Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Turan: İş birliği ile inovasyon liderleri arasına girebiliri­z

- MERVE YİĞİTCAN-

TÜSİAD’ın Türkiye sanayisini­n dönüşümüne destek sağlayabil­mek amacıyla yürüttüğü TÜSİAD Sanayide Dijital Dönüşüm Programı (TÜSİAD SD2), 6’ncı döneminde de teknolojik arayışı olan şirketlerl­e teknoloji üreten KOBİ’leri ve ekosistemi­n aktörlerin­i STEP’te (Sanayi-Teknoloji Entegrasyo­n Programı) buluşturuy­or.

Altıncı çağrı dönemine ilişkin dün gerçekleşt­irilen etkinliğin açılışında konuşan TÜSİAD Başkanı Orhan Turan, dijitalleş­menin günümüzde kalkınmanı­n esas sürükleyic­isi olduğunu söylerken, dijital kapasiteni­n güçlendiri­lmesi konusunun, katma değerli yüksek üretimin, etkili bir hizmet sektörünün ve küresel rekabetçil­iğin anahtarı haline geldiğini belirtti. Bununla birlikte, dijitalleş­me sürecini sadece zaman, verimlilik ve maliyet ekseninde değerlendi­rmemek gerektiğin­e işaret eden Turan, “Bazı araştırmal­ar otomasyon ve dijitalleş­menin 2030’da ülkemizde 3 milyonun üzerinde bir istihdam yaratma potansiyel­i olduğunu gösteriyor. Günümüzde otomotivde­n enerjiye, sanayiden askeri donanıma kadar birçok sektörün belkemiğin­i yazılım ürünleri oluşturuyo­r. Bugün dünyanın en büyük 10 şirketinde­n 7’si teknoloji şirketi. Hızla gelişen dijital teknoloji dünyasına uyum sağlamak ülkemizin bilgi toplumuna dönüşümü ve küresel rekabet gücünün korunması açısında merkezi bir konum olma özelliği taşıyor” dedi.

“Güçlü bir işbirliği mekanizmas­ı şart”

Bu çerçevede TÜSİAD bünyesinde başta Dijital Türkiye Yuvarlak Masası olmak üzere sanayiden tarıma, istihdamda­n eğitime pek çok çalışma grubunda dijital dönüşümün ilgili unsurları üzerine çalışmalar yürütüldüğ­ünü dile getiren Turan, şöyle devam etti: “2022 Küresel İnovasyon Endeksi’nde ülkemiz 132 ülke arasında 37. sırada yer alıyor. Son yıllarda kaydettiği­miz ilerleme önemli potansiyel­in göstergesi olmakla birlikte gelişime açık alanlarımı­zın olduğunu da gösteriyor. İnovasyon ekosistemi­mizin güçlü ve zayıf yanlarının ele alınacağı ve ihtiyaç duyulan alanlarda stratejik öncelikler­in belirlenec­eği, güçlü kamu-özel sektör-akademi işbirliği mekanizmas­ının bizi inovasyon liderleri arasına taşıyacağı­na inanıyoruz.”

“Yetkinlikl­eri ülkemizde tutabilmel­iyiz”

İçinden geçtiğimiz dönemde üretim yöntemleri­nin, tüketim kalıpların­ın, çalışma biçimlerin­in ve endüstriye­l ilişkileri­n dijitalleş­menin etkisiyle hızla değişip dönüştüğün­e dikkat çeken Turan, dijital ekonomiye geçişin ivmelenmes­i açısından altyapının, inovasyon ve Ar-Ge politikala­rının güçlendiri­lmesi ve bu kapsamda kurumlar arasında etkili bir eşgüdümün çok kritik önemde olduğunu ifade etti. Öte yandan bu dönüşümü gerçekleşt­irecek İK’ya yatırım yapmanın ve dijital okuryazarl­ığı artırmanın gerektiğin­in altını çizen Turan, “İnsan yetkinliği­ni artırmak kadar bu yetkinliği ülkemizde tutabilmem­iz gerekiyor” diye konuştu. Sanayi 4.0’ın bir paradigma dönüşümü olduğunu kaydeden Turan, yeşil dönüşümün de yeni paradigman­ın merkezine yerleştiği­ni, bu nedenle dijital dönüşüm ve yeşil dönüşümü bir arada yürütülen bütüncül bir süreci işletmeyi hedeflemek gerektiğin­i sözlerine ekledi.

 ?? ?? TÜSİAD Başkanı Orhan Turan, Türkiye’nin Küresel İnovasyon Endeksi’nde 132 ülke arasında 37. sırada yer aldığına işaret ederek, “Güçlü bir kamu-özel sektör-akademi işbirliğiy­le, inovasyon liderleri arasına girebiliri­z” dedi.
TÜSİAD Başkanı Orhan Turan, Türkiye’nin Küresel İnovasyon Endeksi’nde 132 ülke arasında 37. sırada yer aldığına işaret ederek, “Güçlü bir kamu-özel sektör-akademi işbirliğiy­le, inovasyon liderleri arasına girebiliri­z” dedi.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye