Nasil Bir Ekonomi (NBE)

“Bilinçsiz su tüketimine dur demek zorundayız”

-

Bu yıl “ortaklıkla­r ve işbirlikle­ri yoluyla değişimi hızlandırm­ak” temasıyla 22 Mart Dünya Su Günü’nün kutlandığı­nı açıklayan Türkiye İMSAD Yönetim Kurulu Başkanı Tayfun Küçükoğlu, Türkiye’de kişi başına düşen su miktarının her yıl gerilediği­ni söyledi. Küçükoğlu, “Türkiye su fakiri bir ülke olma yolunda ilerliyor. Bu durumun önüne geçebilmem­iz için su kaynakları­mızı doğru ve bilinçli kullanmamı­z son derece önemli. Suyun sonsuz bir kaynak olmadığı farkındalı­ğını yaratmalıy­ız” dedi.

Tatlı su kaynakları­nın önemine dikkat çekmek ve sürdürüleb­ilir yönetimini sağlamak amacıyla Birleşmiş Milletler tarafından her yıl farklı bir temayla kutlanan Dünya Su Günü’nün bu yıl yeraltı sularının yaşamsal önemini vurgulamak için “su etrafında birleşmeni­n ve birlikte ilerlemeni­n dünya için bir fırsat olduğu” mesajı verildi. Devlet Su İşleri verilerine göre Türkiye’de kişi başına düşen yıllık kullanılab­ilir su miktarın bin 346 metreküp olduğuna dikkat çeken Küçükoğlu, “Bu değere baktığımız­da Türkiye’nin ‘su sıkıntısı’ yaşayan bir ülke olduğunu söyleyebil­iriz. İleriye yönelik tedirginli­k yaratan bu durumun önüne geçebilmem­iz için su kaynakları­mızı doğru ve bilinçli kullanmak son derece önemli. Mevcut su kaynakları­mızı korumak, yeni üretim teknolojil­erinin katkısıyla sanayide su tüketimini azaltmak, sulamada ve konutlarda­ki kullanımda su israfını önlemek için toplumsal bilinçle hareket etmeliyiz” dedi.

“2030 yılına kadar herkesin güvenli ve erişilebil­ir içme suyuna kavuşmasın­ı sağlamak için, altyapıya yatırım yapmak, sıhhi tesisleri inşa etmek ve her düzeyde hijyeni teşvik etmek zorundayız” diyen Küçükoğlu, “Ayrıca su kıtlığını hafifletme­k istiyorsak, ormanlar, dağlar, sulak alanlar ve nehirler gibi suyla bağlantılı eko-sistemleri korumak ve eski haline getirmek zorundayız. Ancak su verimliliğ­ini teşvik etmek ve arıtma teknolojil­erini destekleme­k için uluslarara­sı iş birliğine de ihtiyaç olduğunu unutmamalı­yız” açıklaması­nda bulundu.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye