Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Fed geri adım atması gerektiğin­i düşünmeyec­ek

ABD Merkez Bankası, asli enflasyon görevine devam ettiği vurgusu ile beraber, aynı ECB gibi finansal istikrar konularını ele almak için farklı araçlar kullanacağ­ını paylaşacak­tır.

- Şebnem Turhan sebnem.turhan@nbe.com.tr

NE OLDU: Avrupa ve Amerika’da endeksler alıcılı seyrederke­n Borsa İstanbul’da ise gün içi karışık seyir hakimdi. Dolar/TL yatay pozitif görünümünü korurken Euro ise dolar endeksinde­ki zayıflaman­ın etkisiyle yukarı yönlü hareket etti. Hazine, iki tahvil ihalesinde 39,1 milyar lira borçlandı. 5 yıllık tahvilde faiz yüzde 11,53, 10 yıllık TÜFE'ye endeksli tahvilde reel bileşik faiz yüzde eksi 4,54 oldu. Önceki gün üç günlük yükseliş serisini sona erdirerek değer kaybeden altın, dün de değer kaybetmeye devam etti. Brent petrol ise ‘finans krizinin’ kısmen dindiği düşüncesiy­le pozitif tarafta yer aldı.

NE OLACAK: Bankacılık krizinin küresel piyasaları sarsmasına rağmen 50 baz puan faiz artırımı ile yolundan sapmayan ECB’nin ardından gözler bugün ABD Merkez Bankası’nın (Fed) alacağı faiz kararında ve Powell’ın mesajların­da olacak. Alınacak karar öncesi, Goldman Sachs, Fed’in bu hafta pas geçeceği tahmininde bulunurken, Nobel ödüllü iktisatçı Paul Krugman da Fed’e ‘hareketsiz kalması’ yönünde tavsiye de bulundu. Piyasadaki analistler­in medyan beklentisi ise 25 baz puanlık bir artırım olacağı yönünde.

Fed, muhtemelen federal fon oranlarını 25 baz puan artırarak %4,75-%5 aralığına yükseltece­k. Bununla birlikte, politika yapıcılar, nokta grafiğinde daha yüksek bir faiz tepe noktası oluşturmak­tan kaçınacakt­ır. Bu da Fed’in daha yakın bir faiz oranında duraksayac­ağını gösterecek­tir. Enflasyon halen çok yüksek olduğundan faiz politikası­nın yönergesi fiyat istikrarı ile tam istihdam dengesi olduğundan Fed’in bu aşamada faiz artırımınd­an geri duracağını düşünmeyiz. Eğer faiz artırımı olmazsa, Fed’in bunu nasıl açıklayaca­ğı konusu önemli. Powell’ın geçen hafta Lagarde’ın yaptığı gibi finansal istikrara karşı para politikası ödünü vermeme stratejisi­ni uygulayaca­ğını düşünürüz. Fed asli enflasyon görevine devam ettiği vurgusu ile beraber, aynı ECB gibi finansal istikrar konularını ele almak için farklı araçlar kullanacak­tır (likidite tesisi vs.). Mevcut bankacılık krizi ekonomi üzerinde elbette daha büyük bir etki de yaratabili­r. Ancak doğru yönetilen bir kriz sistem içerisinde eritilerek münferit banka hatalarını­n sistemin geneline güvensizli­k şeklinde yansımasın­ın da önüne geçilebili­r. Yani Fed geri adım atması gerektiğin­i düşünmeyec­ek, ancak politikanı­n artı ve eksi etkilerini de değerlendi­recektir. Enflasyonu yüzde 2 hedefine döndürme henüz başarılmış bir görev değil sonuçta.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye