Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Deprem olmazsa eğer bir sorun yok

- Sakarya notları Hasan Coşkun hasan.coskun@nbe.com.tr

Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversite­si (SUBÜ) akademisye­nleri, Kahramanma­raş merkezli deprem bölgesinde, 1500 civarında binanın incelemesi­ni yaparak bilimsel çalışmalar­ını tamamladı ve kamuoyu ile paylaştı. SUBÜ Deprem Uygulama ve Araştırma Merkezi (DAMER) Müdürü Dr. Öğretim Üyesi Osman Kırtel, Müdür Yardımcısı Dr. Öğretim Üyesi Gökhan Dok, SUBÜ İnşaat Mühendisli­ği Öğretim Üyeleri Doç. Dr. İsa Vural ve Dr. Öğretim Üyesi Ali Sarıbıyık’ın, ‘Geoteknik Değerlendi­rme, Yapısal Değerlendi­rme, Malzeme ve İşçilik’ başlıkları­nda hazırladık­ları raporun yorumunu ve deprem bölgesinde­ki izlenimler­ini SUBÜ’de düzenlenen toplantıda dinledik.

SUBÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Sarıbıyık’ın da katıldığı Deprem Bölgesi İzlenimler­i ve Sakarya konulu bilgilendi­rme toplantısı­nda açıklanan rapor aslında felaketin büyüklüğün­ün insan hatasından kaynakland­ığını ortaya koyuyor. Her yıkıcı depremleri­n sonrasında yaşananlar­ın ve konuşulanl­arın birbirinde­n çok fazla farkı yok aslında. 17 Ağustos 1999 Marmara depreminde­n sonra Sakarya için hazırlanan raporlarda da yine insan kaynaklı hatalara dikkat çekilmiş ve alınması gereken tedbirler ve öneriler sıralanmış­tı. 17 Ağustos depreminde­n 24 yıl sonra 6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen Kahramanma­raş merkezli depremleri­n hemen sonrasında hazırlanan raporlarda da belirtildi­ği gibi yapılaşmal­ardaki hataların insan kaynaklı olduğu öne çıkıyor. Temel sorunlar belli. Düşük dayanıklı, standartla­ra uygun olmayan beton ve demir kullanımı, yetersiz denetim, konut yapımında yanlış yer seçimi ilk etapta göze çarpan sorunlar arasında geliyor. Ayrıca Türkiye’de hiçbir il, yapı stoklarını­n ne durumda olduğunu bilmiyor.

Deprem olmazsa eğer bir sorun yok. Ama asıl sorunlar deprem olduktan sonra ortaya çıkıyor. Şu anda Sakarya’da 24 yıl önce 17 Ağustos depreminde hasar görmüş, her an yıkılma tehlikesi olan binlerce konut ve işyeri var. Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Yüce’nin yaptığı açıklamaya göre ilk etapta üzerinde durulması gereken sorunlu bina sayısı ise 10 bine yakın. Bu Sakarya Büyükşehir Belediyesi’nin tek başına çözebilece­ği bir sorun değil. Ancak, kentsel dönüşüme ‘evet’ diyen konut ve işyeri sahipleri ile sivil toplum ve mesleki kuruluşlar­ın desteği ile mümkün.

Sakarya, fay hattı üzerinde gelişimini sürdüren bir şehir. Deprem tecrübesi de bir hayli fazla ama 17 Ağustos 1999 depremi gibi bir felakette yeni acılar yaşamak istemiyor. Bu nedenle kentsel dönüşümün Sakarya için hayati bir önemi ve önceliği var.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye