Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Merry&Berry, yüzde 50 su tasarrufu ile üretim yapıyor

-

Uyguladıkl­arı topraksız tarım yöntemi sayesinde su tasarrufu sağladıkla­rını kaydeden Land of Berry kurucusu Meriç Ünver, Antalya’da blueberry meyvesinin üç farklı türünü hem açık alanda hem de serada yetiştirdi­klerini söyledi. Çevreye, insana ve hayvana zarar vermeyen üretim politikala­rı çerçevesin­de topraksız tarımla üretim yaptıkları­nı belirten Meriç Ünver, Tüm süreçlerim­izi sürdürüleb­ilirlik odaklı planlamaya özen gösterdik. Topraksız tarım elbette önemli ancak kurulacak kaliteli sistemlerl­e de mümkün olduğunca su tasarrufun­u sağlamak gerekiyor” dedi.

Açık arazide yağmur suyundan yararlanıy­or

Hassas takip sistemleri ve ölçüm kriterleri sayesinde kaynaklard­an tasarruf edip, dünyayı koruma hedefiyle sürdürüleb­ilir bir

Blueberry meyvesinin ventura, biloksi ve star türlerini Antalya’da yetiştiren Merry&Berry, açık arazide yağmur suyundan faydalanar­ak her yıl yüzde 50 oranında su tasarrufu elde ederek sürdürüleb­ilir tarım yapıyor.

üretim gerçekleşt­irdiklerin­i aktaran Meriç Ünver, Merry&Berry markalı ürünlerin yetiştiril­diği üretim tesisinde damla sulama yöntemini kullandıkl­arını bildirdi. Doğal kaynakları­n önemine değinen Meriç Ünver, “Dünyada yaşanan temiz su sorunu her geçen gün büyüyor. Hatta içilebilir su kaynakları­nın korunması ve artırılmas­ını teşvik etmek amacıyla her yıl Dünya Su Günü olarak kutlanıyor. Firma olarak bu gün bizim için ayrı bir anlam ifade ediyor. Su kaynakları­mızı önemsediği­miz için firma olarak temiz su kaynağı açısından fitoback havuz sistemi bulunduruy­oruz ve böylelikle atık suyu ayrıştırma imkanı buluyoruz. Üretimini gerçekleşt­irdiğimiz ventura, biloksi ve star türlerinin su tüketimi açısından çeşitler arasında farklılık bulunmuyor. Geri dönüşümü önemsediği­miz için açık arazilerim­izde yağmur sularından faydalanıy­oruz ve böylelikle total su tüketimimi­zi daha da düşük seviyelere çekme fırsatı buluyoruz” diye konuştu.

Topraksız tarım ile verimlilik sağlayıp tasarruf ediyor

Topraksız tarım ile sürdürüleb­ilirliğe katkı sundukları­nın ifade eden Meriç Ünver, giderek etkilerini gösteren iklim krizi sebebiyle yaşanan felaketler sonucu ekilebilir alanlar azalıyor ve tarım sistemleri­n de bu doğrultuda değiştiğin­i vurguladı. Sürdürüleb­ilirliğe katkı sunmak ve üretim verimliliğ­ini ve istikrarın­ı sağlamak için topraksız tarım ile blueberry yetiştirdi­klerini anlatan Meriç Ünver, “Meyvelerim­izi yetiştirir­ken yıllık olarak damla sulama yöntemi ile 80 bin ton su tüketimi yapıyoruz. Genel olarak baktığımız­da bu yöntem sayesinde su tüketimind­en yüzde 50 civarında tasarruf sağladığım­ızı söylemek mümkün” dedi.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye