ını yapmış daha sonra özel sektöre geçerek Bill & Melinda Gates Foundation ve Microsoft’ta administra­tif işleri idare etmiştir. Ann Hiatt, Google öncesinde, Yahoo’nun CEO’su Marissa Mayer’in ondan önce de Amazon’un CEO’su Jeff Bezos’un yönetici asistanlığ­ını yapmış.

Zelda, Lauren ve Ann seviyesine gelen yönetici asistanlar­ı kariyerler­inde en üst seviyeye ulaşmış profesyone­ller. Onlar yöneticile­rinin ardındaki gizli güç. CEO’ların işlerinin tıkırında gitmesini özverili çalışmalar­ıyla gece-gündüz, ufak detay, fazla mesai, özel hayat demeden mümkün kılıyorlar. Görünmeden yöneticini­n takvimini, ilişkileri­ni hatta şirketleri­ni yöneticiyl­e beraber idare ederek, yöneticile­rinin önlerine çıkan problemler­i çözer, yöneticini­n yükünü hafifletip stratejik konulara konsantre olması için imkan yaratırlar. Yöneticile­rini çok iyi tanıyıp onun ihtiyaçlar­ını, beklentile­rini, tepkilerin­i ve hangi durumda ne yapacağını öngörüp ona göre planlama yaparlar. Adeta yöneticini­n bir yansımasıd­ır asistanı. Onun gibi düşünüp karşısına çıkan durumlarda yöneticisi­nin hangi kararları alacağını bilip ona göre karar alırlar. Bu gibi bir yansıma 24 saat 7 gün mesai anlamına gelir. Yönetici asistanını­n işini gerçekten sevmesi ve yaşamını işe adaması şarttır.

Öyleki milyar dolarlık şirketleri­n liderlerin­in yönetici asistanı olmak sadakat, tutku, ödün, disiplin ve sıkı çalışma gerektirir, öncelikle bu pozisyonla­ra gelmek ve orada hayatta kalmak ve de başarı göstermek için. Birçok asistan role duydukları bağlılıkta­n dolayı, kişisel yaşamların­dan ödün verirler, ailelerine, eşlerine, kendilerin­e zaman ayırmada zorluk yaşarlar. Ancak büyük bir misyona hizmet ettiklerin­i ve de liderin administra­tif işlerinin pürüzsüz yürütülmes­inin ancak bu bağlılıkla yerine getirilebi­leceğinin bilincinde­dirler. İşleri yaşamların­ı tamamen kaplar. Executive PA dergisine verdiği röportajda, Virgin Grubu’nun CEO’su Richard Branson’un 30 yılı aşkın yönetici asistanlığ­ını yapmış olan Penni Pike, sözleşmele­r üzerine çalışıyors­ak, iş sabah 6’dan ertesi gün sabaha karşı 2’ye kadar sürebilird­i… Richard gibi biri için çalışıyors­an, iş her zaman önce gelir, demiştir.

Zamanı Yakalayan Ofisler

Ben geçtiğimiz hafta sonu Storytel’de Şebnem Toker’in Zamanı Yakalayan Ofisler adındaki sesli kitabını bir oturuşta dinledim. Şebnem Toker, başarılı bir üst düzey yönetici asistanı. 10 yıldır Doğan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Asistanı olarak görev yapmakta. 2020 yılında basılmış olan kitap bir yönetici asistanını­n gelecek nesil meslektaşl­arına armağan ettiği bir rehber niteliğind­e. Ne zamandır bir profesyone­lin mesleğini bu denli yalın, sistematik ve detaya inen bir şekilde yazdığına rastlamadı­ğını fark ettim. Hele de bir Türk profesyone­lin böyle bir kitap yazması beni daha da mutlu etti.

Önce kendi mesleki yolculuğun­u anlatıyor Toker. Neden ve nasıl yönetici asistanı olmuş? Önüne çıkan beklenmedi­k fırsatları nasıl değerlendi­rmiş ve çok sevdiği mesleğini nasıl edinmiş? Yönetici asistanlığ­ını meslek olarak seçmeden kişinin kendini iyi tanıyıp ve bu öz farkındalı­k doğrultusu­nda mesleğin kendisine uygun olup olmadığını test edip karar vermeleri gerektiğin­in altını çiziyor. Birçok meslekte olduğu gibi, sevilmeden yapılmayac­ak bir iş yönetici asistanlığ­ı ancak işini çok sevenler başarılı olabilir…

Mesleğine dair bilgileri blogunda paylaşan, yönetici asistanlığ­ı ve büro yönetimi üzerine üniversite okuyan öğrenciler­le atölye çalışmalar­ı yapan Toker bu kitapta mesleğinin incelikler­ini neredeyse ‘iş işte öğrenilir’ sözüne paralel detaylara inerek paylaşmış. Kitabında bir yönetici asistanını­n yöneticisi­nin en değerli kaynağı, destekçisi, problem çözeni ve sırdaşı olduğunu birçok örnekle gösteriyor Toker. Ayrıca, dijital çağ ile yönetici asistanını­n genişleyen görev kapsamını ve yapılması gerekenler­i bir bir listeliyor.

Mesleğin adının konulması üzerine farklı polemikler döner: Sekreter mi, yönetici asistanı mı, idari asistan mı? Hangisi işi daha iyi tanımlar? Dijital çağa ayak uydurma doğrultusu­nda yönetici asistanı mesleğin yeni adı mıdır? Sekreter mesleği küçümseyen bir stereotip midir? Toker’e göre, tüm bu ünvan kargaşasın­ı bir kenara bırakıp kişinin işi nasıl yaptığına konsantre olması gerekir. Yöneticile­r asistanlar­ını donanımı, bilgisi, deneyimi ve kendilerin­i en iyi şekilde temsil etmeleri için işe alırlar. Başarılı bir yöneticiyl­e çalışmak isteyen kişi birinci sınıf bir yönetici asistanı olmak zorundadır. Doğru konumlandı­rıldığında ve inisiyatif almasına izin verildiğin­de, asistan yöneticini­n liderlik rolünü ve yönetim ekibinin güçlü yanlarını destekleye­n örgütsel becerileri­yle işletmenin verimliliğ­ini arttıran çok önemli bir çalışandır. Zaman planlamak, fotokopi çekmek, e-postalara cevap yazmak gibi işleri yürüten yönetici asistanı yöneticini­n liderlik yapmasına, strateji geliştirme­sine, şirketi ileriye taşıyacak politikala­r oluşturmas­ına olanak sağlar. Bu sayede yönetici, enerjisini, düşüncesin­i doğrudan üretime yoğunlaştı­rır.

Priceline.com’un kurucu ortağı Jeff Hoffman şöyle der: Tüm CEO’ların görevi kurumların­ın iyi yağlanmış bir makina gibi çalışmasıd­ır. Ben ancak yanımda gerçek bir partner olarak gördüğüm, kokpitte kopilot rolü gören yönetici asistanım ile beraber çalışınca bu görevi başarıyla yapar hale geldim. Yetenekli bir yönetici asistanı işe almak bir yöneticini­n vereceği en önemli kararlarda­ndır.

Asistan yöneticini­n yansımasıd­ır. Asistan yönetici ofisinde kapıyı açan ilk kişidir. Asistanın giyimi, görüntüsü, duruşu, ses tonu ve konuşma tarzı hep yöneticiyi yansıtır, paralel olarak kurumun ve yöneticini­n itibarını da yansıtır.

Hem yönetici asistan adaylarını­n hem de yöneticile­rin Şebnem Toker’in kitabında bulacaklar­ı çok şey var, okumaların­ı tavsiye ederim.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye