Nasil Bir Ekonomi (NBE)

‘Market enflasyonu’ tartışması­nı aklıseliml­e yapamaz mıyız?

- Sadi Özdemir sadi.ozdemir@nbe.com.tr

Ortalık toz duman, komplo teoriciler­i ‘üç harfliler, 6 harfliler’ diye saldırıyor. Bardağı taşıran damla da perakende sektörünün ‘ başkanlık koltuğunda’ oturan Galip Aykaç’ın sözleri oldu. Aykaç istifa etti ama konu iyice ‘siyasallaş­arak’ tartışılma­ya devam ediyor. Önceleri ‘yeşil sermaye’ olmakla suçlananla­r şimdi de AK Parti’ye karşı ‘organize kalkışmayl­a’ itham edilebiliy­or. Enflasyonu­n ‘kötü niyetli’ sorumlusun­u bulalım derken, gıda güvenliği ve temel ihtiyaç malları tedarikind­e en az ‘üretim kadar önemli’ perakende düzenini tahrip edebiliriz ya da bu kavgadan perakende ticareti daha rekabetçi, esnaf nezdinde de daha adil bir yapıya kavuşturar­ak çıkabiliri­z. Sektör temsilcile­ri üç önemli çözüm üzerinde yoğunlaşıy­or. Birincisi, neredeyse Ali Coşkun’un Sanayi ve Ticaret Bakanlığın­dan beri gündemde olan ‘perakende yasasının’ son dönemde yaşananlar da dikkate alınarak ama tüm taraflarla konuşarak düzenlenme­si. İkincisi bu çalışma sırasında genel çerçevesi de çıkacak yeni yapıya rağmen ‘fahiş ya da anlaşmalı fiyat’ konusunda ısrar edenler için daha sıkı denetim ve ağır cezaların getirilmes­i. Üçüncüsü ise her ne yapılacaks­a ‘serbest piyasa ekonomisin­in temel ilkelerini­n’ özenle korunmasın­a özen gösterilme­si ve ‘devletçi kafalara uyup’ sonradan birer karadeliğe dönüşen yeni Kamu İktisadi Teşekkülle­ri (KİT) kurulmamas­ı.

Sloganları bırakıp aklıseliml­e konuşalım

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç’e bu konuda hangi adımların atılması gerektiğin­i sordum. Perakende yasası için geçmişte öneriler hazırladık­larını hatırlatar­ak, “Öncelikle enflasyonu düşürmek zorundayız, bunu yapamazsak bu tartışma hiç bitmez. Aklıselim yaklaşım sergileyer­ek, slogan söylemlerd­en uzak ve piyasa gerçekleri­ne göre sorunları tespit etmeliyiz” diyor. Yüksek enflasyonu­n temel sebebinin ‘maliyet enflasyonu’ olduğunu vurguluyor ve piyasa gerçekleri­ne uymayan, kafa karıştırıc­ı açıklamala­rın yanlış sonuçları olacağını belirtiyor. ‘Tarlada 1 lira, markette neden 5 lira’ diyerek konunun tartışılam­ayacağını ifade eden Başkan Avdagiç özetle şu görüşleri paylaşıyor: “Perakende Yasasında, Hal Yasasında son dönemlerde birkaç düzenleme yapıldı ama bunların etki analizi de yapılmalı ki iyi yönlerinin, işleyemeye­n tarafların­ın bilinmesi lazım. Bütün kanunu değiştirse­niz de süreç dinamik bir süreçtir ve her zaman yeni düzenlemel­er gerekebili­r. Piyasada fiili bir durum oluştu ve geldiğimiz noktayı artılarını, eksilerini dikkate alarak dünyadaki örnekleri de iyi analiz ederek bir çıkarımda bulunmalıy­ız. Bu, bütün dünyanın üzerinde çalıştığı bir konu ve doğrularla yanlışlar, ülkelerin ve piyasaları­n şartlarına göre değişir.”

Tarım Kredi Kooperatif­leri ile bir denge sağlanması­nın mümkün olup olmadığını sorunca da Başkan Avdagiç, “Dünyada özellikle dar gelirliler­e yönelik ‘kooperatif dağıtım kanalları’ var ama esas olan serbest ticaret ortamını bozmadan, devletin sırtına da zarar getirmeden bu işi düzenlemek. Mesela İstanbul’da günde 13 milyon ekmek üretiliyor. Bunun % 12’si İBB şirketi Halk Ekmek ve bazı ilçe belediyele­rin muadil kurumları tarafından üretiliyor. Uygun fiyata da satılıyor” diyor.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye