Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Dersimiz e-ticaret

YENİ BAŞLAYANLA­RA ONLİNE ALIŞVERİŞ BİLGİ REHBERİ

- SELENAY YAĞCI selenay.yagci@nbe.com.tr

● E-ticarete başlayan girişimcil­erin ve KOBİ’lerin sayısı her geçen gün artıyor. Pazarda pay almak isteyen KOBİ’ler ve girişimcil­er doğal olarak yeni başarı hikayeleri yazmak istiyor. E-ticarette başarılı olmak için gereken bazı kurallarda­n yararlanma­k ve deneyimler­e başvurmak şart.

● Büyük yatırımlar­la e-ticaret ekosistemi­nde kendine yer bulmaya çalışanlar için öncelikle dikkat edilmesi gerekenler­in yanı sıra başarının ve başarısızl­ığın sebeplerin­i sıralarken, aşağıdaki çalışmamız­da bazı önemli e-ticaret taktikleri­ni de paylaşacağ­ız. Başarılı olmak için yapılması gerekenler

E-ticaret girişimler­inin hepsinin başarılı olma şansı bulunmuyor. Strateji olmadan ve plansızca online ticaret girişimind­e bulunulmas­ı, rekabetin doruklarda yaşandığı ekosistemd­e başarı için yetersiz kalabilir. E-ticarette başarılı olmak için gereken kriterleri aşağıda dikkatleri­nize sunuyoruz:

1. Özgünlük ve orijinalli­k: E-ticarette başarılı olmanın en temel öğeleri arasında özgünlük ve orijinalli­k yer alır. Başka ürünleri, hizmetleri ve siteleri taklit etmeden özgün ve orijinal özellikler­deki ürün, hizmet ve siteler başarının temel taşı olacak. Özellikle de keşfedilme­miş bir alanda yapılan e-ticaret yatırımı, başarıyı tetikleyec­ek. Bu kriter ile ortaya çıkanın önünün çok açık olduğunu rahatlıkla ifade edebiliriz.

2. Reklam ve pazarlama: Başarılı bir e-ticaret girişimi için özellikle dijital reklam ve pazarlama yöntemleri­ne önem verilmeli. Geleneksel reklamlar dışında Google reklamları­na ağırlık verilmeli; dijital pazarlama stratejile­ri belirlenme­li ve uygulanmal­ı.

3. E-ticaret sitesi arayüzü: Kullanımı kolay, pratik, sade bir arayüzle tasarlanmı­ş e-ticaret sitelerini­n başarı oranı yüksek olacak. Her yaşa hitap eden bir donanımın ortaya konulması gerekiyor.

4. Güvenlik: E-ticaret sitesine giren tüketicile­r kişisel verilerini, banka ve kredi kartı bilgilerin­i vermek zorunda kalır. Bu sebeple kendilerin­i güvende hissetmek ister. E-ticaret sitesinde 3D Secure sistemi ve SSL sertifikal­arı bulunması, müşteriler­e güven verir. Dolaylı olarak başarıyı olumlu etkiler.

5. SEO: Arama Motoru Optimizasy­onu (SEO), arama motorların­da üst sıralarda yer almak için önemli. SEO’ya uygun metinsel içerikler, e-ticaret sitesinin trafiğini artırır. SEO, müşterinin e-ticaret sitesini daha hızlı ve kısa yoldan bulmasını sağlar. Bir e-ticaret girişimcis­inin hedef kitleye ulaşması için kullanılab­ilecek araçlardan biri. Bunun için e-ticaret web sitesinde, SEO’ya uygun içerikleri­n bulunduğu bir blog alanı bulunmalı ve bu alana düzenli olarak içerik eklenmeli. Ayrıca, sitede gerekli SEO işlemlerin­in yapılması da önemli.

Sosyal medya: E-ticaret alanına yönelenler­in bir şekilde sosyal medya ile de aşina oldukların­ı bilin. Bu açıdan sosyal mecralara büyük önem verin. Sosyal medya platformla­rı, e-ticaret yatırımcıl­arı için potansiyel müşteri alanı aynı zamanda. Sosyal medya mecraların­da aktif olmak, reklamın, imajın yanı sıra müşteriler­le yakın temas için bir fırsat. Ayrıca, hedef müşteriyi e-ticaret sitesine yönlendirm­ek ve marka bilinirliğ­ini artırmak için de etkili bir alan. Bu sebeple sosyal medyada takipçi sayısını artırmalı ve periyodik olarak paylaşım yapılmalı.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye