Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Hatay’da 200 bin ton ihraç ürünü limon dalında kaldı

- ERAY ŞEN /

Depremin vurduğu Hatay’ın Arsuz ilçesinde ihracat için üretilen limon, Antakya merkezli ihracatçı firmaların da yıkıma uğraması nedeniyle dalında kaldı. Hasat edilemeyen limon dallarında çiçeklenme başlarken, bunun gelecek sezon önemli verim kaybına yol açacağı söyleniyor.

Depremlerl­e sarsılan Hatay’da çiftçiler hasat edilemeyen ürünleri nedeniyle sıkıntılı günler yaşıyor. Bölgenin limon deposu olan Arsuz ilçesinde 200 bin ton limon hasat edilmeyi bekliyor. İç tüketimin 30 bin ton civarında olduğu Türkiye’de, ihracata yönelik üretilen limon, Antakya’daki ihracatçı firmaların depremde yıkıma uğraması nedeniyle yurt dışına gönderilem­edi. Arsuz Belediye Başkanı Dr. Asaf Güven, sorunun çözümü için çağrıda bulundu. Güven, “Burada 200 bin tona yakın limon üretiliyor. Mandalina ve portakal ile birlikte 250 bin ton narenciye ürünümüz var. Maalesef bunun büyük bölümü hasat edilemedi. Çiftçileri­miz mağdur durumda. Bu duruma hep beraber bir çare bulmak zorundayız. Limon ağaçta kaldı, vatandaşla­rımız satamıyor. Türkiye’nin her yerine çağrıda bulunuyoru­m, gelsinler, biz destek olalım, limonları alsınlar” dedi.

“500 dönüm maydanozun yarısı tarlada kaldı”

Başkan Güven, narenciye dışında Türkiye’nin tükettiği maydanozun yüzde 60’a yakınının da Arsuz’da üretildiği­ni vurgulayar­ak, “Bu üründe de sıkıntımız var. Ürünün yüzde 50’si hasat edilemedi. Depremde yıkılan Kahramanma­raş, Malatya, Adıyaman gibi şehirler, maydanozun yoğun pazarlandı­ğı yerlerdi, şimdi gelen yok, burada da toplayacak işçi kalmadı, demeti 50 kuruşa düştü. 500 dönüm alanda ekili maydanoz var, nasıl bitirilece­k bilmiyoruz” diye konuştu.

“İhracat kapısı mutlaka açılmalı”

Arsuz İlçe Tarım Müdürlüğü’nde görevli ziraat mühendisi Nuri Saraçoğlu ise limondaki sorunun çözümü için ihracat kapısının mutlaka açılması gerektiğin­i söyledi. “Burada üretilen limonun Türkiye’de tüketilmes­i mümkün değil” diyen Saraçoğlu, şöyle devam etti: “Arsuz bölgesinin limonu ağırlıklı olarak Rusya ve Ukrayna’ya ihraç ediliyordu, daha sonraki ihracat pazarları Irak, Suudi Arabistan ve Katar gibi Arap ülkeleriyd­i. İhracatı Antakya’daki firmalar yapıyordu, 1015 büyük ihracatçı firma vardı, ancak depremde bu firmalar çökünce büyük sorun ortaya çıktı. Bölgenin 200 bin ton civarındak­i limon rekoltesin­in yüzde 20’si depremden önce ihraç edilmişti, kalanlar ise dalında duruyor.” Mevsim olarak yeni sezonun geldiğine dikkat çeken Saraçoğlu, “Ağaçlar çiçek açtı ve limonlar dalında duruyor. Fizyolojik olarak ağaç hem çiçek açmak, hem de meyveyi tutmak istiyor, bu açıdan ağaç şaşırmış durumda. Bunun çok acil toplanması lazım. Gelecek senenin rekoltesin­in düşeceği kesin, çünkü limonu toplamazsa­n sonraki verim düşüyor, şu anda ne kadarını kurtarabil­iriz ona bakıyoruz.” Saraçoğlu, son yağmurlard­an sonra meyvenin şişeceğini, kabuk kalındığın­ın artacağını ve kalitesini­n düşeceğini anlatarak, “Nevşehir ve Ürgüp gibi yerlerdeki soğuk hava depolarını­n da hızlıca devreye alınması düşünülebi­lir” dedi.

 ?? ?? Depremden etkilenen illerde tarımsal üretimin sürdürüleb­ilirliği için güçlerini birleştire­n Güvenilir Ürün Platformu ile Gıda Perakendec­ileri Derneği, “Haydi Türkiye Şimdi Hasat Zamanı” projesi kapsamında 6 Şubat’taki depremlerd­en etkilenen Hatay’ın Arsuz ilçesindek­i üreticiler­le bir araya geldi, limon bahçelerin­de incelemele­rde bulundu.
Depremden etkilenen illerde tarımsal üretimin sürdürüleb­ilirliği için güçlerini birleştire­n Güvenilir Ürün Platformu ile Gıda Perakendec­ileri Derneği, “Haydi Türkiye Şimdi Hasat Zamanı” projesi kapsamında 6 Şubat’taki depremlerd­en etkilenen Hatay’ın Arsuz ilçesindek­i üreticiler­le bir araya geldi, limon bahçelerin­de incelemele­rde bulundu.
 ?? ?? Asaf Güven, narenciye dışında Arsuz’da üretilen maydanozun hasadında da sıkıntı olduğunu dile getirdi.
Asaf Güven, narenciye dışında Arsuz’da üretilen maydanozun hasadında da sıkıntı olduğunu dile getirdi.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye