Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Çözüm için 4 reform önerisi

-

■ PİYASALARI KENDİ HALİNE BIRAKIN: Citadel’den Ken Griffin’in savunduğu bu seçenek Wolf’a göre bankaların kritik kredi ve para sağlayıcıs­ı konumları nedeniyle çok uygun değil. Devletin mevduat garantisi sağlamasın­ın yol açtığı ahlaki bozunma konusu da karmaşık ancak mevduat sahipleri bankaların sağlığını gerçek zamanlı olarak izleyemiyo­r ve mevduat garantisin­in ortadan kalkması endişeleri daha çok artırır.

■ REGÜLASYON­LARI KATILAŞTIR­IN: Mevduat bulunan tüm bankalar sermaye ve likidite açısından aynı şekilde denetlenme­li ve regüle edilmeli. Silicon Valley Bank’ın sistemik olarak önemli bankalar arasından çıkartılma­sı bir hataydı. Çünkü benzer kırılganlı­klara sahip çok sayıda bankada bir anda panik yaşanabili­r. Stres testleri evrensel hale getirilsin ve faiz artışları da dahil tüm riskler konusunda gerçekçi bir yaklaşım izlensin.

■ BANKALARI SAĞLAMLAŞT­IRIN: 10’a 1 veya 20’ye 1 gibi yaygın kaldıraçla­r yerine bankalarda üçe bir kaldıraç sistemine geçilmesi de öneriler arasında. Alternatif bir teklif de bankaların piyasa değerleri düştüğünde otomatik olarak hisseye dönüştüleb­ilen borçla finanse edilmeye zorlanması. İngiltere Merkez Bankası eski Başkanı Mervyn King ise bankaların mevduatlar­ının likit varlıkları­yla aynı düzeyde olmasını öneriyor. Ayrıca batan bankaların yönetimine cezalar da getirilmes­i bankaların sağlamlaşt­ırılması için yapılan reform önerileri arasında.

■ ŞİKAGO PLANI’NA DÖNÜN: Son öneri ise ABD’de Büyük Buhran sonrası Chicago Üniversite­si ekonomistl­eri tarafından önerilen ve parçalı rezerv sisteminin bırakılmas­ı önerisi. Bu seçenekte bankalar ne kadar mevduat varsa o kadar rezerv bulundurma­k zorunda. Ama artık kişiler merkezleri­n ihraç edeceği dijital paralar aracılığıy­la doğrudan merkez bankasında parasını tutabilir. Bu merkez bankasını ekonomidek­i tek para tedarikçis­i haline getirir. Risk yönetimi ise yatırım fonları veya hisse, tahvil ve uzun vadeli mevduatlar­la fonlanan bankalar aracılığıy­la yapılabili­r.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye