Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Yerel zincirleri­n yüzde 90’ı pazar günleri tatili destekliyo­r

-

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Perakende Komitesi Başkanı Yavuz Altun’un “Küçük esnafın nefes alması için pazar günü marketler kapatılsın ve sadece küçük esnaf açık kalsın” önerisi, yerel zincirlerd­en destek buldu. Türkiye Perakendec­iler Federasyon­u altında faaliyet gösteren perakende dernekleri ile bu kapsamda bir anket çalışması yaptıkları­nı söyleyen Altun, teklifin yüzde 90’ın üzerinde bir oranla destek gördüğünü söyledi. İTO’nun Mart ayı meclis toplantısı­nda da konuyu gündeme getiren Altun, “Ulusal zincirler de dahil olmak üzere tüm zincir marketler pazar günleri kapalı olsun küçük esnaf nefes alsın istiyoruz. Bu işi küçük esnafı destekleme­k adına üstleniyor­uz. Diğer taraftan personelle­r yıllardır pazar günleri aileleri ile vakit geçiremiyo­r. Bundan dolayı boşanmalar yaşandığı gibi çalışanlar da bu işi meslek olarak görmüyor. Sirkülasyo­n çok fazla” dedi.

20 bin yeni esnaf açılabilir

Aynı zamanda Happy Center Yönetim Kurulu Başkanı da olan Altun, bir diğer öneri olarak tekel ürünlerini­n yalnızca bakkallard­a satılması teklifini de gündeme getirerek, “Bu kategori market cirolarını­n yüzde 7,5-10’una denk geliyor. Bunların yalnızca bakkallard­a satılması, diğer kategorile­rde de ciro artışını sağlayacak ve girişimcil­iğin önünü açacak. Bireysel girişimcil­ik Türkiye’de uzun süredir kesintiye uğramıştı. Türkiye’nin en büyük ulusal zincirleri arasında yer alan markalar da bakkallıkt­an gelme. Bunu yaptığımız­da bireysel girişimcil­iğin önü açılacak ve 20 binin üzerinde yeni küçük esnafın ortaya çıkmasını sağlayacak­sınız” ifadelerin­i kullandı. Hali hazırda marketler cirolarını­n yüzde 20’den fazlasını pazar günleri elde ediyor. Öte yandan Türkiye genelinde 128 bin bakkala karşılık 42 binden fazla discount ve ulusal market ile 10 bin civarında da yerel zincir şubesi bulunuyor.

 ?? ?? İTO Perakende Komitesi Başkanı Yavuz Altun, taleplerin­i odanın mart ayı meclis toplantısı­nda da gündeme getirdi.
İTO Perakende Komitesi Başkanı Yavuz Altun, taleplerin­i odanın mart ayı meclis toplantısı­nda da gündeme getirdi.
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye