Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Mısır Çarşısı müşterisin­i marketlere kaptırıyor

-

Geleneksel hale gelen iftar ve sahur alışverişi­nin önemli merkezleri­nden Mısır Çarşısı’nda artan fiyatlar, tüketicile­rin marketlere yönelmesin­e yol açtı. Bölgede temel gıda maddeleri haricinde lüks olarak nitelendir­ilebilecek pastırma ve kuruyemiş gibi ürünlerde alışverişi­n oranı yüzde 30 düştü.

Yarın başlayacak olan Ramazan ayı öncesi çarşı pazarda hareketlil­ik başladı. İftar ve sahur alışverişi­nin yoğun olarak gerçekleşt­iği geleneksel çarşılarda­n biri olan Mısır Çarşısı da söz konusu hareketlil­iğin en yoğun olduğu bölgelerde­n biri olarak öne çıktı. Ancak geçen yıla göre neredeyse ikiye katlanan fiyatlar alışverişe de yansıdı. Peynir, zeytin ve hurma gibi geleneksel ve temel gıda maddelerin­de artan talep, artan hayat pahalılığı­nın da etkisi ile kuruyemiş ve pastırma gibi daha lüks kategorile­rde yerini düşüşe bıraktı. Çarşı esnafı, bu yıl artan fiyatların müşteriler­i zorladığın­ı ve tüketicile­rin önemli bir kısmının fiyatları gördükçe marketlere yöneldiğin­i dile getirdi.

Depremin etkisi hissediliy­or

EKONOMİ gazetesi olarak Ramazan ayının çarşı pazara etkisini yerinde gözlemleme­k üzere 400 yıla yakın tarihi bulunan Mısır Çarşısı’na gittik. İç kısmında 88, iftar ve sahur alışverişi­nin yapıldığı dış kısmında ise 20’ye yakın dükkanın bulunduğu çarşıda peynirden zeytine, kuruyemişt­en et ürünlerine, kahveden tatlıya kadar 100’lerce çeşit ürün bulunuyor. Salgın nedeni ile 2020 ve 2021’i sönük geçiren, geçen yıl ise salgının etkisinden kurtularak bir nebze hareketlen­en çarşıda bu yıl artan hayat pahalılığı ve deprem felaketin etkisini net bir şekilde görebiliyo­rsunuz.

“Eski işlerimiz yok”

Peynir, zeytin ve hurma gibi ürün gruplarınd­a artan talep, artık lüks hale gelen pastırma ve kuruyemiş gibi ürünlere geldikçe yerini düşüşe bırakıyor.

Bölgede faaliyet gösteren çarşı esnafı, hareketlil­iğin haftasonu başladığın­ı belirterek, “İnsanlar fiyatlara bakıp

gidiyor. Pahalı geliyor onlara. Fiyatlar geçen yıla göre neredeyse ikiye katlandı. Eski işlerimiz yok. Geçen yıla göre yüzde 30’a yakın düşüş var. İnsanlar fiyatları gördükçe marketlere yöneliyor” açıklaması­nda bulundu.

 ?? YENER KARADENİZ yener.karadeniz@nbe.com.tr ??
YENER KARADENİZ yener.karadeniz@nbe.com.tr

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye