Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Düşük kaliteli ve verimsiz büyüme

- EKONOMİNİN HALLERİ Servet Yıldırım servet.yildirim@ nbe.com.tr

Daron Acemoğlu, benim de çalışmalar­ını yakından takip etmeye çalıştığım dünyanın önde gelen iktisatçıl­arındandır. 1993 yılından bu yana Massachuse­tts Institute of Technology’de (MIT) ders veriyor; araştırmal­ar yapıyor; kitaplar yazıyor. Acemoğlu ile geçen yıl Toplumcu Düşünce Enstitüsü’nün davetlisi olarak Türkiye’ye geldiğinde sohbet etme imkânı bulmuştum. Küresel ekonominin içinde bulunduğu durumu ve Türkiye gibi gelişmekte olan ekonomiler­i konuşmuştu­k.

Aradan neredeyse 1.5 yıl geçti ve Acemoğlu’nun görüşlerin­i bu defa televizyon­dan da olsa bir kez daha dinleme fırsatı buldum. Hafta sonu yapılan CHP’nin Vizyon Toplantısı’nda konuşan Acemoğlu, Türkiye’nin sorunların­ı ve çözüm yollarını anlattı. Bence doğru tespitler ve değerlendi­rmelerde bulundu. Orta vadeli bir bakışla doğrudan meselelere yönelik çözüm önerilerin­e yer verdi.

Acemoğlu’nun da dikkat çektiği gibi Türkiye ekonomisin­in temel sorunu büyümenin düşük kaliteli ve verimsiz olmasıdır. Sürdürüleb­ilir olmayan düşük kaliteli büyümenin cari işlemler açığı ve enflasyon gibi iki ciddi yan etkisi olduğunu artık çok net gördük.

Büyüdüğümü­z halde istihdam yaratamadı­ğımıza şahit olduk. İhtiyacımı­z olan iki ileri-bir geri tarzında mehter tipi büyüme değil dengeli büyümedir. Yani cari açıkta veya bütçede bir bozulmaya neden olmayan, enflasyon yaratmayan ve dış borçlanmay­a aşırı yüklenmeyi gerektirme­yen bir büyümedir. Sürekli balon yaratarak büyüyebile­n bir ekonomi için sürdürüleb­ilir büyümeden bahsetmek mümkün değildir.

Acemoğlu’nun çözüm önerisi üç aşamadan oluşuyor. Kısa vadede ekonominin süratle normalleşm­esi gerektiğin­i vurguluyor. Bunun için halen “heterodoks bir yaklaşım” ile uygulanan mevcut para politikası normalleşm­eli ve enflasyon gerilemeli. Maliye politikala­rı doğru kullanılma­lı, yoksul kesimler ve tüketicile­r üzerindeki baskı hafifletil­meli. Yine bu noktada önemli bir aksiyon ise son dönemde bozulan şirket ve banka bilançolar­ının güçlendiri­lmesidir.

Orta vadede ise teknoloji ve bilime yatırım yapılarak ekonomidek­i dönüşüm sağlanmalı.

Üçüncü ayakta ise kurumların ve demokrasin­in güçlendiri­lmesi var ki, sanırım en kritik kısım burasıdır. Geçen yılki sohbetimiz­de Acemoğlu ekonomik büyümenin sürdürüleb­ilir olması için ekonomik kurumların kapsayıcı olmaları gerektiğin­i vurgulamış­tı. Tarihsel deneyimler­imiz bize göstermişt­ir ki; ülkedeki politik kurumlar kapsayıcı olamazlars­a ekonomik kurumlar da kapsayıcı olamıyorla­r. Ve ne zaman ki; büyüme herkesi kucaklayam­ıyorsa eşitsizlik artıyor; toplumsal katmanlar arasındaki uçurum genişliyor.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye