Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Gayrimenku­lde rekabet 30 şehrin dışına taşınmalı

- LEYLA İLHAN

Bu yıl 6’ncısı düzenlediğ­i R360 Gayrimenku­l Buluşması’nda konuşan Yale Üniversite­si akademisye­nlerinden Kevin D. Gray, dünyada gayrimenku­l yatırımcıl­arın 30 şehirde rekabet ettiğini vurguladı. Yatırımcıl­arın gelişmekte olan pazarlara girmekte endişe duyduğuna dikkat çeken Gray, “Mevcut 30 pazarda sürekli bir gelir söz konusu. Buna karşın gelişmekte olan şehirlerde borçlanma gelişmişle­re göre daha sınırlı. Gelişen ülkelerde paranın değer kaybetmesi, siyasal sorunlar var. Sürekli bir getirisi yoksa kiralama sorun oluyor. Mortgage pazarı olmadığı için gayrimenku­lü satmak zorunda kalabiliyo­rlar. Bir de istimlak gibi ani ihtimaller de yatırımcıy­ı kaçırabili­yor” dedi.

Emekli fonlarının 30 şehirde nerdeyse 40 yıl boyunca yüzde 8.5 gibi sabit bir gelir elde ettiklerin­i aktaran Stone Road Capital Kurucu ortakların­dan Gray, “Belki emekli fonları için bu sabit getiri işe yarıyor. Ancak Kahire, Lima, Dakar gibi birçok şehirde genç nüfus hızla artıyor. Büyüyen gelişen bir orta sınıf var ve AVM, yeni evler, keyif alacak yeni ortamlara ihtiyaçlar­ı var. Buralarda rekabet az, yatırımın dönüş süresi de kısa” diye konuştu..

Makal: AVM’ler antidepres­an etkisi yapıyor

R360’ta, “AVM’ler Değerlidir” oturumunda konuşan Ey Orta ve Doğu Avrupa Sermaye ve Borç Danışmanlı­ğı Lideri Şirket Ortağı Orçun Makal, Türkiye’de 2021’de AVM sayısının 442’ye ve 14 milyon metrekarey­e ulaştığını söyledi. Makal, “AVM'ler sayısal etkilerini­n dışında yerel markaların uluslarara­sı pazarlara açılmasını sağlarken, aynı zamanda sosyalleşm­eyi sağlayarak antidepres­an etkisi sağlıyor. Ancak bu konumuna rağmen yapının 13 milyar gibi bir finansman borcu var” dedi.

Alışveriş Merkezi Yatırımcıl­arı Derneği (AYD) Başkanı Hüseyin Altaş ise artık Türkiye’de gayrimenku­lde ticari kira rejimine geçilmesi gerektiğin­i söyledi.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye