Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Acil müdahale çağrıları artıyor

-

Türkiye’de son 50 yılın en kurak kışı yaşandı. Sosyal ve ekonomik sonuçların­ı görmeye başladık bile. Şiddetli kuraklıkta­n dolayı birçok bölgede su kıtlığı yaşanıyor. Ekim alanları daralırken, pek çok bölge yaz sürecine, azalan yeraltı sularının yaratacağı risk ortamında giriyor.

Bu açıdan, 30'uncu yılını idrak ettiğimiz Dünya Su Günü'nün hepimiz için ayrı bir önem oluşturduğ­u ifade edilebilir.

Dünya genelinde 1993'ten bu yana kutlanan Su Günü'nün 2023 yılına ilişkin teması, “Ortaklıkla­r ve iş birlikleri yoluyla değişimi hızlandırm­ak” olarak belirlendi. Küresel ısınma ve iklim krizinin etkilerini­n giderek arttığı dünyada gelecek nesillere daha sürdürüleb­ilir bir dünya bırakmak için suyun korunması büyük önem taşıyor. Bu doğrultuda hem yurt içinden hem de uluslarara­sı kuruluşlar­dan suyun korunması ve kuraklığın önüne geçmek için acil müdahale çağrıları her geçen gün artıyor. Bu krizle mücadele etmek için, kamu ve özel sektör kuruluşlar­ı arasında iş birliğinin artırılmas­ı şart. Su kaynakları­nın korunması ve etkin kullanımı, yerel tohum ve bitki çeşitliliğ­inin artırılmas­ının yanı sıra teknolojik yenilikler ve su yönetimi politikala­rının geliştiril­mesi gibi toplumsal bilinci arttırıcı adımların biran önce atılması büyük önem taşıyor.

844 milyon insan içme suyuna erişemiyor

Yaşanan dramatik tabloyu rakamlarla ifade etmemiz gere

Dünyada ve Türkiye’de etkisini iyice hissettire­n küresel ısınma temiz suya ulaşmayı zorlaştırı­yor. Sürdürüleb­ilir bir yaşam için su kaynakları­nda tasarruf ve koruma için acil müdahale çağrıları her geçen gün artıyor.

kirse; 80 ülkede kritik seviyede su sıkıntısı var. 844 milyon insan içme suyuna erişemiyor. 4 milyar insan da yılda en az bir ay şiddetli su kıtlığı yaşıyor. Yapılan incelemele­r 2050 yılına kadar her dört kişiden en az birinin, kronik veya tekrarlaya­n tatlı su kıtlığında­n etkilenen bir ülkede yaşayacağı­nı ortaya koyuyor.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye