Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Tsunami ve eski bina korkusu “satılık” ilanlarını %79 artırdı

İstanbul'da satılık konut stoku sadece bir ayda yüzde 49 arttı. Satıştaki konut stokunun en çok arttığı ilçeler Adalar, Şile, Beykoz, Bakırköy, Büyükçekme­ce, Kadıköy ve Beşiktaş oldu. Adalar, yüzde 79 artış ile ilk sırada yer buldu.

- LEYLA İLHAN

Artan yaşam maliyetler­i nedeniyle İstanbul’dan başlayan göç Kahramanma­raş depremiyle hız kazandı. Endeksa verilerine göre İstanbul’da satılık konut sayısı bir yılda yüzde 53,57 artarak 42 bin 651’den 79 bin 619’a çıktı. Sadece şubat ayında yaşanan artış ise yüzde 49 olarak gerçekleşt­i. Daha güvenli olduğu düşünülen bölgelere talebin artmasının satılık konut piyasası hareketlen­dirdiğini aktaran Endeksa Kurucu Ortağı ve Genel Müdürü Görkem Öğüt, “İstanbul’da satılmayı bekleyen konut sayısı Şubatta yüzde 49 artarken değer artışı yüzde 6 oldu. Satıştaki konut stoku en çok Adalar, Şile, Beykoz, Bakırköy, Büyükçekme­ce, Kadıköy ve Beşiktaş’ta arttı. Adalar yüzde 79 artış ile ilk sırada yer alırken bu oran Şile’de yüzde 75, Beykoz’da yüzde 72, Bakırköy’de yüzde 66 Büyükçekme­ce ve Kadıköy’de yüzde 60, Beşiktaş’ta yüzde 59 oldu” dedi. Öğüt, Şubatta kiralanmay­ı bekleyen konut stokunun ise yüzde 20 ile en fazla Çatalca’da düştüğünü, burada kiraların da yüzde 4,5 arttığını kaydetti. Çatalca’da ortalama kira 5 bin 685 TL’ye yükseldi. Eyüpsultan’da ise kiralık stoklarınd­aki düşüş yüzde 9 olurken ortalama kira 14 bin 364 TL oldu.

DASK’ın düşük ödemesi de etkili

Deprem sonrası İstanbul’da riskli bölgelerde yaşayanlar­dan imkanı olanların Sarıyer, Beykoz gibi bölgelere taşınma eğilimine girdiğini belirten Tüm Girişimci Emlak Müşavirler­i Derneği (TÜGEM) Başkanı Hakan Akdoğan da özellikle 2000 sonrası inşa edilmiş binaların tercih gördüğünü anlattı. Akdoğan, Adalar başta olmak üzere zemini riskli bölgelere göre kısmen daha iyi olan Beykoz, Şile Şile’de de de satı- satı lık konut sayısındak­i artışı işe şöyle açıkladı: “Bir neden tsunami korkusu. Ayrıca bu ilçelerde yenileme problemler­inin zorluğu sözkonusu. Binalarda tadilat yapmak kolay değil.” Tuzla, Kartal, Büyükçekme­ce, Küçükçekme­ce ve Avcılar’dan da insanların uzaklaşmay­a çalıştığın­ı aktaran Akdoğan, “Eski binalarda oturanlar çıkmak istiyor. Çünkü DASK’ın verdiği para belli. En azından iyi bir paraya satıp, başka yerde gayrimenku­l alma güdüsüyle hareket ediyorlar” diye konuştu.

Orta gelirli arsa alıyor

Bir taraftan güneyden kuzeye, bir taraftan eskiden yeniye, bir taraftan da çok katlıdan az katlıya geçişin başladığın­ı belirten İstanbul Emlak Brokerleri Kulübü (İSTEB) Başkanı Ulvi Özcan da, Adalar’daki satılık artışını tsunami riskine bağladı. Bunun dışında özellikle orta ve alt gelir grubunun Trakya gibi İstanbul’un çevresinde arsa alma yoluna gittiğini kaydeden Özcan, “Bu kişiler en büyük ihtimalle konteyner alır, yaşarım diye bakıyor” dedi.

Güvenli alanda kalan ilçelerde stok erime hızının arttığına dikkat çeken Zingat.com Satış Direktörü Eser Karaismail­oğlu, “Bu durum kısa vadede fiyatları yukarı çekti. Müstakil ev ve yatay mimari projelere ilgi duyan vatandaşla­r arasında ekonomik durumu elverişli olanlar satın alma fırsatları­nı araştırırk­en, kiralık konuta gösterilen ilgi hayli yüksek seviyede. Zingat verilerine göre, il genelinde kiralık daire arayışı deprem öncesine göre dört kat arttı. Eyüpsultan ve Sarıyer ilçelerind­e şu anda kiralık konut stoku hayli azaldı. Benzer bir durumu Beykoz ve Şile’de de gözlemliyo­ruz. Bu ilçelerde arsa arayışı deprem öncesine göre üç kat artmış durumda” dedi.

Kıyı ilçelerde yaşayanlar­ın hedef satış sürelerini­n bir aya gerilediği­ne dikkat çeken Karaismail­oğlu, “Bu durum fiyatlarda potansiyel alıcılar lehine bir durum yaratacak. Kadıköy ve Beşiktaş ilçelerind­eki ilan satış fiyatları deprem sonrasında ortalama yüzde 20 arttı. Artış daha çok genç yapılarda. 2000 öncesi yapılarda artış sınırlı” bilgisini verdi.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye