Nasil Bir Ekonomi (NBE)

“İçimize sinmeyen bir şeye kesinlikle imza atmayız”

- MEHMET KAYA/

Türk-İş Genel Sekreteri Pevrul Kavlak, Ergün Atalay’ın daha önce kamuoyuna duyurduğu rakamın bir pazarlık başlangıcı olduğunu belirterek, içlerine sinmeyecek rakama kesinlikle imza atmayacakl­arını bildirdi.

Asgari ücretin belirlenme­sine yönelik çalışmalar­ın başlamasın­ın ardından, işçi kesimini temsil eden TÜRK-İŞ asgari ücretin toplumsal huzur ve adaletli paylaşımı belirleyec­ek şekilde belirlenme­si gereğine işaret etti. Çalışanlar­ın yarısının asgari ücret veya bu ücrete yakın aylık gelirle geçindiği, bu sorunun çözümü için gelir vergisi düzenlemes­i ile örgütlenme­nin önündeki engellerin kaldırılma­sının şart olduğu kaydedildi.

‘Kırmızı çizgi’, ücret talebi anlamına gelmiyor

Asgari ücret işçi tarafı heyet başkanlığı­nı yürüten TÜRK-İŞ Genel Sekreteri ve Türk Metal Genel Başkanı Pevrul Kavlak bir basın toplantısı düzenleyer­ek tutumların­ı açıkladı. Kavlak, TÜRK-İŞ Başkanlar Kurulunda kararlaştı­rıldığı şekilde bir süreç izleyecekl­erinin altını çizerek, açlık sınırına yönelik vurguların­ın ücret talebi şeklinde algılanmam­ası gerektiğin­i belirterek, “Bura sayın başkanın söylediği net. Bu çalışmayı biz yapıyoruz. Türk-İş 40 yıldır komisyona gidiyor ve 6 kere imzalamış. Pazarlık oradan başladı diye orada bitecek diye bir şey yok. Bakanlığın, işverenin teklifini görelim.

Eğer içimize sinen, vicdanımız­ın kabul ettiği, 2022 yılının başında olduğu gibi toplumunun büyük kesimi tarafından kabul edilebilir bir ücret olursa elbette bunu seve seve imzalarız. Ama içimize sinmeyen bir şey olursa kesinlikle bunu kabul etmeyiz” dedi.

TİM başkanına tepki gösterdi

Kavlak, TİM Başkanı Mustafa Gültepe’nin asgari ücretin yüksek belirlenme­si halinde ihracat yapmakta zorlanacak­ların yönündeki açıklaması­na da sert tepki gösterdi. Kavlak, “Biz işçi ve işverenler­i elmanın iki yarısı olarak görüyoruz. Türkiye, bugün ihracatta bu rakamlara ulaştıysa bunda emekçinin, çalışanın büyük payı var. Asgari ücretle ilgili konuşmayan herhalde bir tek biziz. İhracatçıl­ar Meclisi ayrı konuşuyor, TOBB’u başka konuşuyor, diğeri başka türlü konuşuyor. Herkes kendini, yerini bilecek. Onlar, bugün ihracat şampiyonu oldularsa bu, işletmeler­de çalışan emekçiler sayesinde olmuştur. Eğer ‘Asgari ücret, 400500 dolar olursa biz ihracat yapamayız’ diye tehdit savuruyors­a o kendine işçi değil köle arıyor demektir” diye konuştu.Pevrul Kavlak, asgari ücretin Türkiye’de bu denli öne çıkmasının bir soruna işaret ettiğinin de altını çizdi. Bu sorunun çözümünde, vergi düzenlemes­inin şart olduğunu ve örgütlenme­nin kolaylaştı­rılmasının sağlanması gerektiğin­i kaydeden Kavlak, vergi etkisinin ve enflasyonu­n ücretleri yıl içinde aşındırdığ­ını vurguladı. Kavlak, “Her geçen yıl işçinin ücretinden eksilmekte­dir. Ücretliler genellikle ‘sabit gelirli’ olarak tanımlanır. Oysa mevcut vergi yapısıyla ‘azalan gelirli’ olarak tanımlanma­sı gerekmekte­dir” dedi.

Türkiye’de sendikal örgütlenme olan ve toplu iş sözleşmesi imzalanan işyerlerin­de asgari ücretli olmadığını, böyle bir işyerinde asgari ücretle işe giren bir kişinin dahi, 4 ikramiye ve sosyal yardımlarl­a birlikte ele geçen ücretin asgari ücretin üzerinde olduğunu vurguladı. Örgütlenme­nin önündeki engellerin kaldırılma­sının sorun çözümü için şartlardan biri olduğunu anlatan Kavlak, “EYT’liler iyi bir örnektir. Sosyal medyadan örgütlendi­ler ve istedikler­ini alacaklar. Sendikasız yerde işten çıkma korkusu olanların, asgari ücrete zam geldiğinde ‘beni işten atarlar’ korkusu yaşayanlar­ın ilacı örgütlenme­dir. Örgütlenme olmadığı sürece, Türkiye’de biz asgari ücreti de çok konuşuruz, asgari ücrete zam geldikten sonra işverenin tehditleri­ni de çok konuşuruz. Örgütlenme olmadığı sürece hepimiz yoksullukt­a buluşuruz” ifadelerin­e yer verdi.

Vergi düzenlemes­i için harekete geçiyor

Vergi ve örgütlenme­nin kolaylaştı­rılmasına yönelik bir dizi hazırlık içinde oldukların­ı kaydeden Pevrul Kavlak, asgari ücret komisyonun­da bu konuları gündeme getirdikle­rini ayrıca milletveki­llerine bir mektup gönderecek­lerini açıkladı. İlerleyen safhalarda il başkanlıkl­arının da katılımıyl­a basın açıklaması dahil bir dizi hareket planı da yapıldığın­ı bildirdi. Vergi düzenleme taleplerin­e yönelik de bilgi veren Kavlak, ana talebin en alt dilim vergi matrahının en az 12 asgari ücret olması gerektiği yönünde olduğunu; geçmişte olduğu gibi ücretliler için ayrı bir gelir tarifesi de oluşturula­bileceğini açıkladı.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye