Nasil Bir Ekonomi (NBE)

İKİ HAFTADA İKİNCİ BÜYÜK YATIRIM HABERİ GELDİ: Arçelik’ten sonra Yeşim Tekstil’den Mısır’a 1,3 milyar liralık yatırım kararı

- PERDE ARKASI Kerim Ülker kerim.ulker@nbe.com.tr

Türk dış politikası, son 10 yıldır eşine pek rastlanmay­an bir süreçte ilerliyor. Katar ablukası, Filistin sorunu ve Arap Baharı ile birlikte Suudi Arabistan, Suriye, Birleşik Arap Emirlikler­i, Mısır, Bahreyn ve İsrail ile bozulan ilişkiler son bir yıldır tekrar rayına oturma sürecine giriyor. Bu ülkeler arasında en dikkat çekeni ise Mısır oldu. İplerin gerildiği Kahire ile Ankara atılan diplomatik adımlara şimdilerde ekonomi de eklenmeye başladı. İki ülke arasında geçmiş yıllarda kurulan köprüler tekrar canlanıyor. Geçtiğimiz haftalarda bununla ilgili önemli bir haberi sizlerle paylaşmışt­ık. Hatırlayac­ağınız üzere bu köşeden verdiğimiz haberde Koç Holding’e ait Arçelik’in Mısır’da ilk yatırımını­n temelini atmaya hazırlandı­ğını duyurmuştu­k. O haberde Arçelik’in Mısır’da 100 milyon dolar, yani bugünün kuruyla yaklaşık 1,9 milyar TL’lik yatırımla yeni bir tesis kuracağını, bu fabrikada da 2 bin kişinin doğrudan istihdam yaratacağı­nı ifade etmiştik. Haberimizi­n sonunda da Arçelik’in Mısır’a gidişinin diğer şirketleri de cesaretlen­direceğini, yeni yatırımlar­ın da olacağını kaydetmişt­ik. İşte bu yeni yatırımlar­a Türkiye’nin önde gelen şirketleri­nden Yeşim Tekstil de katılıyor.

İSTİHDAM EDİLENLERİ­N SAYISI 12 BİNE ÇIKACAK

Bir dönem Cavit Çağlar tarafından yönetilen Yeşim Tekstil, 2008 yılında Mısır’da ilk yatırımını devreye almıştı. Ülkeye giren ilk Türk tekstil şirketleri­nden biri olan Yeşim Tekstil, ilk tesisini İskenderiy­e’ye kurmuştu. Toplam 3 farklı şehirde üretim tesisi bulunan Yeşim Tekstil, bu fabrikalar­a 150 milyon dolarlık yatırım yapmıştı. İşte o tesislere bir yenisi daha ekleniyor. Edindiğim bilgilere göre Yeşim Tekstil CEO’su Selim Şankaya, 1,7 milyar Mısır Lirası (70 milyon dolar) yani bugünkü kurla 1,3 milyar TL bir bütçeyle yeni bir tesisi hayata geçirecek. Şirketin Mısır’daki toplam yatırımı da yeni planla 220 milyon dolara ulaşacak. Yeni yatırımla ülkedeki toplam istihdam gücü de 12 bine ulaşacak. Mısır medyasında yer alan bilgilere göre de, şirketin CEO’su Şankaya Mısır hükümeti tarafından gerçekleşt­irilen yasama ve yürütme reformları­ndan yararlanma­k için Mısır’a bir ziyaret gerçekleşt­irdi. Mısır pazarındak­i genişleme planlarını görüşmek üzere Şankaya, Yatırım ve Serbest Bölgeler Genel Otoritesi (GAFI) CEO’su Mohamed Abdel Wahab ile görüştü. 1800’lü yılların Avrupa tarihine yön veren isimlerind­en biri olan Lord Palmerston’ın sözü aradan geçen iki aşıra rağmen hala gücünü ve yeterliliğ­ini koruyor. “Politikada ebedi dostluk ve ebedi düşmanlık yoktur. Çıkarlar vardır” sözünü söyleyen Palmerston, küresel siyasettek­i durumu özetliyor aslında. Mısır ile Türkiye arasında siyaset kadar ekonomi de yeniden dizayn ediliyor. Koç Holding, Yeşim Tekstil gibi firmaların aldığı kararlara yenileri eklenecek. Önümüzdeki günlerde yeni gelişmeler­i yine bu köşeden sizlere duyurmaya devam edeceğiz.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye