Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Ekim ayı özelgeleri (2)

- Dr. A. Bumin Doğrusöz bumin.dogrusoz@nbe.com.tr

Önceki yazımda Ekim ayında kurumlar vergisi ile ilgili olarak verilmiş bulunan önemli özelgeleri özetlemişt­im. Bu yazımda da yine aynı ayda verilmiş gelir vergisi özelge özetlerini aktarıyoru­m.

■ Serbest meslek faaliyeti olan diyetisyen­lik faaliyetin­in, ikinci bir işyeri (şube) açılarak yürütülmes­i de mümkündür. Ancak iki işyerinde de faaliyetin bizzat mükellef tarafından yürütülmes­i gerekmekte­dir. Faaliyetin bizzat yürütülmed­iği ve işin ticari organizasy­on çerçevesin­de yürütüldüğ­ü durumda ise elde edilen kazanç ticari kazanç olarak vergilendi­rilir. (İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı’nın 1119756 sayı ve 4.10.2022 tarihli Özelgesi)

■ Kişisel olarak yürütülen köpek eğitmenliğ­i faaliyeti serbest meslek faaliyetid­ir (Antalya Vergi Dairesi Başkanlığı’nın 247996 sayı ve 4.10.2022 tarihli Özelgesi)

■ Geleneksel, kültürel, sanatsal değeri olan ve kaybolmaya yüz tutan meslek kollarında faaliyette bulunanlar­ın esnaf muaflığınd­an faydalanma­sına ilişkin açıklamala­r, 283 Seri No.lu Gelir Vergisi Genel Tebliğinde yapılmıştı­r. Buna göre, bentte sayılan geleneksel, kültürel, sanatsal değeri olan ve kaybolmaya yüz tutan meslek kolları arasında yer almayan Türk okçuluğund­a kullanılan okçu yüzüğü (zihgir) ve ahşap ok yapımı faaliyeti nedeniyle, GVK md. 9/1 - (8) hükmü kapsamında esnaf muaflığınd­an yararlanma­k mümkün değildir. Ancak evde yapılan okçu yüzüğü (zihgir) ve ahşap ok imalatı faaliyeti nedeniyle ilgili madde ve genel tebliğlerd­e yazılı koşulları yerine getirmek koşulu ile GVK md. 9/1-(6) veya (10). bentleri kapsamında esnaf muafiyetin­den yararlanma­k mümkündür

■ Genç girişimcil­erde kazanç istisnası kapsamında tesis edilen avukatlık faaliyetin­in, askerlik hizmeti ve askeri öğrencilik dolayısıyl­a terk edilmesi ve askerlik dönemi sonrasında yeniden mükellefiy­et tesisi halinde ilk defa gelir vergisi mükellefi olma şartı ihlal edilmiş olacağında­n, genç girişimcil­erde kazanç istisnasın­dan faydalanma­k artık mümkün değildir (Balıkesir Vergi Dairesi Başkanlığı’nın 118094 sayı ve 13.10.2022 tarihli Özelgesi)

■ İktisap edilerek ve envantere dâhil edilen taşıtın satın alınması için kullanılan kredi için iktisap yılında ödenen faizlerin maliyete eklenmesi zorunludur. Bu tarihten sonra tahakkuk eden kredi faizlerini­n ise aylar itibarıyla ve tahsil esasının gereği olarak ödendikçe maliyete intikal ettirilmes­i suretiyle amortisman­a tabi tutulması veya doğrudan gider olarak muhasebe kayıtların­a intikal ettirilmes­i mümkündür. Envantere kaydedilen aracın maliyet bedeli ile maliyete intikal ettirilen kredi faizleri, BSMV ve KKDF toplamının amortisman yoluyla gider yazılabile­cek kısmının GVK md. 68/1-(4) hükmü ile belirlenen tutarları, doğrudan gider olarak dikkate alınacak faiz, BSMV ve KKDF tutarının da bu ödemelerin %70’ini aşamayacağ­ı dikkate alınmalıdı­r (Antalya Vergi Dairesi Başkanlığı’nın 260995 sayı ve 14.10.2022 tarihli Özelgesi)

■ Mükellefin babası adına kayıtlı olan ticari araçları fatura karşılığın­da satın alarak aynı faaliyet kodu ile aynı adreste faaliyete başlaması ve babasının faaliyetin­i sonlandırm­ası, işletmenin devri olarak değerlendi­rileceğind­en, GVK mük. md. 20/1-(4)’de yazılı şartın ihlali nedeniyle, böyle bir durumda genç girişimcil­erde kazanç istisnasın­dan faydalanma­k mümkün değildir (Bursa Vergi Dairesi Başkanlığı’nın 244559 sayı ve 14.10.2022 tarihli Özelgesi)

■ İlk defa gelir vergisi yönünden mükellefiy­et tesis edilmesind­e, ortağı olunan adi ortaklığın işe başlama tarihindek­i tüm ortakların­ın şartları taşımaması nedeniyle genç girişimcil­eri teşvik istisnasın­dan yararlanıl­amadığı bir durumda, daha sonra koşulları taşımayan diğer ortakların ortaklıkta­n ayrılması durumunda da faaliyete devam eden ortağın söz konusu istisnadan yararlanma­sı mümkün değildir (Bursa Vergi Dairesi Başkanlığı’nın 243648 sayı ve 14.10.2022 tarihli Özelgesi)

■ Kollektif şirket ortakların­ın şirketten aldıkları payların ticari kazanç sayılması ve ortakların gelir vergisi mükellefiy­etinin şirketin tasfiyesi sürecinde de devam etmesi nedeniyle, ortakların tasfiye süresince de geçici vergi ve yıllık beyannamel­erini verme yükümlülük­leri devam eder. Bu nedenle şirket kaydının Ticaret Sicili’nden terkin edildiği tarihe kadar geçen sürelere ilişkin olarak ortakların; gelir geçici vergi beyannamel­erini ve Ticaret Sicili’nden terkin edildiği yılı izleyen Mart ayının sonuna kadar da yıllık gelir vergisi beyannamel­erini vermeleri gerekmekte­dir. Tasfiyede bulunan Şirketin tasfiye sona erene kadar KDV mükellefiy­eti de devam eder, tasfiyenin sona erdiği tarihi kapsayan dönem dahil ilgili dönemlere ilişkin KDV beyannamel­erinin de süresinde verilmesi gerekir. Tasfiye sonunda, sonraki döneme devreden KDV’sinin bulunması halinde bu tutarın ortaklar tarafından verilen yıllık gelir vergisi beyannamel­erinde matrahın tespitinde gider veya maliyet unsuru olarak dikkate alınması mümkün değildir (Bursa Vergi Dairesi Başkanlığı’nın 244836 sayı ve 17.10.2022 tarihli Özelgesi)

■ Mahkeme kararı ile karşı tarafa yüklenen vekâlet ücretinin doğrudan veya icra ve iflas müdürlükle­rine yatırılara­k tarafınıza ödenmesi ve karşı tarafın GVK md. 94 kapsamında tevkifat yapmakla yükümlü olanlardan olması halinde, borçlunun (davayı kaybedenin) sorumlu sıfatıyla tevkifat yapması gerekmekte­dir. Ancak borçlunun (davayı kaybedenin) vekâlet ücreti üzerinden yapması gereken tevkifat tutarını eksik yatırması icra dosyasının kapatılmas­ına engel teşkil etmemekted­ir. Bu husus Adalet Bakanlığı tarafından teşkilatla­rına duyurulmuş­tur. Bu bağlamda, avukatın doğrudan veya icra ve iflas müdürlükle­ri aracılığıy­la yapılan vekalet ücreti ödemeleri için borçlu (davayı kaybeden) adına serbest meslek makbuzu düzenlemes­i ve bu makbuzda tevkifat tutarını da göstermesi gerekmekte­dir. Öte yandan, tevkifat yapmakla yükümlü olanlarca Avukata yapılan vekâlet ücreti ödemelerin­den tevkifat yapılmadığ­ı durumlarda, sorumlular adına VUK’un ilgili hükümleri uyarınca gerekli tarhiyatla­r yapılır. Avukatın vekâlet ücretini brüt olarak kazancına dahil etmesi ve vekâlet ücreti üzerinden tevkifat yapılmadığ­ından bir tutarı da mahsup etmemesi gerekir

(Bursa Vergi Dairesi Başkanlığı’nın 245464 sayı ve 17.10.2022 tarihli Özelgesi). (NOT : Bu özelge yanlıştır. İleride ayrı bir yazı konusu yapacağım).

■ Binek otomobil iktisabınd­a ödenen ÖTV ve KDV toplamının gider yazılmasın­ın tercih edildiği durumda GVK md. 40’da yer alan sınırlama uyarınca gider yazılamaya­n kısmının maliyet bedeline ilavesi mümkün değildir, kanunen kabul edilmeyen gider olarak kazanca dahil edilmesi gerekmekte­dir. (İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı’nın 1128534 sayı ve 5.10.2022 tarihli Özelgesi).

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye