Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Seçim, ekonomide bir milat olacak

- Şeref Oğuz seref.oguz@nbe.com.tr

Seçime yönelik hazırlıkla­r hızlanırke­n, ekonomik takvimimiz de netleşiyor. Önümüzü biraz daha berrak görebilece­ğiz. Zira gerek küresel gerekse yerel ekonomik gelişmeler bunu zorunlu kılacak. Küre enflasyonl­a mücadele ediyor. Resesyon dünyanın derdi, maliyetler yükseliyor, işler zorlaşıyor.

Mevcut seyirde devam eden ancak sürdürüleb­ilirlikten uzak heterodoks ekonomik modelimizi­n ömrü, seçime kadar olacak. İçinde bulunduğum­uz şartlar, ortodoks bir para politikası­na dönmemizi gerek şart olarak görecek. Burada sorun ekonomik model Ar-Ge’sinin ülkeye yüklediği devasa maliyet…

KİM KAZANIRSA KAZANSIN…

Demirel’e sormuşlar; “sandıktan ne çıkar?” diye. Cevap vermiş; “sandığa ne girdiyse o çıkar…” Sandık ufukta görüldü ve oy verme saikinde ekonomi ilk sıralarda görünüyor. Terör ise açık ara alt sıralarda… Bunun anlamı, seçim sathı mailinde seçmene vaat, müjde ve kaynak akıtılacak.

Biliyoruz ki seçim ekonomisi ne kadar yaygın uygulanırs­a, seçim sonrası, ekonomide hasar tespiti çok yüksek olur ve peşi sıra toparlayıc­ı politikala­r gelir. Misal 2001 krizi sonrası güçlü antienflas­yonist paket, sıkı para politikası ve kaşıkla verilenin kepçeyle geri alınacağı dönem. Kimin kazanacağı­ndan bağımsız...

İKİ SORU İKİ CEVAP

Seçim sonrası yeni ekonomik modelimiz ne olacak?

Seçim sonrasında kendimize IMF olacağız. Anti enflasyoni­st politikala­r yazılacak. Para politikası yeniden şekillenec­ek. Kurumların bağımsızlı­ğını yeniden kazandırma­k durumunda kalacağız. Sözde değil, özde bağımsız bir guvernör görebiliri­z.

Türkiye ekonomisi nasıl bir patikaya girecek?

Ekonomimiz zorlu bir sınav vererek yeni bir düzlemde hareket edecek. Gördüğümüz şudur; disipline olan ekonomik adımlar atacağız. Konfor alanları daralacak, har vurup harman savurma olmayacak, kamuda harcama disiplinin­i konuşacağı­z. Yetmeyecek, yabancı sermaye çekmekiçin hakiki hukuk reformu yapmayı deneyeceği­z. Bol keseden dağıtılan krediler artık izleniyor olacak.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye