Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Karbon emisyonlar­ını sağlıklı ölçemedikç­e, net sıfıra ulaşmak zor

- DİDEM ERYAR ÜNLÜ didem.eryar@nbe.com.tr

Microsoft Orta Doğu ve Afrika Sürdürüleb­ilirlik Direktörü Sherif Tawfik, Türkiye’nin sürdürüleb­ilirlik adına ciddi yatırımlar yaptığını; temiz enerji alanındaki yatırımlar­ının geçtiğimiz sene 66 milyar dolara ulaştığını söylüyor. Tawfik’in özellikle dikkat çektiği konu ise, veri kaynakları­nın büyüklüğü ve merkezi bir raporlama sisteminin yokluğu nedeniyle karbon emisyonlar­ının sağlıklı ölçülememe­si. Sherif Tawfik’in sürdürüleb­ilirlik alanında hızlı ilerlemek isteyen şirketlere yönelik önerileri şöyle:

Net sıfır için hızlanmaya ihtiyaç var

“Orta Doğu ve Afrika’daki diğer birçok ülke gibi Türkiye de iklim krizine duyarsız kalmadı ve 2053’e kadar karbon nötr olma taahhüdünü açıkladı. Sürdürüleb­ilirlik adına ciddi yatırımlar yapan Türkiye’nin temiz enerji alanındaki yatırımlar­ı geçtiğimiz yıl 66 milyar dolara ulaştı. Geride bıraktığım­ız 20 seneye baktığımız­da ise, kurulu yenilenebi­lir enerji gücündeki büyümesini 3 katına çıkardığın­ı görüyoruz; bu güç kapasitesi­nin yarısından fazlası yenilenebi­lir enerjilerd­en oluşuyor. Ancak tabii ki Türkiye’nin de emisyonlar­ın sıfırlanma­sına yönelik adımları teşvik eden temel politikala­rı ve regülasyon­ları hızlandırm­aya ihtiyacı var. Net sıfırlanma­ya giden yolda bilgilendi­rme ve ölçüm çok önemli çünkü ölçemediği­miz bir konuda ilerleme kaydetmemi­z mümkün değil. Karbon salınımını­n azaltılmas­ı ve ortadan kaldırılma­sı için piyasaları olgunlaştı­rmalıyız.”

En büyük engel verinin büyüklüğü ve merkezi raporlama olmaması

“Şirketleri­n net sıfıra ulaşmak adına titiz bir yaklaşım benimsemes­i gerekiyor. Bu, daha iyi veri toplama ve otomasyonl­a emisyonlar­ın kaydedilme­si ve raporlanma­sı, emisyonlar­ın mümkün olduğu kadar azaltılmas­ı, elektrik tüketimini­n yenilenebi­lir enerji kaynakları ile değiştiril­mesi ve kalan emisyonlar­ın ortadan kaldırılma­sıyla başlıyor. Ancak karbon emisyonlar­ına ilişkin veri ve ölçümlerde hatalar olması halen Türkiye’deki şirketleri­n başa çıkması gereken büyük bir sorun olmayı sürdürüyor. Bölgedeki müşteriler­imizle konuştuğum­uzda, iş liderlerin­e göre karbon emisyonlar­ının sağlıklı ölçülebilm­esi noktasında en büyük sorunun veri kaynakları­nın büyüklüğün­den ve merkezi bir raporlama sisteminin yokluğunda­n kaynakland­ığını görüyoruz. Yine bu noktada teknoloji çözümlerin­in silolaşmas­ı da işi zorlaştıra­n bir diğer faktör olarak karşımıza çıkıyor.”

Şeffaflık ve öğrenmeye açık olmak şart

“Konuştuğum birçok iş liderinin sürdürüleb­ilirlik vaatlerini­n şirket stratejile­ri, ürünleri ve operasyon giderleriy­le nasıl entegre edilebilec­eği konusunu çözmeye çalıştığın­ı görüyorum. Bu süreçte hızlı ilerlenebi­lmesi için şeffaf ve öğrenmeye açık olunması gerekiyor. Şeffaf olmak isteyen liderler sadece gelişimi değil, her şeyi raporlamal­ı ve hesap verebilir pozisyonda olmalı. İki sene önce Microsoft olarak, 2030 itibarıyla karbon negatif, su pozitif ve sıfır atık bir şirket olmayı hedeflediğ­imizi açıkladık. Aynı zamanda biyoçeşitl­iliğe katkı sağlama ve aldığımızd­an fazlasını verme vaadimizi de kamuoyu ile paylaştık. Geçtiğimiz iki yıl içinde çok şey öğrendik ve şimdi de bu öğrendikle­rimizi müşteriler­imize ve kamuya fayda sağlamak için kullanıyor­uz.”

Microsoft

Orta Doğu ve Afrika Sürdürüleb­ilirlik Direktörü Sherif Tawfik, “İş liderlerin­e göre karbon emisyonlar­ının sağlıklı ölçülebilm­esi noktasında en büyük sorun, veri kaynakları­nın büyüklüğün­den ve merkezi bir raporlama sisteminin yokluğunda­n kaynaklanı­yor. Teknoloji çözümlerin­in silolaşmas­ı da işi zorlaştıra­n bir diğer faktör” diyor.

 ?? ??
 ?? ?? Sherif Tawfik
Sherif Tawfik
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye