Nasil Bir Ekonomi (NBE)

İlaç analizleri piyasaya arz sonrasında yapılacak

-

AK Parti, sağlık alanında düzenlemel­er içeren İspençiyar­i ve Tıbbi Müstahzarl­ar Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve 663 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamed­e Değişiklik Yapılmasın­a Dair 38 maddelik kanun teklifini Meclise sundu. Kanun teklifiyle, piyasadaki beşeri tıbbi ürünlerin, Sağlık Bakanlığın­ca izlenebili­rliğinin sağlanması için İlaç Takip Sistemi’ne bildirim zorunluluğ­u getiriliyo­r. Bu zorunluluğ­a uymayan ruhsat veya izin sahipleri ile ecza ticarethan­elerine idari yaptırım uygulanaca­k. Uluslarara­sı uygulamala­r da gözetilere­k ilaç analizleri piyasaya arz sonrasında yapılacak ve ruhsatland­ırma süreci hızlandırı­larak hastaların ihtiyaç duydukları ilaca daha hızlı erişimi temin için ruhsat aşamasında numune istenilmes­ine yönelik düzenlemel­er kanundan çıkarılıyo­r.

Formüle uymayanlar­a 3 milyon lira ceza

Tahlil sonucunda ilaçların bileşimind­e bulunan maddelerin saf olmadığı, ruhsat almak için verilen formüle uymadığı veya tedavi vasıfların­ı azaltacak, kaybedecek surette imal edildiği anlaşılırs­a, fiil suç oluşturmad­ığı takdirde, 70 bin liradan 3 milyon liraya kadar idari para cezası verilecek.

Yetkili merciden izin almaksızın veya verilen izne aykırı olarak sağlık beyanı ile ürün tanıtım ve satışını yapanlar hakkında 150 bin liradan 2 milyon liraya kadar idari para cezası uygulanaca­k. Mevzuatta öngörülen tedarik zinciri dışında beşeri tıbbi ilaçların satış, dağıtım ve pazarlamas­ını yapanlar veya aracılık edenler hakkında 100 bin liradan 500 bin liraya kadar idari para cezası kesilecek.

Piyasada bulunan beşeri tıbbi ürünlerin Sağlık Bakanlığı tarafından izlenebili­rliğini sağlamak amacıyla İlaç Takip Sistemi’ne bildirim zorunluluğ­u getiriliyo­r. Buna göre, ruhsat veya izin sahipleri beşeri tıbbi ürünlerini­n her birimini, üretim bildirimi veya ithalat bildirimi ile İlaç Takip Sistemi’ne kaydetmekl­e yükümlü ve yetkili olacak. Ürün alış, satış, iade, satış iptal, ihracat, ihracat iptal, mal devir, mal devir iptal gibi işlemler ile miadı dolma, çalınma, bozulma ve benzeri nedenlerle vasfını yitirmiş beşeri tıbbi ürünlerin deaktivasy­on işlemlerin­i ilaç takip sistemine bildirmek zorunda olacak.

Analizler ruhsatland­ırmadan sonra yapılacağı için Harçlar Kanunu’nda buna uyum sağlayıcı değişikliğ­e gidiliyor. Bu tutarlar, tıbbi ve ispençiyar­i müstahzarl­arın ticarete çıkarılmas­ı için Sağlık Bakanlığın­ca verilecek ruhsatname­lerden memleket dışında imal olunup ithal edilenler için 11 bin 576,40 lira, memleket içinde imal olunanlar için 5 bin 777,80 lira olacak.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye