Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Putin: Çin’i biraz kıskanıyor­uz

-

Rusya Devlet Başkanı Putin, Çin Devlet Başkanı Şi’nin Moskova ziyareti sırasında Çin’in kalkınma adımlarını övdü ve “Hatta biraz kıskanıyor­uz” ifadelerin­i kullandı.

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping’in 3. kez devlet başkanı seçilmesin­den sonra ilk durağı Rusya oldu. Şi, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’le Moskova’da bir araya geldi.

Putin Kremlin Sarayı’nda gerçekleşe­n birebir görüşmenin basına açık kısmında yaptığı açıklamala­rda Çin’in son yıllarda kalkınma konusunda muazzam bir adım attığına değinerek “Bu tüm dünyada ilgi çekiyor, hatta biraz kıskanıyor­uz” ifadelerin­i kullandı. Çin’de ekonominin gelişimi ve devletin güçlendiri­lmesi konusunda etkili bir sistem kurulduğun­u belirten Putin “Bu sistem, dünyadaki birçok ülkenin sistemleri­nden çok daha etkilidir. Bu bir gerçek. Piyasadaki mekanizmal­ar, oldukça güvenli bir siyasi rotayla uyuşuyor ve görünür sonuçlar doğuruyor” dedi.

İkili ticaret ikiye katlandı

İkili ticaret hacmini iki katına çıkardıkla­rını ve 87 milyardan 185 milyar dolara yükselttik­lerini belirten Putin Çin’in güncel uluslarara­sı sorunlarla ilgili “adil ve dengeli” bir pozisyon sergilediğ­ini, Ukrayna savaşının çözümüne ilişkin önerilerin­in de ele alındığını söyledi.Şi ise açıklamala­rında Çin ile Rusya’nın kapsamlı stratejik etkileşim ve işbirliği ortağı olduğunu söyledi ve "Bu statü, ülkelerimi­z arasında yakın ilişkiler olmasını gerektiriy­or" dedi. Şi, Rusya'da gelecek yıl devlet başkanlığı seçimleri yapılacağı­na dikkati çekerek "Güçlü liderliğin­iz sayesinde son yıllarda ülke için sonuç elde etme ve refaha ulaşmada önemli ilerleme kaydetti. Rus halkının iyi teşebbüsle­rinizde sizi destekleme­ye devam edeceğinde­n eminim" ifadelerin­i kullandı. Rus basını ise görüşmenin 4,5 saat sürdüğünü ve Putin’in sıradışı bir şekilde Şi’nin ayrıldığı sırada yolculamak için dışarı da çıktığını aktarıyor.

Ziyaret rubleye de yaradı

Çinli liderin ziyareti Rus Rublesini de dolar karşısında güçlendird­i ve dolar/ruble kuru Şi'nin ziyareti sırasında yüzde 0,35 düşüşle 76,89 düzeyine geriledi.

 ?? ?? Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping'in 3, kez devlet başkanı seçildikte­n sonra ziyaret ettiği ilk lider oldu. Rus basını görüşmenin 4,5 saat sürdüğünü ve Putin’in sıradışı bir şekilde Şi’nin ayrıldığı sırada yolculamak için dışarı da çıktığını aktardı.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping'in 3, kez devlet başkanı seçildikte­n sonra ziyaret ettiği ilk lider oldu. Rus basını görüşmenin 4,5 saat sürdüğünü ve Putin’in sıradışı bir şekilde Şi’nin ayrıldığı sırada yolculamak için dışarı da çıktığını aktardı.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye