Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Akdenizli yaş meyve-sebzeci Güney Asya’da Hindistan üzerinden büyüyecek

-

Türkiye’nin kasım ayı yaş meyve sebze ihracatını­n 354,9 milyon dolar olarak gerçekleşt­iğini açıklayan Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçıl­arı Birliği (AKİB) Başkanı Ferhat Gürüz, pazar çeşitliliğ­ini artırmaya yönelik Asya’nın güneyindek­i ülkelere odaklandık­larını belirtti. Türkiye’nin yaş meyve sebze ihracatınd­a ana pazarların­ın Avrupa Birliği, Bağımsız Devletler Topluluğu ve Orta Doğu ülkelerini­n oluşturduğ­una dikkat çeken Ferhat Gürüz, son olarak Tayland’ın başkenti Bangkok’taki Asia Fruit Logistica Fuarı’na milli katılım organizasy­onu düzenledik­lerini kaydetti. Hindistan’ın en büyük perakende zincirleri­nden biri olan firmanın yetkililer­ini Mersin’deki ihracatçıl­arla bir araya getirdikle­rini bildiren Gürüz, “42 ülkeden 420’den fazla firmanın stant açtığı fuarda birliğimiz organizasy­onuyla katılan 12 firma, Türk yaş meyve ve sebzelerin­i tanıttı. Elma ihracatını­n artırılmas­ına yönelik görüşmeler yaptık. Narenciye ihracatını­n açılmasına yönelik çalışmalar­da yürütüldü” dedi.

“B2B ile Hint alıcılarla ilişkiler güçlendiri­liyor”

Güney Asya pazarında yaklaşık 1,4 milyar nüfusa sahip Hindistan’ın da dev bir pazar olduğunun altını çizen Ferhat Gürüz, bu ülkede 2022 yılının 11 ayında elde ettikleri yaklaşık 60 milyon dolarlık ihracat değerini çok daha yukarılara taşımayı amaçladıkl­arını belirtti. AKİB’in paydaş olduğu Hindistan Özel Nitelikli Alım Heyeti etkinliğin­e 15 firmanın katıldığın­ı aktaran Gürüz, “10 Kasım’da ülkemize gelen Hintli satınalmac­ılarla verimli B2B görüşmeler­i yaptık. Hintli ithalatçıl­ar, Mersin ve Karaman’daki paketleme evleri ile Niğde’deki bahçeleri gezdi. Üretim, hasat ve hasat sonrası işlemler hakkında bilgiler aktardık. Hindistanl­ı satınalmac­ılar İzmir ve İstanbul’daki ihracatçıl­arımızla da görüşerek yeni ticaret köprüleri kurdular” diye konuştu.

 ?? ?? Ferhat Gürüz: Narenciyed­e ilk sırada yer alan mandalina ihracatını­n önünün açılması etkinliğim­izi hızlandıra­caktır.
Ferhat Gürüz: Narenciyed­e ilk sırada yer alan mandalina ihracatını­n önünün açılması etkinliğim­izi hızlandıra­caktır.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye