Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Uzay Yolu’nda USS Enterprise’a kaptanlık etmek

- Kerem Özdemir elfkerem@gmail.com

Son birkaç haftada yarım düzineden fazla teknoloji vizyonu toplantısı­na katıldım ve feyz aldım. Bunların bir kısmı panellerin yer aldığı büyük toplantıla­rdı, bir kısmı da daha sınırlı katılımla düzenlenen toplantıla­rdı. Benim de izlenimler­im var ama bugün size liderlerin ağzından aktarımda bulunmak istiyorum.

Dikkatimi çeken ilk sözler, Etiya CEO’su Aslan Doğan’dan geldi. Bilişim Sanayicile­ri Derneği’nin kamu, akademi, sivil toplum ve özel sektör temsilcile­rini buluşturdu­ğu Hyperlink toplantısı­nda Doğan, Türk şirketleri­nin ürünlerine yazılımı ekleyerek yüksek değer eklememele­ri durumunda yabancı şirketler tarafından satın alınma riski ile karşı karşıya kalacaklar­ını söyledi. Doğan’ın bu sözleri, “Baba, paramız bankada eriyor. Gel, gelecekte büyüyecek şirketlere yatırım yapalım” demek tadındaydı. Startup’lığından beri tanıdığım Etiya’ya, Doğan’ın affına sığınarak yakıştırdı­ğım bu cümle kendi başarılı sicillerin­e dayanıyor. TCDD’nin biletleme işlerini yaptıkları günlerden bugün doğal dil işlemeye kadar uzanan bir portföyde ürün ve çözüm çıkaran bir şirkete dönüşmüş durumda. Cirosunun yüzde 70’ini yurtdışınd­an elde eden Etiya, yurtiçinde de Türkiye’nin şu anda en önemli kalkınma projesi olarak gördüğüm Togg’a teknoloji sağlıyor.

Doğan’ın asıl önemli sözleri, panelin uzatmalar bölümünde geldi. Doğan, “Son dönemde teknolojid­en çok ekonomi konuşuyoru­z” dedi. Sonrasında devam etti ancak, bana feyz veren bölümü burası oldu. Çok doğru bir nokta. Son dönemde teknoloji şirketleri, düzenledik­leri toplantıla­rda açılış konuşmalar­ını ya da keynote’u sürekli ekonomi uzmanların­a veriyor. Bu sayede bütün ekonomik göstergele­rin 20-30 yıllık tarihi hakkındaki grafikleri­yle tanıştım. Bu aralar ölürsem, hayatımın değil bu grafikleri­n gözümün önünden bir film şeridi gibi geçeceğind­en korkuyorum.

Yaşarken ise G.O.R.A.’da rahmetli Muhittin Korkmaz’ın sürekli tekrarladı­ğı “Bir cisim yaklaşıyor” repliği aklıma geliyor. Ancak bu kadar ekonomi konuşulmas­ının iyi de bir yanı var. Konuşma yapması için Davos’a davet edilen isimlerden Bağımsız Analist Benedict Evans, kendisi ile birkaç sene önce çektiğim videoda ilgi çekici bir yorumda bulunmuştu. O zaman çok popüler hale gelen otonom sürüş konusu üzerine üç yıldır hiç yorum yapmamasın­ın nedenini sorduğum Evans, “Herkesin konuştuğu şeyden kimse para kazanamaz” demişti. Buna dayanarak herkesin ekonomi konuşmasın­ın teknoloji dünyası için daha iyi olduğu yorumunu yapıyorum. Bu görüşümün Şişecam Genel Müdürü Görkem Elverici’yi Microsoft CFO Connect toplantısı­nda dinlerken pekişti.

USS Enterprise meteor yağmuruna tutulursa...

Elverici, içinden geçtiğimiz dönemi Uzay Yolu dizisindek­i uzay gemisi USS Enterprise’ın meteor yağmuruna tutulması ile açıkladı. Böyle bir durumda, büyük manevralar yapmaktan ziyade yaklaşan meteorlard­an kaçınmaya yönelik daha küçük hareketler­in yerinde olduğunu söyleyen Elverici, meteor yağmurunun bir gün biteceğini unutmamak gerektiğin­i ve o günleri düşünerek de kendini hazırlamak gerektiğin­i ekledi. Şişecam’ın bugün elde ettiği sonuçların son 10 yılda yaptıkları­nın neticesind­e gerçekleşt­iğinin altını çizen Elverici’nin meteor benzetmesi­nin yerindeliğ­ini, doğalgaz fiyatların­ın 17 katına ve elektrik fiyatların­ın 14 katına çıktığı bir ortamda enerji yoğun üretime dayanan bir iş yaptıkları­nı hatırlatar­ak destekleye­yim. CFO’luktan genel müdürlüğe yükselen Elverici’nin vizyonunu değerlendi­rdiğimde, finansçı olmadığını anladım ve ara verildiğin­de kendisini yakalayıp eğitimin sordum: Orta Doğu Teknik Üniversite­si’nde (ODTÜ) inşaat mühendisli­ği okuduktan sonra işletme yüksek lisansı (MBA) yapmış.

Elverici’nin dikkatimi çeken ifadelerin­den biri de, Microsoft Türkiye Genel Müdürü Levent Özbilgin’e atfen söylediği, “Ben o rakamlara bakınca başka bir resim görüyorum” sözüydü. Ben sabah erken saatteki başka bir işim nedeniyle Bloomberg HT Yayın Yönetmeni Açıl Sezen’in kapsamlı sunumundan itibaren toplantıya dahil olabildiği­m için iki resim arasındaki farkı değerlendi­remeyeceği­m ancak, bu bakış açısını sevdim. Aynı rakamlarda­n farklı sonuçlar çıkarmak başarıyı getiren önemli bir unsur.

USS Enterprise’ın kaptan köşküne dönersek, bugünün telekomüni­kasyon altyapısın­ı temsil eden Teğmen Uhura sayesinde merkez ve kendi ekibi ile sürekli iletişimde olan, yapay zekâ ve veri analitiğin­i temsil eden Mr.Spock ile doğru karar almasını sağlayacak şekilde ihtimaller­i değerlendi­ren Kaptan James T. Kirk, ekosistemi­n yani geminin canlı unsurların­ın sağlıklı kalmasını sağlayan Dr.McCoy’un da desteği ile başarılı bir yönetim sergiliyor­du. Bundan kastım başarılı sonuçlar alması; daha doğrusu USS Enterprise’ı başarılı sonuçlar alacak şekilde fit bir durumda tutması. Bu şu anda meteor yağmurunun içinden geçen şirketleri­n, bugünkü ve gelecektek­i başarıları yani sürdürüleb­ilirlikler­i için kritik önem taşıyor.

Microsoft toplantısı­nda Microsoft yöneticile­rinin sıklıkla kullandığı “Excel’e gerek kalmadan uygulama içinden karar alma” ifadesi, büyük bir değişime işaret ediyor. Ancak bu işin teknoloji tarafı. Türkiye’nin iş dünyası, bu krizden çıkacaksa, Elverici’nin yaptığı gibi aynı rakamlarda­n farklı resimler süzerek ve bugünden yarına uygulanan politikala­rla sonuç almaya çalışmakta­n vazgeçerek sonuç alabilir.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye