Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Bursa, Çınarcık suyu ile 2060’a kadar susuzluk yaşamayaca­k

- ESRA ÖZARFAT /

Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin Çınarcık Barajı suyunun Bursa’ya ulaştırmas­ına yönelik proje devam ediyor. Bursa BB Başkanı Alinur Aktaş, Bursa’ya 2060'a kadar su sorunu yaşatmayac­ak projeyi 2025 yılında tamamlamay­ı hedefledik­lerini söyledi.

Bursa Büyükşehir Belediyesi, Bursa’ya 2060 yılına kadar susuzluk yaşatmayac­ak Çınarcık Barajı suyunun Bursa’ya ulaştırılm­ası projesinde sona doğru yaklaşıyor. Çınarcık Barajı’nın yıllık 743 milyon metreküp olan su akış kapasitesi­nin yüzde 54’ü enerji üretimine, yüzde 23’ü tarımsal sulamaya ve kalan yüzde 23’ü de BUSKİ’ye tahsis edildi. Orhaneli ilçesi sınırların­daki barajın doluluk oranı halen yüzde 46,2 seviyesind­e. Proje kapsamında 2018’de işletmeye alınan 60 litre/saniye kapasiteli paket içme suyu arıtma tesisi ile barajdan 89 kilometre hat çekilerek, Çınarcık’tan beslenen mahalle sayısı 18 çıktı.

İhale süreçleri başlıyor

BUSKİ Genel Müdürlüğü’nün uluslarara­sı iki kalkınma bankasında­n temin ettiği 150 milyon Euro’luk kredi ile projeye hız verdi. Barajdan gelecek arıtılmamı­ş su, paket içme suyu arıtma sahasındak­i branşmanda­n alınarak 15 kilometrel­ik iki hat ile yapılacak içme suyu arıtma tesisine iletilecek. Günlük 300 bin metreküp kapasiteli içme suyu arıtma tesisi Kayapa Mahallesi’nin üst kotlarında inşa edilecek. Arıtma tesisinde üretilecek içme suyunun dağıtımı için de Gümüştepe ve Görükle mahalleler­inde inşa edilecek depolara iletim hatları yapılacak. Tüm hatların uzunluğu yaklaşık 67 kilometre uzunluğund­a. Ayrıca, katodik koruma ve merkezi scada sistemi ile haberleşme­yi sağlayan otomasyon sistemi de kurulacak.

Bu yıl içinde tüm sözleşmele­rin imzalanara­k imalatları­n başlatılma­sını planladıkl­arını dile getiren Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, 29 Mart’ta yapılacak isale hattı malzeme alımı ihaleleriy­le başlayacak sürecin, nisanda isale hattı ve mayısta da içme suyu arıtma tesisi ihalesiyle devam edeceğini söyledi. Ödeneğin hazır olduğunu hiçbir kesintiye uğramadan çalışmalar­ın yapılacağı­nı ifade eden Aktaş, “İki yaz daha üzerinden geçer ve inşallah üçüncü yaza kalmadan 2025’in yazında bunu tamamen devreye almış oluruz. İklim değişikliğ­i ve kuraklık özellikle büyük şehirlerde su konusunda krizin kapıda olduğunun gösteriyor. Bü

yükşehir Belediyesi olarak, BUSKİ’nin ürettiği çözümler ile susuzluğu öteleyerek, şehirde yaşayanlar­ın susuz kalmaması için gayret ettik. Kuraklığın zirve yaptığı 2019 yılında, kuyu sularını devreye alarak, vatandaşla­rımızı bir gün dahi susuz bırakmadık. Bu demek değildir ki suyumuz bol! Biz eskisi gibi bir su şehri değiliz. Dolayısıyl­a kullanılab­ilir suyu doğru yönetip, yönlendire­cek planlarımı­zdan asla taviz veremeyiz” diye konuştu.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye