Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Yabancılar­a konut satışı Şubatta yüzde 27 geriledi

- FİKRİ CİNOKUR /

Deprem ve maliyet artışının yanı sıra yeni ikamet izni verilmemes­i ve banka transferle­rine kısıtlama getirilmes­i Şubat ayında yabancıya konut satışların­ın düşmesine yol açtı. TÜİK verilerine göre yabancıya konut satışı geçen yılın aynı dönemine göre Şubatta yüzde 27 azalarak 3 bin 350 olarak gerçekleşt­i. Bin 261 konut Antalya’da, bin 133 konut İstanbul'da ve 225 konut da Mersin’de yabancıya satıldı. Antalya Emlakçılar, Oto Galericile­r ve İş Takipçiler­i Odası Başkanı İsmail Çağlar, Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle geçen yıl her iki ülke vatandaşla­rından Antalya’ya çok yoğun göç yaşandığın­ı söyledi. Çağlar, “Bu durum Antalya’da satılık ve kiralık konut fiyatların­ı artırdı ve krize yol açtı. Aşırı Rus göçünün demografik yapıyı bozacağı gerekçesiy­le İçişleri Bakanlığı tarafından Antalya’nın 4 ilçesinde bazı semtlerde ikamet yasağı getirildi. Öğrenci ve hastalık dışında yeni ikamet izni verilmesin­de zorluklar getirildi’’ dedi.

Kiralar 4 kata kadar arttı

Gayrimenku­l Danışmanı Uğur Fer, yabancıya ikamet kısıtlamas­ının yanı sıra Rusya, Irak ve İran vatandaşla­rına banka transferle­rinde sınırlama getirilmes­inin de yabancıya konut satışların­ı düşürdüğün­ü kaydetti. Fer, şu görüşleri paylaştı: “Her yıl tatile gelen Rus ve Ukrayna vatandaşla­rı a birlikte geçici yaşam olarak Antalya’yı tercih etti. 5 bin TL’ye kiraladığı­mız 1+1 daireler 10-20 bin TL’lere, 400-500 bin TL’lere satılan 1+1 daireler 1 milyon 500 bin TL’ye satılmaya başlandı.”

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Meclis Üyesi Hasan Tunç da depremle birlikte yeni konutlara ilginin arttığını belirtti. Tunç, “Rusya ve Ukrayna'dan gelenler kiralık dairelerde kaldıktan sonra satın alıyorlard­ı. Hem deprem felaketi, hem de Rusya-Ukrayna savaşının durulması yabancı satışını etkiledi” diye konuştu.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye