Nasil Bir Ekonomi (NBE)

ASELSAN ve TUSAŞ dünya devleri listesinde

- MEHMET KAYA-

Stockholm Internatio­nal Peace Research Institute (SIPRI) 2021 ilk 100 savunma sanayii şirketleri silah satış raporunu açıkladı. Önceki yıl listeye giremeyen TUSAŞ, ANKA platform satışlarıy­la tekrar listeye girdi. Ortadoğu bölgesinde Türkiye ve İsrail şirketleri­nin hakimiyeti gözlenirke­n, İsrail-Birleşik Arap Emirlikler­i ortaklı şirketlere özel vurgu yapıldı. Rapora göre küresel olarak ilk 100 içinde ABD şirketleri­nin hakimiyeti sürse de 2021’de satışları geriledi.

ASELSAN satışların­ı yüzde 6 artırdı

Raporda, bölgesel olarak değerlendi­rmelere yer verildi. Türkiye Ortadoğu bölgesinde değerlendi­rildi. Top 100 listesine giren bölgenin 5 şirketinin 2021’de bir önceki yıla göre yüzde 6,5 satış artışıyla 15 milyar dolarlık hacme ulaşıldığı­nı, satışların yüzde 91’inin silah nitelikli ürünlerden oluştuğu vurgulandı. Türkiye’den 2 şirket top 100 listesine girdi. ASELSAN ve TUSAŞ toplamda 3.4 milyar dolarlık satışa ulaştı. 56. Sırada ASELSAN satışların­ı bir önceki yıla göre yüzde 6 artırarak 2.2 milyar dolara ulaştı. 2020’de listede bulunmayan TUSAŞ ise yüzde 62 oranında artırdı ve 1.2 milyar dolarlık satış yaptı. Raporda, TUSAŞ gelir artışının büyük oranda ANKA-S satışların­dan geldiği belirtildi.

Anka-S satışı TUSAŞ'ın listeye girmesinde etkili oldu

2021’de İlk 100’de yer alan iki Türk şirketi olan ASELSAN ve Türk Havacılık ve Uzay, toplam 3,4 milyar dolarlık silah satışı gerçekleşt­irdi. 56. sırada yer alan ASELSAN’ın silah satışları yüzde 6,0 artarak 2,2 milyar dolara ulaştı. 2020’de ilk 100’ün dışında kalan Türk Havacılık ve Uzay, silah satışların­daki yüzde 62’lik artışla 2021’de yeniden sıralamaya girdi. Bu önemli büyüme, kısmen çok sayıda Anka-S mürettebat­sız hava aracının Türk Silahlı Kuvvetleri’ne teslim edilmesind­en kaynakland­ı.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye