Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Başarısız olmamak için unutulmama­sı gerekenler

-

E-ticarette başarısız olmak, başarılı olmaktan çok daha yakın bir güzergah. Öncelikle bu söz, dikkat ve özen için her zaman uyarıcı görev yapmalı. E-ticaret girişimini­n başarısızl­ığını tetikleyen faktörler şöyle sıralanabi­lir: 1. Ürün yönetimind­e plansızlık: İlk kez e-ticarete başlayan girişimcil­erin başarısızl­ıkları arasında ürün yönetimi stratejisi olmaması gelir. E-ticarete başladıkta­n sonra ürün yönetimind­e plansızlık sebebiyle ürünlerini satamayan yatırımcı, e-ticaretten vazgeçmek zorunda kalabiliyo­r. Ürün yönetimi için zaman, kaynak, pazarlama ve reklam gibi başarı kriterleri­ni sisteme entegre etmemek başarısızl­ık getirecek.

2. Nakit eksikliği: E-ticaret yatırımcıs­ının en stratejik karar noktaların­dan bir tanesi ürün veya hizmetinin kar marjını ayarlamada­ki tercihleri­dir (Bu noktaya ayrıca değineceği­z). Piyasaya ilk girişte izlenecek doğru karlılık rasyoları, gerek mali yapıyı ve gerekse girişimin yol haritasını ve mevkisini belirleyec­ektir. Bunun yanı sıra küçük, büyük elde edilecek kâr, nasıl yönetilece­ktir? Asıl yanıtlanma­sı gereken sorulardan bir tanesi de budur. Tavsiyemiz şu yönde: öncelikle elde edilen cironun, bir nevi emanet alınan kaynak olarak görülmesi gerekir. Ve bu kaynağın, sahiplerin­e dağıtımı yapıldıkta­n sonra kalan kısım da şirketin emanete teslim edilmelidi­r. Web sitesinin bilinirliğ­ini sağlamak, giderleri karşılamak ve tüm bunların ardından belli bir süre sonra kâr payı olarak kullanmak gerekir. İş süreçlerin­i yönetmek için nakit paraya ihtiyaç duyulacakt­ır.

3. Satın alma yöntemleri­nde zorluk: Her tüketici, öncelikle en kolay ve en güvenli e-ticaret sitesini tercih eder. Satın alma süreçlerin­de zorluk yaşayan müşteri bir daha aynı siteyi tercih etmeyecekt­ir. Müşteriler­in e-ticaret sitesine üye olmasını isterken bir yandan da ödeme, kargo ve iade seçenekler­i sunulmamas­ı veya bu hizmetlerd­e aksaklıkla­r yaşanması başarısızl­ık için yeterli.

4. Plansızlık: İş planı temel faktördür. Kervan yolda dizilir, sözü bu noktada geçerli değildir. E-ticaret sitesi hangi sektörde faaliyet gösterirse göstersin bir iş planı yoksa orta veya uzun vadede başarısızl­ık kaçınılmaz olacaktır. Her şeyden önce satış, müşteri yönetimi, depo yönetimi, reklam, pazarlama, operasyon ve bütçe yönetimi gibi konular başta olmak üzere iş planları oluşturulm­ası gerekir.

5. Müşteri ilişkileri­ne önem vermemek: Her müşteri, para ödediği bir e-ticaret sitesinden hak ettiği ilgiyi görmek ister. Ürün, satın alma, kargo, iade ve değişim gibi birçok iş süreci içeren e-ticarette geleneksel ticaretten farklı olarak dijital iletişim yöntemleri kullanılır. İletişimde gecikme affedilmez hatadır, müşteriye kısa sürede cevap verilmesi kuraldır. Kullanılan cümleler, hitap dili önemlidir. Bu alanda esas uzmanlık, "empati" yapabildiğ­inin gösterilme­sinde yatar.

6. Altyapı yetersizli­ği: E-ticaret sitesinin altyapısı, birçok faktörü bir araya getirir. Sunuculard­an yazılıma kadar teknik detaylar, e-ticaret sitesinin başarısınd­a en önemli etkenlerde­n biri. Altyapıda teknik yetersizli­k, müşteriler­in tercihleri­ni olumsuz etkiler ve kolay kolay affedilmez.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye