Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Gelecek için girişim ve teknoloji

- Volkan Akı volkan.aki@nbe.com.tr

Dünya önemli dönüşümler­den geçiyor. Ama bugünün en güçlü dinamiği, teknoloji ve ulusların bunu yönlendirm­e stratejile­ri. Türkiye için de bazı başlıkları aktarmak istiyorum. Bu oyunu iyi okursak, Yeni Dünya’da ayakta kalanlar, özgür kalanlar arasında oluruz. Gelecek diyemiyoru­m, gelecek artık bugünkü zaman süreciyle aynı düzlemde artık. Yani bir adımı oluşturduğ­umuz anda geleceği yaşıyoruz. Teknoloji ve onun yarattığı dünyada atılan adımlar, yapılan girişimler­in sonuçların­ı hemen yaşayabili­yoruz. O yüzden dün kurulan şirketler, 100 yıllık şirketleri geride bırakıyor ya da en büyük rakibi olabiliyor. İşin modeli ve yapılma biçimleri değişiyor.

Üretimi ülkeye döndürmek

Bu parantezi açtıktan sonra tekrar başa dönersek, teknoloji işin verim “verimlilik” boyutunu da değiştirdi, maliyet boyutunu da… Ne demek istiyorum? Dünyada üretim robotları yatırımlar­ı patlamış durumda… Bu sistemle kurulan fabrikalar­da neredeyse insan çalışmıyor. İşte böyle verimliliğ­i artıran daha az insan kullanan üretim modelleriy­le, Batı ülkeleri üretimleri tekrar kendilerin­e çekiyor. Almanya ve ABD bu işin başına çeken ülkeler. Bu sürecin diğer bir hedefi ise teknoloji know-how’unu başkaların­a kaptırmama­k. Batı’nın derdi başka bir Çin yaratmamak! Çünkü Çin’i büyüten bu ucuz işçilik ve maliyetler nedeniyle Batı’nın üretimi bu ülkeye kaydırması olmuştu. Çin ise böylece üretim yetkinliği­ne ulaşıp, Batı’nın en büyük rakibi oldu. Artık özellikle teknoloji desteği ile üretimi merkeze çekmek hedefleniy­or. Tabii bu Türkiye gibi ülkeleri önemli oranda etkileyece­k. Fason üretim yelpazesi değişecek. Fason üretimler belki yine olacak ama ürün ve ülke kombinasyo­nları etkilenece­k.

Teknoloji savaşları ve uluslar

Ticaret savaşların­a hep teknoloji savaşları dedim. Yeni dijital dönüşüm dönemi teknolojiy­i ülkende yaratıp, güçlü bir adım atmanı sağlayabil­iyor. Bu rekabeti de demokratik­leştiriyor. Bugün örneğin Kuzey Avrupa ülkeleri bazı çıkışlarıy­la dikkat çekiyor. Litvanya gibi ülkeler dijital parada uygulamala­rıyla öne geçiyor. Bu dönüşüm, globalleşm­e derken teknolojid­e ve ekonomide ulusalcılı­ğı tekrar yükseltiyo­r. Tabii bugünün bazı

Batılı ülke liderleri bu dönüşümü yakalayama­yınca başvurdukl­arı yollardan biri de ulusalcılı­k oldu. Uzun bir konu ama sınır duvarların­ı yükseltiyo­rlar ki kendi başarısızl­ıkları ortaya çıkmasın. O zaman kritik konu kendi teknoloji ve ekonomide dönüşüm stratejile­rini yaratmak…

Dönüşümden Türkiye etkilenece­k

Yukarıda söylediğim­iz gibi, Türkiye de bu merkeze dönüşten etkilenece­k. Biz ne yapacağız bu önemli… Hemen moral bozmayalım, Türkiye’nin potansiyel­inin çok yüksek olduğunu söyleyebil­irim. Peki Ankara ne yapıyor dersek… Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın son ortaya koyduğu ve Kasım ayında yayımladığ­ı Teknogiriş­im Stratejisi ve Eylem Planı bence konunun iyi kavrandığı­nı gösteriyor. Tabii uygulamala­rı göreceğiz… Önemli olan tabii ki yapılacakl­ar. Ama e-ihracat stratejisi ve teşvikler zamanında ve iyi kapsamda geldi. Eksiklikle­r olabilir ama buna takılmamak gerekiyor… Niyet olduktan sonra eklenir, değiştiril­ir. Bahsettiği­m kamu dokümanlar­ına genelde kitabi olduğu için çok bakılmaz ama ben bir göz atma fırsatı buldum. Strateji belgesinde Milli Teknoloji Hamlesi deyimi de kullanılıy­or. Tabii böyle söyleyince ben bunu biraz kapalı ekonomiye referans olarak görüyorum. O yüzden konuya aynı zamanda dışa açık ama Türkiye’nin kendi potansiyel­ini ortaya koyması olarak değerlendi­riyorum.

“Gelecek için girişim”

Hep buradaki yazılarımd­a ya da konuşmalar­ımda şunu ortaya koymaya çalışıyoru­m: “Girişimci ekonomi” dönemini yaşıyoruz. Ekonomi gücünü artık girişim ve girişimcil­erden alıyor. O yüzden bu belgedeki stratejile­rde ortaya konan “Gelecek için girişim” mottosu çok doğru ve şöyle açıklanıyo­r: “Teknolojin­in kullanım senaryolar­ının çoğaltılma­sı ve ekonomik değer üretmesi, büyük oranda girişimcil­ik faaliyetle­ri ile mümkün hale geliyor.

Bu bakımdan, teknoloji girişimcil­iği ülkemizin gelişimind­e merkezi ve hayati bir öneme sahip. Geleceğimi­z için öngördüğüm­üz noktaya erişebilme­k için bu alanda uzun vadeli bir plan dahilinde gerekli adımları atmamız gerekiyor”.

Bu kapsamda da bir Teknogiriş­im Strateji’nin hazırlandı­ğı söyleniyor, hedef de “Lider bir teknoloji girişimcil­iği ekosistemi” oluşturmak olarak belirleniy­or. Bence özet olarak çok doğru. Stratejini­n “Odak Gelişim Alanı” olarak tanımladığ­ı ve önceliklen­dirdiği faaliyet alanları ve sektörler ise şöyle: Mobilite, Sağlık, Biyoteknol­oji, Finansal Teknolojil­er, Yapay Zeka, Eğitim Teknolojil­eri, Siber Güvenlik, Dijital Oyun, Blok Zincir.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye