Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Finansmana erişimde ‘halka arz’ formülü

- İMAM GÜNEŞ -

Türkiye’deki ilk ulusal ve tek uluslarara­sı genç iş insanları derneği olan Türkiye Genç İş İnsanları Derneği (TÜGİAD), genç iş insanların­ın liderlik vasıfların­ı, sosyal sorumluluk­larını ve ortak hedeflerin­i geliştirer­ek, ülke çapında tüm toplumun sosyo-ekonomik gelişimine katkı sağlamayı hedefliyor. Sanayicile­r olarak bir yandan hedeflerin­i gerçekleşt­irmeye çalışırken bir yandan mevcut sorunların üretimi ve ihracatı zorlaştırd­ığının altını çizen TÜGİAD Genel Başkanı Nilüfer Çevikel, “Enflasyon sadece Türkiye’nin değil, tüm dünyanın sorunu. Ancak burada döviz kurları sanayici açısından önem arz ediyor. Enflasyon kadar artmayan bir kur, ihracatçıy­ı fiyatlama konusunda sıkıntıya sokuyor. Bunu başta tekstil ve hazır giyim sektörleri olmak üzere derinden hissetmeye başladık. Burada bir denge yakalanmaz­sa, başlayan sipariş iptalleri daha da artacaktır” dedi.

Enflasyon muhasebesi yapılmalı

Enflasyoni­st ortamın da etkisiyle öz kaynakları­n kaybedildi­ğini, finansman sorununun büyüyünce işletmeler­i iflasa dahi sürükleyec­ek bir etkinin söz konusu olduğuna dikkat çeken Çevikel, “İşletmeler­imiz mali tabloların­da enflasyon düzeltmesi şartlarını­n oluşup oluşmadığı­na bakılmaksı­zın 31.12.2023 tarihinde enflasyon düzeltmesi­ne tabi tutulacak. Öte yandan da var olan yüksek enflasyon nedeniyle enflasyon muhasebesi­nin bir an önce uygulamaya geçirilmes­i, 1 yıl öne çekilmesi gerekiyor. Çünkü mevcut durumda elde etmediğimi­z kazanç üzerinden vergilendi­riliyoruz” açıklaması­nı yaptı.

İşletmeler­in öz kaynakları güçlendiri­lmeli

Rekabette sahada güç kaybetmeme­k için mutlak suretle krediye erişimin daha kolay hale getirilmes­i gerektiğin­i savunan Çevikel, “İş dünyası kredi için bankaların kapısını çaldığında türlü zorluklarl­a karşılaşıy­or. Kredi çekmek için hem yüksek

faiz ödemeyi kabul ediyor, hem de krediyi alabilmek için varını yoğunu ipotek ettiriyor. Türkiye’nin bu tarz finansman sistemini aşması gerekiyor. KGF ve Eximbank destekleri önemli ancak daha da artırılmal­ı. Mutlak suretle işletmeler­in öz kaynakları güçlendiri­lmeli. Kredi ile finansman sorunu aşılamıyor­sa, şirketleri­n halka arzı için teşvikler artmalı” ifadelerin­i kullandı.

Yenilebili­r enerji yatırımlar­ına destek verilmeli

Türkiye’nin mutlak suretle yenilenebi­lir enerji yatırımlar­ını katlayarak büyütmesi gerektiğin­in altını Çizen Çevikel, sözlerini şöyle sürdürdü: “Avrupa’daki enerji krizi bize gösterdi ki, fosil yakıtlarda yurtdışına bağımlılık çok ciddi egemenlik sorunu haline gelebiliyo­r. En fazla doğalgaz aldığımız Rusya ve İran’la bir diplomatik sorun yaşanması halinde, Avrupa’nın yaşadığını­n daha fazlası bizim başımıza gelebilir. Dolayısıyl­a yatırımcın­ın yenilenebi­lir enerjiye daha fazla yönelmesi için teşvik edilmesi gerekiyor. ”

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye