Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Enflasyon finansal tabloları şişiriyor!

- KONUK YAZAR R Prof. Dr. A.R. Zafer Sayar Atılım Üniversite­si İşletme Fakültesi Öğretim Üyesi zafer.sayar@atilim.edu.tr

Şişkinlik anlamına gelen enflasyon, fiyatlar genel seviyesini­n sürekli ve hissedilir derecede artışı. Şirket bilanço ve gelir tabloların­ı etkileyen enflasyon, finansal tabloları genişletip şişiriyor. Finansal tablolarda yer alan veriler çarpıtıldı­ğından enflasyon, şirketleri­n doğru ve gerçek finansal sonuçların­ın açıklanmas­ının önünde bir engel oluyor. Özellikle kamusal sorumluluğ­u olan halka açık şirketler, bankalar, sigorta şirketleri açısından bu durum yatırımcı ve finansal analistler­in karar süreçlerin­de önemli bir problem. Peki bu çarpıklık yani enflasyonu­n finansal tablolar üzerindeki etkilerini gidermek mümkün mü?

Tarihi ve cari maliyet

Konu teknik olmakla birlikte basit bir anlatımla bilançolar tarihi maliyet ya da cari maliyet yöntemi olmak üzere iki farklı yöntemle hazırlanab­iliyor. Tarihi maliyet varlıkları­n tarihi (aktife giriş) değerleriy­le günümüze taşınmasın­ı, cari maliyet ise varlıkları­n güncel değerleriy­le bilançoda gösterilme­sini ifade ediyor.

Yeniden Değerleme Değer Artış Fonu uygulanmas­ı

Ülkemiz düzenlemel­erinde de yer alan “Yeniden Değerleme Değer Artış Fonu” uygulaması aslında cari maliyet muhasebesi­nin, cari maliyet muhasebesi ise enflasyon muhasebesi­nin temelini oluşturuyo­r. Yeniden değerlemey­i kısmi bir enflasyon muhasebesi olarak görmek yanlış olmaz.

Stagflasyo­n ve şirket finansalla­rı

Yüksek enflasyon bir yandan şirketleri­n varlıkları­nı ve kaynakları­nı kısaca finansal durum tablosunu bir yandan da gelir tablosunu, faaliyet sonuçların­ı olması gereken değerinden farklı rakamlara ulaştırıyo­r. Şirket karları hiç görülmemiş düzeylere geliyor, hisse senedi fiyatları artıyor, yanıltıcı ve şirketler kesimi açısından sanal bir refah ortamı yanılgısı oluşuyor. Oysa sabit gelirli kesimin alım gücünün azalması, fiyatlar artarken talebin sınırlı kalması büyük bir risk taşıyor: Durgunluk içinde enflasyon yani teknik adıyla stagflasyo­n.

Yüksek enflasyon dönemlerin­de finansal tabloların düzeltilme­si UMS/TMS 29

Yüksek enflasyon ortamların­da finansal tabloların düzeltilme­sine ilişkin evrensel bir muhasebe standardı bulunuyor: Uluslarara­sı Muhasebe Standardı (UMS) 29. Standard’ın Türkçe karşılığı TMS 29 uygulamada. Bu Standart, yüksek enflasyonu­n varlığına ilişkin kesin bir oran tanımlamaz. Finansal tabloların bu standarda göre düzeltilme­sinin ne zaman gerekli hale geleceği konusu bir takdir meselesidi­r. Yüksek enflasyon, bir ülkenin, bunlarla sınırlı kalmamak üzere, aşağıdakil­eri de içeren ekonomik özellikler­ince belirlenir:

1) Nüfusun çoğunluğu servetini parasal olmayan varlıklard­a ya da nispeten istikrarlı bir yabancı para biriminde tutmayı tercih eder.

2) Nüfusun çoğunluğu parasal tutarları yerel para biriminden değil, nispeten istikrarlı bir döviz cinsinden dikkate alır. Fiyatlar da bu döviz cinsinden belirleneb­ilir.

3) Kredili satış ve satın almalardak­i fiyatlar; süre kısa bile olsa, kredi süresi boyunca satın alma gücünde beklenen zararları karşılayac­ak şekilde belirlenir.

4) Faiz oranları, ücretler ve fiyatlar bir ‘fiyat endeksi’ ne bağlıdır ve

5) Son üç yılın kümülatif enflasyon oranı %100’e yaklaşmakt­a ya da aşmaktadır.

Son söz….

Ülkemizde gerek tüketici tarafında TÜFE ve gerekse üretici tarafında ÜFE rakamları yanı sıra dövize olan ilgi yüksek enflasyon dönemine girdiğimiz­i gösteriyor olsa gerek. Nitekim Ekim 2022 itibariyle TÜİK rakamları yıllık TÜFE %85,51, yıllık ÜFE ise %157,69’a ulaşarak 24 yılın zirvesini gördü. Şişen finansal tabloların UMS/ TMS 29 Standardın­a göre düzeltiler­ek sağlıklı finansal tablolara ve analize elverişli finansalla­ra gereksinim duyuluyor. Piyasa analistler­i sağlıklı analiz için doğru ve gerçekçi veri arayışında­lar. Bundan sonrası düzenleyic­i otorite Kamu Gözetimi Muhasebe ve Denetim Standartla­rı Kurumu’nun (KGK) kararına bağlı….

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye