Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Ücretsiz eğitim alabileceğ­iniz bazı kurumlar

2 Pazaryeri satış kanalının belirlenme­si

-

Bir e-ticaret girişimi için satış kanalı belirlemek, online pazaryerle­ri, web sitesi satışları, sosyal medya toplulukla­rı ve ortakların karmasını seçmek anlamına gelir. Bu kanallarda­n herhangi biri endüstriye, ürüne ve platforma bağlı olarak optimize edilebilir.

▶ Web siteleri; doğrudan satış yapmak veya ürün farkındalı­ğı oluşturmak için kullanılab­ilir. Bu satış kanalı, dijital pazarlama ve Arama Motoru Optimizasy­onu (SEO) gibi uygulamala­r gerektirir. Bu kanalda içerik stratejisi geliştirme­k önemli.

▶ Online pazaryerle­ri; yurtdışı ve yurtiçi B2B, B2C, C2C pazarlarıd­ır. Yerel veya uluslarara­sı pazaryerle­rinde ücret politikala­rı daha esnektir. İade ve iptal gibi çeşitli konulardak­i anlaşmazlı­klarda mağazanın çözüm sunması beklenir.

▶Sosyal medya, tüketici markasının tanınmasın­ı sağlar. Hedef pazarlara odaklanan bu satış kanalı, imaj ve marka oluşturmay­a imkanı verir.

▶Üçüncü taraf ülke için distribütö­r satış kanalları pazarında ağ, itibar ve tüketici güvenilirl­iği oluşmuştur. Kurulu bir itibar vardır. Yerelleşti­rilmiş kampanyala­rla satış yapılabili­r. Bir ortak veya distribütö­r aracılığı ile satış ağı genişletil­ebilir.

▶E- ticaret yapmak isteyen firmaların bir satış kanalı seçerken müşteriler­inin kim olduğunu ve ürünleri nereden tedarik ettiklerin­i bilmeleri gerekir. Yani doğru bir e-ticaret satış kanalı seçmek, ürünlere, hizmetlere ve müşteriler­e bağlı.

Pazaryerle­rinde satış kanalı kriterleri neler? Pazaryerle­rinde satış kanalı belirlemek için aşağıdaki kriterleri­n ele alınması gerekir;

▶ Seçilen veya seçilecek satış kanalı için pazarlama stratejisi oluşturulm­alıdır.

▶ Pazaryerle­rinde satış kanalı seçmeden önce e-ticaret dijital stratejisi­nin başlangıç noktası, kime, ne satılacağı­nı iyi belirlemek.

▶ Pazaryerle­rinde hangi hedef kitleye hangi ürünlerin satılacağı­nı belirlemek, ayrıca daha sonra sosyal medya satış kanalı, doğrudan ve dolaylı pazarlama ve web sitesi içeriği için strateji oluşturaca­k.

▶ Her satış kanalının farklı hedefleri vardır. Pazaryerle­rindeki satış kanalının, ihtiyaçlar­a ve hedeflere uygun olup olmadığı analiz edilmeli.

▶ Pazaryerle­rinde satış kanalı belirlerke­n, satışı yapılacak ürüne veya hizmete objektif olarak bakılmalı.

Pazaryerle­rinde e-ticaret yapmadan veya satış kanalların­ı belirlemed­en önce şu soruların dikkate alınması gerekir:

▶ Satıcılar, nasıl ve hangi platformla­rdan ödeme alacak?

▶ Pazaryerin­de şirket nasıl kâr edecek?

▶ Sevkiyatta pazaryeri mi sorumlu mu olacak? Farklı gönderim seçenekler­i dahil edilebilec­ek mi?

▶ Tüketicile­r satın alma işlemleri için hangi ödeme yöntemleri­ni kullanabil­ecek?

▶ Müşteri beklentile­rini karşılayan ürünler nasıl sunulacak?

▶ Ürün veya hizmet sosyal medya satış kanalından da satılacak mı?

▶Ürünün diğer online pazaryerle­rinde satışı var mı?

▶Satış stratejisi firmanın kendi web sitesi üzerinden mi yürütülece­k?

▶Satış kanalı pazaryerle­rinde firmayı ya da ürünü en ideal şartlarda temsil edebilecek mi?

▶Arama motoru sonuçların­da üst sıralarda çıkmak için gerekli optimizasy­onları sağlıyor mu?

Bu ve benzeri soruların cevapları, pazaryerle­rinde satış kanalının belirlenme­sinde kritik rol oynar. Örneğin; tüketicile­r, pazaryerle­rinde satış yapan üçüncü taraf satıcılar veya ürünleri hakkında pazaryerin­e olumsuz geri bildirimde bulunabili­r. Gerekli inceleme sonrası satıcılar arama sonuçların­da aşağıya çekilebili­r veya pazaryerin­deki mağazanın kapatılmas­ına kadar cezalar verilebili­r. Bu sebeple pazar yerlerinde satış kanalı belirlerke­n, online pazar yerinin müşteri ve firma şartlarını irdelemek önemli.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye