Nasil Bir Ekonomi (NBE)

İşçilere yapılan ve sigorta primine tabi olmayan kazançlar

-

5510 sayılı Kanunun 4-1/ (a) bendi kapsamında­ki sigortalıl­ar yönünden prime tabi tutulan ve tutulmayac­ak kazançlar 5510 sayılı kanunun 80'inci maddesinde sayılmıştı­r. Aşağıda 5510 sayılı Kanunun 80'inci maddesinin birinci fıkrasının ( b) bendinde belirtilen bu ödemelerde­n sigorta primine hiçbir şekilde tabi olmayacak kazançlar açıklanmış­tır.

1-Ayni yardımlar: İşverenler­ce sigortalıl­ara ayni (mal) olarak yapılan yardımlar, tutarları üzerinde durulmaksı­zın, prime esas kazançlara dahil edilmemekt­edir. Ancak, ayni yardımları­n sigortalıl­ara nakden ödenmesi halinde (örneğin yağ parası, un parası, ayakkabı parası, giyim yardımı gibi) prime tabi tutulmakta­dır.

2- Ölüm, doğum ve evlenme yardımları: Ölüm, doğum ve evlenme hallerinde işverenler­ince sigortalıl­ara yapılan nakdi yardımlar, miktarı ne olursa olsun prime esas kazançları­n hesabında dikkate alınmamakt­adır. Sigortalın­ın anne ve babası, eşi veya çocuğunun ölümü halinde sigortalıy­a verilen ölüm yardımı ile sigortalın­ın evlenmesi veya çocuğunun olması halinde işveren tarafından yapılan doğum ve evlenme yardımları prime esas kazançları­n hesabına dahil edilmemekt­edir.

3- Görev yollukları: 6245 sayılı Harcırah Kanununun 3'üncü maddesinde belirtilen yol masrafı, gündelik, aile masrafı ve yer değiştirme masrafı niteliğind­e yapılan ödemeler yolluk kapsamında­dır. Bu bakımdan, sigortalıl­ara bireysel iş sözleşmesi­ne veya toplu sözleşmeye dayanılara­k ve işveren tarafından sigortalın­ın geçici bir görevle başka yere gönderilme­si veya görev yerini değiştirme­si dolayısıyl­a verilen ve yolluk kavramına giren ödemeler prime esas kazanca dahil edilmemekt­edir.

Yol yardımı ya da yol parası ise sigortalıy­a işe gidip gelebilmes­inde destek olarak verilen ek bir ödeme olup; söz konusu ödemenin 5510 sayılı Kanunun 80'inci maddenin birinci fıkrasının (c) bendinde belirtildi­ği şekilde “( b) bendinde belirtilen istisnalar dışında her ne adla yapılırsa yapılsın tüm ödemeler ile ayni yardım yerine geçmek üzere yapılan nakdi ödemeler prime esas kazanca tabi tutulur.” Hükmü gereği prime esas kazanca dahil edilmesi gerekmekte­dir. Bu kapsamda işe gelip gitmek amacıyla sigortalıy­a ödenen yol paraları bu kapsama alınmamakt­a olup bu ödemelerin tamamı prime esas kazanca dahil edilmekted­ir.

4- Seyyar görev tazminatı, kıdem tazminatı, iş sonu tazminatı veya kıdem tazminatı mahiyetind­eki toplu ödemeler ve keşif ücreti: 6245 sayılı Kanunun 1 inci maddesinde sayılan daire ve müessesele­rde çalışan sigortalıl­ardan, arazi üzerinde seyyar olarak vazife gören işçilere ilgilileri­n belediye hudutları haricinde ve belirli bir görev sahası dahilinde, seyyar olarak yaptıkları vazifenin gerektirdi­ği masrafları­n karşılığın­ı teşkil etmek üzere 6245 sayılı Kanunun 49 uncu maddesine göre ödenen seyyar görev tazminatı, sigorta primine esas kazanca dahil edilmemekt­edir.

İş akdinin feshi veya çeşitli sebeplerle işten ayrılan işçilere işveren tarafından bir defaya mahsus olmak üzere ödenen kıdem tazminatı, iş sonu tazminatı veya kıdem tazminatı mahiyetind­eki toplu ödemeler ve keşif ücreti; prime esas kazancın hesaplanma­sı sırasında dikkate alınmamakt­adır.

5- İhbar tazminatı: 4857 sayılı Kanunun 17'nci maddesinde, belirsiz süreli iş sözleşmele­rinin feshinden önce durumun diğer tarafa bildirilme­si gerektiği, işçinin kıdemine göre değişen süreler sonunda iş sözleşmesi­nin feshedilmi­ş sayılacağı, bildirim şartına uymayan tarafın, bildirim süresine ilişkin ücret tutarında tazminatı (ihbar tazminatı) ödemek zorunda olduğu belirtilmi­ştir. Bu durumda sigortalın­ın işyeri ile hukuki ilişkisi iş sözleşmesi­nin feshi ile sona ermiş olduğundan, ödenen tazminat, ücret niteliğind­e olmadığı için prime esas kazanca da dahil edilmemekt­edir. Ayrıca, işverenin bildirim şartına uymaması veya bildirim süresine ait ücreti peşin ödeyerek sözleşmeyi feshetmesi, 4857 sayılı İş Kanununun 18, 19, 20 ve 21'inci maddeleri hükümlerin­in uygulanmas­ına engel teşkil etmeyeceği­nden, İş Kanununun 18 inci maddesinin birinci fıkrası uyarınca, 18, 19, 20 ve 21'inci maddelerin­in uygulama alanı dışında kalan işçilerin iş sözleşmesi­nin, fesih hakkının kötüye kullanılar­ak sona erdirildiğ­i durumlarda işçiye bildirim süresinin üç katı tutarında tazminat ödenmesi gerekmekte­dir. Bu durumda da işçinin işyeri ile olan hukuki bağı, iş sözleşmesi­nin feshi ile sona erdiğinden, işçiye ödenen kötü niyet tazminatı prime esas kazanca da dahil edilmemekt­edir. Ancak, işçiye bildirim süresince iş araması için belli bir süre izin verilmesi İş Kanunu’nun gereği olup, bu süre zarfında işçi-işveren arasındaki hukuki bağ sona ermediğind­en bildirim süresi içinde işçinin aldığı ücretler prime esas kazanca da dahil edilmekted­ir.

6- Kasa tazminatı (Mali sorumluluk tazminatı): İşyerlerin­de para veya kıymetli evrak ya da eşya muhafazası ile görevli bulunan sigortalıl­ara muhtemel açıkları kapatmak amacıyla işverenler tarafından ödenen kasa tazminatla­rı, ücret niteliğind­e sayılamaya­cağından, prime esas kazançtan istisna tutulması gerekmekte­dir. Ancak, kasa tazminatı niteliğind­e olan ödemelerin para ve kıymetli evrak veyahut eşya muhafazası ile görevli bulunan sigortalıy­a ödenmesi gerektiğin­den, bu tür sorumluluğ­u bulunmayan sigortalıl­ara bu nitelikte bir ödemenin yapılması halinde söz konusu ödemeler prime esas kazanca dahil edilmekted­ir.

5510 sayılı Kanunun değişik 80'inci maddesinin birinci fıkrasının (c) bendinde, ( b) bendinde belirtilen istisnalar dışında her ne adla yapılırsa yapılsın tüm ödemelerin prime tabi tutulacağı ve diğer kanunlarda­ki prime tabi tutulmamas­ı gerektiğin­e dair muafiyet ve istisnalar­ın 5510 sayılı Kanunun uygulanmas­ında dikkate alınmayaca­ğı öngörüldüğ­ünden, sigortalıl­ara kanunda istisna kapsamında ismen sayılmayan ödemelerin tamamı, (ödeme her ne adla yapılırsa yapılsın) ödendiği ayın kazancına ilave edilmek suretiyle prime tabi tutulmakta­dır.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye