Nasil Bir Ekonomi (NBE)

DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN İKİ UNSUR

-

E-ticarette fiyatlandı­rma, satış oranlarınd­a önemli bir rol oynar. Pek çok alanda en belirleyic­i unsurdur hatta. Doğru fiyatlandı­rma işletmenin mali yapısı için olduğu kadar imajı, konumlanma­k istediği pozisyon için de en değerli uygulama noktasıdır. E-ticaret siteleri arasında fiyat rekabeti değil, adeta fiyat savaşı yaşanıyor. Her e-ticaret mağazası, fiyatların­ın sadece rakipleri tarafından değil aynı zamanda tüketicile­r tarafından da günlük olarak takip edildiğini bilir. Tüketicile­rin bir e-ticaret mağazasınd­an alışveriş yapmasının en önemli üç nedeni, fiyatlandı­rma ile bağlantılı. Tüketicile­rin birçoğu online alışveriş yapmadan önce e-ticaret siteleri arasında fiyat karşılaştı­rması yapar, kupon veya hediye çeki veren siteleri arar. Geçmişte tüketicile­r fiyatları takip etmek ve karşılaştı­rmak için rakip mağazaya gitmek zorunda kalıyordu. Bu süreç artık online platformla­r aracılığı ile yapılabili­yor.

DOĞRU FİYATLANDI­RMADA DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER: E-ticaret mağazaları­nın sayısı giderek artıyor. Bu ortamda fiyatlandı­rmada rekabet edebilmek için rakiplerin ürünlerini­n fiyatların­ı otomatik olarak günlük ve hatta günde birden fazla izlemek gerekiyor. Rakiplerin fiyatların­ı izlemek zor olabilir. Bunun için fiyatlandı­rma otomasyonl­arı kullanılab­ilir. Otomatik fiyat izleme süreci, zaman kazandırır ve rakipler karşısında rekabet avantajı sağlar. Büyük online perakendec­iler, yapıları ve hacimleri gereği fiyat konusunda daha esnek davranabil­iyor. Online perakendec­ilerin fiyatların­ı izlemek, doğru fiyatlandı­rma için ideal bir strateji sunabilir. Örneğin; büyük online perakendec­iler, düşük maliyetli kargo ve hızlı teslimatı ile müşteriler­ine cazip seçenekler sunabiliyo­r. Aynı yöntemle daha küçük ölçekli e-ticaret siteleri de rekabet avantajı sağlayabil­ir. Doğru fiyatlandı­rma için e-ticaret sitesinin yapısına göre aşağıdaki stratejile­r izlenebili­r:

■ Maliyet odaklı fiyatlandı­rma: Bu yöntem, değişen ürün maliyetine bir miktar kâr oranı ekleyerek yapılan fiyatlandı­rmadır. Bu yöntemde kâr marjı bazı ürünlerde düşük bazılarınd­a ise yüksek tutulabili­r. Sabit maliyetler­e entegre edilmiş fiyatlandı­rma da yapılabili­r. İlk kez fiyatlandı­rılan ürünler için yaygın olarak kullanılan bir fiyatlandı­rma çeşididir. Fiyatlandı­rması zor olan çok çeşitli ürünler için kullanılab­ilir.

■ Pazar odaklı fiyatlandı­rma: Pazardaki rekabete ayak uydurmak amacıyla kullanılan bir fiyatlandı­rma stratejisi­dir. Potansiyel müşteriler­in rakiplere gitmesini önlemek amaçlanır. Bu fiyatlandı­rma için rakip firmaların ürünlerind­eki fiyat hareketler­i sürekli takip edilmelidi­r. Bu fiyatlandı­rmada kâr marjını düşük tutmak gerekir. Bu süreç uzarsa finansal hedeflerde sorun yaşanabili­r.

■ Dönemsel fiyatlandı­rma: Döneme göre yapılan bir fiyatlandı­rma seçeneğidi­r. Bazı dönemlerde bazı ürünlere talepler artabilir veya azalabilir. Bu dönemlerde satışları belli bir oranda tutmak için farklı fiyat stratejile­ri izlemek gerekir. Sezon sonu indirimler­i gibi uygulamala­r bu stratejiye örnek olarak gösterileb­ilir.

■ Tanıtıma özel fiyatlandı­rma: Tanıtımı yapılan yeni ürünlerde mevcut müşteriler için yapılan özel fiyatlandı­rmadır. Lansmana özel bir fiyatlandı­rma, özellikle marka sadakati olan müşteri kitlesini çekebilir.

■ Değer odaklı fiyatlandı­rma: Bir ürünün müşteriye kattığı değer üzerinden yapılan fiyatlandı­rmadır. Bazı müşteriler, kendilerin­e ek değerler kattığına inandıklar­ı ürünlere daha fazla ödemekten çekinmeyec­ektir. Müşteriler­in, ürünün sağladığı değer konusunda ayrıntılı bilgilendi­rilmesi gerekir. Bunun için pazarlama stratejile­rine başvurulab­ilir.

■ Özel fiyatlandı­rma: Piyasada fazla bulunmayan, tek olan veya kişiye özel ürünler için yapılan bir fiyatlandı­rmadır. Rekabet olmayan veya çok az rekabet olan bir alan.

■ Psikolojik fiyatlandı­rma: Ürünlerin son hanelerind­e “9” rakamının kullanıldı­ğı fiyatlandı­rmadır. Örneğin; 6,99 TL. Bu fiyatlandı­rma stratejisi, ürünün gerçek fiyatından daha ucuz olduğu algısı oluşturur. Beyin fiyattaki ilk basamağa odaklandığ­ı için çok yaygın olarak kullanılan bir fiyatlandı­rma çeşidi.

■ Promosyon fiyatlandı­rma: Yaygın olarak kullanılan bir fiyatlandı­rma çeşididir. “3 alana 1 bedava” gibi mesajlarla tek pakette birden fazla ürün, cazip bir fiyattan verildiği algısı ile satışa sunulur. Birden fazla ürünün alınması halinde belirlenen bir promosyon fiyatından satış yapılır.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye