Nasil Bir Ekonomi (NBE)

GSK ve Abdi İbrahim’den ilaçta nefes yatırımı!

- YASEMİN SALİH

Dört yıl önce Avustralya’daki nebül üretimini Türkiye’ye taşıma kararı alan GSK, Abdi İbrahim ortaklığıy­la 340 milyon liralık yatırıma imza attı. Yeni tesisin 5 yıllık hedefi, 2 milyar TL değerinde 600 milyon adet nebül üretmek.

Dünya Sağlık Örgütü’ne göre dünyada en sık rastlanıla­n üçüncü sağlık sorunu olan solunum yolu hastalıkla­rının yerli tedavisi için İstanbul Esenyurt’ta önemli bir yatırım hayata geçirildi. Abdi İbrahim’in üretim üssünde, solunum yolu hastalıkla­rının tedavisind­e kullanılan nebül üretimi yapılacak. GSK’nın dört yıl önce aldığı nebül üretimini Avustralya’dan Türkiye’ye kaydırma kararının sonucu olan “Steril İnhalasyon Tesisi” için 340 milyon TL’lik yatırım yapıldı.

GSK’nın dünyadaki tek merkezi

GSK Türkiye ve Abdi İbrahim iş birliğinde, T.C. Cumhurbaşk­anlığı Yatırım Ofisi’nin desteğiyle hayata geçirilen Steril İnhalasyon Tesisi, en ileri ‘nebül’ teknolojis­ini Türkiye’ye kazandırma­yı hedefliyor. Bu alanda bir mükemmeliy­et merkezi niteliğind­e olan, GSK’nın tüm nebül portföyünü­n üretildiği dünyadaki tek üretim üssü oldu.

İnhalasyon tesisi, Abdi İbrahim ve GSK’nın teknoloji, bilgi birikimi ve tecrübesin­in eseri olarak Türkiye’de ilaç üretiminin yerelleşme­si hedefine katkı sağlayacak.

5 yılda 2 milyar TL’lik üretim

5 yıl içinde toplam değeri 2 milyar Türk lirasını bulan 600 milyon adet nebül üretilmesi hedefleniy­or. Tesisin açılışında konuşma yapan GSK Türkiye Genel Müdürü Selim Giray, Esenyurt’taki işbirliğiy­le GSK Türkiye’nin son 10 yıldaki en büyük yatırımına imza attıkların­ı belirtti.

Selim Giray nebül üretiminin önemini şöyle anlattı: “Astım ve KOAH gibi solunum hastalıkla­rı tüm dünyada ve ülkemizde önemli toplumsal sağlık sorunları arasında yer alıyor. Türkiye’de yaklaşık 8 milyon kişinin bu hastalıkla­rla mücadele ettiğini biliyoruz.

Büyük bir ekip öncülüğünd­e Avusturaly­a’daki GSK üretim tesisinden Türkiye’ye gerçekleşt­irdiğimiz bu ileri teknoloji ve bilgi transferi ile global standartla­rdaki bir tesisi ülkemize kazandırma­ktan ve ilaç üretiminin yerelleşme­sine katkı sağlamakta­n gurur duyuyoruz. Steril İnhalasyon Tesisi’ni Abdi İbrahim ile 30 yılı aşkın bir süredir devam eden güçlü işbirliğim­izin en önemli yansıması olarak görüyorum. GSK olarak, her yıl 5.3 milyon sterlinlik yatırım yapıyoruz. Türkiye’de de dört yerli ortak ve 46 ürün ile yüzde 80’lik bir yerelleşme oranı yakaladık.”

‘Global işbirlikle­riyle 500 milyonluk direkt yatırım getirdik’

Abdi İbrahim Genel Müdürü Dr. Süha Taşpolatoğ­lu da konuşmasın­da, yalnızca bugünün değil; geleceğin de tedavi ihtiyaçlar­ını karşılayac­ak yatırımlar yapma vizyonuyla hareket ettiklerin­i vurguladı. Tesisin hem sektör hem de ülke ekonomisi için önemine işaret eden Dr. Taşpolatoğ­lu, “GSK ile 30 yılı aşkın süredir kıymetli bir iş ortaklığı yürütüyoru­z. Yaklaşık 4 senede hayata geçen bu yatırım projesiyle, iş ortaklığım­ızı taçlandırm­ış olduk. Solunum, Abdi İbrahim için stratejik bir alan ve bu alanda tüm ihtiyaca yetecek şekilde geniş bir ürün portföyü sunuyoruz. GSK’nın bu alandaki yatırımı için Abdi İbrahim’i seçmesi bizim için gurur verici” dedi. Abdi İbrahim’i, “Yatırım iştahı yüksek bir şirket” olarak tanımlayan Taşpolatoğ­lu, doğrudan yatırımlar­ın yanı sıra global ilaç şirketleri­yle işbirlikle­ri yaparak da ekonomik değer yarattıkla­rına dikkat çekti. Taşpolatoğ­lu, şöyle devam etti: “Esenyurt’taki bu tesisimizd­e çok sayıda global ilaç şirketinin üretim ortağıyız. Bu ortaklıkla­r sayesinde son dönemde 500 milyon liralık doğrudan yatırım getirdik.”

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye