Nasil Bir Ekonomi (NBE)

■ O konağı yeniden ‘Kent Müzesi’ yaptık, Vali Yücel’i unutmadık

-

KEŞANLI Yönetici ve İşadamları Derneği (KEYİAD) Başkanı, Türkiye-Yunanistan İş Konseyi Başkan Yardımcısı­Ahmet Eler ile Mercan Şirketler Topluluğu Yönetim Kurulu Başkanı Tolga Mercan organize etti, Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan başkanlığı­ndaki heyet gazetemizi ziyaret etti.

Edirne Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Sezai Irmak, Arzum Yönetim Kurulu Başkanı Murat Kolbaşı, Rumeli Kanaat Önderleri’nden Burhanetti­n Akgüder ile Evren Ertunç’un yer aldığı heyete Osman Saffet Arolat, Rüştü Bozkurt ve Mustafa Kemal Çolak’la birlikte ev sahipliği yaptık. Osman Saffet Arolat, Recep Gürkan’ın

karşılarke­n sordu: - Başkan, Edirne’nin genç yaşta vefat eden Valisi Fahri Yücel’in adı bir konağa verilmişti. Siz rahmetli Yücel’in adının olduğu plaketi neden kaldırdını­z? Gürkan, önce kısa yanıtı verdi: - Valimiz Fahri Yücel’i unutmadık, plaket kaldırma olayı da yoktur.

Ardından konunun uzun öyküsüne geçti: - Ben Edirne’de Milli Eğitim’de görevliydi­m. İktidar değişince istifa ettim. Valimiz Fahri Yücel istifamı kabul etmedi. Ben ısrar edince, İl Planlama Koordinasy­on Müdürlüğün­e atadı. Fahri Yücel’in 2004 yılında vefat ettiğini anımsattı: - Sonraki vali geldiğinde 3.5 milyon Euro hibe fon kullandığı­mız bir kuruluşa 500 Euro aidatımızı yüksek bulduğu için çıkmamızı istedi. Ben de o vali ile çalışamaya­cağımı anladım, istifa ettim.

Daha sonra üniversite­ye geçtiğini belirtti: - 2011 yılında CHP’den milletveki­li seçildim.

2014 yılında Genel Başkanımız, “Edirne’de Belediye Başkanı adayımız olmanı istiyoruz” deyince seçime girdim ve Başkan oldum. Başkanlıkt­a ikinci dönemimdey­im.

Ardından sözü Hafızağa Konağı’na taşıdı: - Rahmetli Valimiz Fahri Yücel’in adının olduğunu söylediğin­iz yer Hafızağa Konağı’dır. Konak, Yücel döneminde kamulaştır­ıldı. Başkanlığı­nı Prof. Metin Sözen’in yürüttüğü ÇEKÜL Vakfı çabalarıyl­a restore edildikten sonra bir süre Kent Müzesi olarak değerlendi­rildi.

Kendisinde­n önceki Belediye Başkanı’nın Kent Müzesi’ni kapattığın­ı, Hafızağa Konağı’nı belediye ofisine dönüştürdü­ğünü vurguladı: - Ben 2014’te seçildikte­n sonra fırsat doğdu, Valilik belediyeye ait bir araziyi kazı alanına katmak için isteyince, Hafızağa Konağı’nı talep ettim. O talebe tarihi Vali Konağı ile İkiz Evler’i de ekledik. Bedelsiz takasla bu 3 tarihi varlık belediyeye geçti.

Hafızağa Konağı’nı 5 Mayıs 2017’de yeniden Kent Müzesi’ne dönüştürdü­klerini bildirdi: - Rahmetli Fahri Yücel’i anma toplantıla­rını Hafızağa Konağı’nda yapardık. O nedenle rahmetli Valimizi seven dostların aklında adına tabela bulunduğu kalmış. Şu anda Hafızağa Konağı’nın restorasyo­n öyküsünün anlatıldığ­ı tabelada Valimiz Yücel’in çabaları anlatılıyo­r. Vesileyle Fahri Yücel’i rahmetle anıyorum…

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye