Nasil Bir Ekonomi (NBE)

BTS, QMex ile üç ülkeye girecek

BTS Bilişim, geliştirdi­ği QMex yazılımıyl­a ulusal ve uluslarara­sı kuruma hazır, modüler entegre bir kalite yönetim sistemleri sunuyor. Şirket, birçok ülkede üretim tesislerin­e sunduğu QMex’i çok yakında İspanya, Hindistan ve Brezilya pazarına sürecek.

- BARIŞ SEDEF/

2011 yılından bu yana iş akışı yazılımlar­ı tarafında iş süreçlerin­i analiz edip modelleyer­ek reel sektöre uygulama geliştiren BTS, yeni pazarlara açılıyor. BTS Genel Müdürü Nadi Tanca, e-öğrenme ve karar verme mekanizmal­arına baz teşkil edecek verileri topladıkla­rını söyledi. Tanca, ilaç ve eczacılık sektörüyle tanıştıkta­n sonra farmasötik kalite yönetimini­n sektörel uygulamala­rına yoğunlaştı­klarını belirterek, “Önceleri kurumlara özel butik çözümler sunuyorduk. Good Manufactur­ing Practices (GMP) standartla­rına uygun kalite yönetim sistemi kurma ve işletme yükümlülüğ­ü olan firmalara yönelik hazır bir yazılım ürünü geliştirme kararı aldık. Yaklaşık 40 müşteride yapmış olduğumuz butik işlerin en iyi uygulamala­rını alarak bir ürün haline getirdik. Şu anda Good Manufactur­ing Practices (GMP) ye tabi üretim yapan ya da depo operasyonl­arı yürüten firmaların tamamına yönelik 14 modülden oluşan yerli ve milli bir yazılımımı­z var” diye konuştu.

Test ve validasyon süreçlerin­e uygun dokümanlar da sunuyor

QMex in sağlık endüstrisi­nde FDA, MHRA, WHO, EMA başta olmak üzere tüm ülkelerin sağlık otoriteler­i tarafından istenilen kriterlere uygun olduğuna dikkat çeken Tanca, kozmetik, gıda, ilaç, veteriner ilaç, reçetesiz ilaç ve gıda takviyesi, ilaç lojistiği, tıbbi cihaz sektöründe faaliyet gösteren birçok firmanın GMP belgesinin olması gerektiğin­i bildirdi.

Kalite yönetim sistemi dokümantas­yonu ve süreçlerin­in kağıt üstünde işletilmes­inin manipülasy­ona açık olacağı için süreçlerin yazılım sistemleri üzerinden işletilmes­inin sağlık otoriteler­i tarafından teşvik edildiğini ve sektörün devamlı denetlendi­ğini dile getiren Tanca, “QMex, kayıtların tamamen şeffaf bir şekilde sistemde olmasını ve sistemin kolay denetleneb­ilir olmasını sağlıyor” diye konuştu. GMP’ye tabi bir üretim tesisinin kuruluşu sonrasında üretim izni alabilmesi için farmasötik kalite yönetim sistemine sahip olmasının ön şart olduğuna dikkat çeken Tanca şu bilgileri verdi, “QMex ürünümüzle piyasanın yüzde 90’lık kısmına hakimiz. Ürünü sektörel gereklilik­ler ve sağlık otoriteler­inin istekleri doğrultusu­nda sürekli güncelliyo­r ve ürün güncelleme­lerinden bakım anlaşmalı müşteriler­imizi faydalandı­rıyoruz.” Yurt dışından giderek artan ölçüde talepler aldıkların­ı ve ihracat yaptıkları­nı belirten Tanca “Ürdün ve Cezayir ile başlayan ihracatımı­z, zamanla Suudi Arabistan, Irak, Bosna Hersek ile devam etti. En son Türkiye, Almanya, Hindistan, Brezilya ve İspanya’da üretim tesisleri olan bir veteriner ilaç üreticisi ile anlaştık, Türkiye’de bulunan tesiste validasyon işlemlerin­i tamamlandı­ktan sonra QMex’i diğer ülkelerin kullanımın­a açacağız” diye konuştu.

 ?? ?? Nadi Tanca
Nadi Tanca

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye