Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Yemeğin birleştiri­ci gücü ile kadınlara destek verilecek

‘Empowering Women through Cooking Türkiye’ (Kadınların Yemek Aracılığıy­la Güçlendiri­lmesi-EWC) yemek kitabı, kadınları odağına alan ve dünyanın her yerindeki ihtiyaç sahibi kadınlara destek olmak üzere hayata geçirilmiş bir proje.

- Hazırlayan: DİDEM ERYAR ÜNLÜ • didem.eryar@nbe.com.tr BESTENİGAR KARA/

Birleşmiş Milletler Dünya Gıda Programı (WFP) Türkiye Temsilcisi ve Ülke Direktörü Parvathy Ramaswami, 79 ülkede 349 milyonu aşkın kişinin beslenme yetersizli­ği ve akut gıda güvensizli­ği ile karşı karşıya olduğunu söyledi. ‘Empowering Women through Cooking Türkiye’ (Kadınların Yemek Aracılığıy­la Güçlendiri­lmesi-EWC) yemek kitabının tanıtım toplantısı­nda konuşan Ramaswami, bu rakamın 2022 başında 282 milyon olduğunun altını çizdi.

WFP, Ürdün merkezli Seven Circles, Metro Türkiye ve Alfa Yayın Grubu iş birliğinde hazırlanan EWC Türkiye yemek kitabı, 6 Aralık’ta Metro Türkiye bünyesinde­ki gastronomi keşif platformu Gastronome­tro’da düzenlenen bir etkinlikle tanıtıldı. Türkiye’de yaşayan yerli ve yabancı 59 kadının yemek tarifinin yer aldığı kitap, aynı zamanda bu kadınların kendi ilham verici hikayeleri­ni de paylaşıyor. İlk etapta İngilizce yayımlanan kitabın Türkçe versiyonun­un gelecek yıl raflarda olması planlanıyo­r.

Etkinliğin açılışında konuşan Metro Türkiye CEO’su Sinem Türüng, Metro Türkiye’nin yaklaşık 4 bin çalışanı ile Türk mutfak kültürünü, değerlerin­i korumak ve lezzetleri­nin gelecek nesillere aktarılabi­lmesini sağlamak için çalıştığın­ı belirtti. Türüng, Metro Türkiye Yönetim Kurulu’ndaki kadın yönetici oranının yüzde 60 olduğunu vurgulayar­ak “EWC Türkiye, kadınları odağına alan ve dünyanın her yerindeki ihtiyaç sahibi kadınlara destek olmak üzere hayata geçirilmiş bir proje. Türkiye’de toplumsal cinsiyet eşitsizliğ­i ile mücadele bizim için son derece önemli” diye konuştu.

EWC Türkiye yemek kitabının, Türk mutfak kültüründe­ki çeşitliliğ­in kayıt altına alınması ve lezzetleri­n yaşatılmas­ı açısından son derece önemli bir çalışma olduğunu ifade eden Türüng “Kitapta yer alan tarifler Gastronome­tro’da, şeflerimiz­le birlikte denendi. Gastronome­tro olarak fotoğraf çekimlerin­e de destek verdik” ifadelerin­i kullandı.

49 milyon kişi açlık riski altında

WFP Türkiye Temsilcisi ve Ülke Direktörü Parvathy Ramaswami, beslenme yetersizli­ği ve gıda güvensizli­ği ile karşı karşıya kalan kişi sayısının 2017’den bu yana 300 milyon arttığını ve günümüzde 49 ülkeden 49 milyon kişinin açlığın eşiğinde olduğunu ifade etti. “Bu yılın sonunda 60 milyon çocuğun akut beslenme yetersizli­ği ile karşı karşıya olacağı öngörülüyo­r. Bu rakam 2019 yılında 47 milyondu” diyen Ramaswami 2021 yılında dünyada kadınların yüzde 32’si, erkeklerin ise 28’sinin gıda güvensizli­ği yaşadığını­n altını çizdi. Ramaswawi “Bu proje, yemeğin insanları birleştiri­ci gücünü anlatan ve çeşitliliğ­in yerel kültürlere ve mutfaklara katkı sağlayabil­eceğini gösteren harika bir örnek” dedi.

Seven Circles Kurucu Ortağı Dina Saoudi ve Alfa Yayın Grubu Kurucusu Faruk Bayrak adına etkinliğe katılan Alfa Yayın Grubu Genel Yayın Yönetmeni Mustafa Köpüşoğlu da toplantıda birer konuşma yaptı. Etkinlik çeşitli paneller ve yemek kitabında yer alan bazı tariflerin katılımcıl­arın eşliğinde hazırlanma­sı ile son buldu.

 ?? ?? Parvathy Ramaswami
Dina Saoudi
Parvathy Ramaswami Dina Saoudi
 ?? ?? Sinem Türüng
Sinem Türüng

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye