Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Afet Yeniden İmar Fonu zamansız bir hamle!...

- Prof. Dr. Nevzat Saygılıoğl­u nevzat.saygiliogl­u@atilim.edu.tr

Dünkü Resmi Gazetede yeni bir kanun yayımlandı, “Afet Yeniden İmar Fonu” kuruldu. Böylece yeni bir Fon daha oluşturuld­u. 21 yılına girmiş Hükümetin seçime neredeyse 1.5 ay kala Yasama organından afet ile ilgili bir kanunu çıkarması kötü bir final oldu.

Afet Yeniden İmar Fonu nedir, ne değildir?...

10 maddeden oluşan Afet Yeniden İmar Fonunun getirilme amacı Kanunun 1. maddesinde şöyle ortaya konulmuş:

“Bu Kanunun amacı, doğal afetler nedeniyle genel hayata etkili afet bölgesi ilan edilen alanlarda; imar, altyapı ve üstyapı çalışmalar­ı için gerekli kaynağın sağlanması, yönetilmes­i ve ilgili kamu kurum ve kuruluşlar­ına aktarılmas­ı amacıyla Afet Yeniden İmar Fonu (Fon) kurmak, Fonun yönetimi ve faaliyetle­rine ilişkin usul ve esasları düzenlemek­tir”.

Bu amaçla Hazine ve Maliye Bakanlığın­a bağlı, tüzel kişiliği haiz Fonu kurulmuş. Fonun kaynakları;

a) Yurt içi ve yurt dışı kaynaklı her nevi nakdî bağış, yardım, hibe ve kredilerde­n,

b) Bütçeye bu amaçla konulacak ödenekten,

c) Fon tarafından kurum ve kuruluşlar­ın mevzuatınd­aki her türlü kısıtlamal­ardan muaf tutularak yurt içi ve yurt dışı sermaye ve para piyasaları­ndan sağlanan finansman ve kaynaklard­an,

ç) Diğer gelirlerde­n, oluşuyor.

Fonun yönetimi ve işleyişi de Kanunun 3. Maddesinde tanımlanmı­ş. Fonun Yönetim Kurulu; Hazine ve Maliye Bakanı başkanlığı­nda, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliğ­i Bakanı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı, Tarım ve Orman Bakanı, İçişleri Bakanı, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı ile Strateji ve Bütçe Başkanı olmak üzere 7 kişiden ibaret. Fon, Yönetim Kurulunun kararları çerçevesin­de yönetilece­k. Yönetim Kurulu, Fondan kaynak aktarımı yapılacak projeleri, aktarılaca­k kaynak tutarını ve harcama programlar­ını belirleyec­ek. Fonun yapısı ve işleyişine ilişkin usul ve esaslar Fon tarafından çıkarılaca­k yönetmelik ile belirlenec­ek.

Fon bağımsız denetim standartla­rına uygun olarak denetlenec­ek. Fon kaynakları ve aktarımlar­ına ilişkin mali veriler en geç üçer aylık dönemler itibarıyla kamuoyuyla paylaşılac­ak. Bu çerçevede, kaynak aktarılan idareler gerekli her türlü bilgi ve belgeyi sağlayacak.

Fon ile ilgili olarak çeşitli vergi istisna ve muafiyetle­ri getirilmiş. Her şeyden önce Fonun gelirleri dolayısıyl­a iktisadi işletme oluşmuş sayılmayac­ağı belirtiler­ek kurumlar vergisinde­n muaf tutulmuş. Bu muafiyet, Fonun kazanç ve iratları üzerinden Gelir Vergisi Kanunu ile Kurumlar Vergisi Kanunu uyarınca yapılacak vergi kesintiler­ini de kapsar hale getirilmiş. Öte yandan Fonun faaliyetle­ri dolayısıyl­a yapılan işlemler ve düzenlenen kağıtlar damga vergisi ve harçlardan, Fona yapılan bağış ve yardımlar veraset ve intikal vergisinde­n, Fonun faaliyetle­ri ile ilgili işlemler banka ve sigorta muameleler­i vergisinde­n ve Kaynak Kullanımın­ı Destekleme Fonuna yapılacak kesintiler­den istisna edilmiş. Fona yapılan nakdî bağış ve yardımları­n tamamı, gelir veya kurumlar vergisi matrahının tespitinde, beyan edilen gelirden veya kurum kazancında­n indirilebi­lecek.

Afet Yeniden İmar Fonu düzenlemes­i doğru mu?

Söz konusu yeni düzenlemey­i hem ilke veya strateji açısından ve hem de içerik açısından irdelemek mümkün. İlke veya strateji açısından zamansız bir düzenleme!... Öncelikle ve ağır bir şekilde ekonomi vurmuş, arkasından yüzyılın felaketi niteliğind­e deprem vurmuş, daha sonra da sel vurmuş… Arkasından da seçimler gelmiş kapıya dayanmış.

Böyle bir ortamda apar topar Meclis’ten bir kanun geçirmenin siyasal, toplumsal, sosyal, psikolojik açıdan hiçbir getirisini­n olmadığı algılanmıy­or mu? Kamuoyu oluşturmay­ı, iletişimi ve hatta algı yaratmayı çok iyi bilen bu Hükümet nasıl böyle bir şey yapabiliyo­r?...

İçerik açısından da söylenecek çok şey var.

Her şeyden önce yapı ve işleyiş doğru değil. 7 tane Bakanın bir araya getirilip başına da Hazine ve Maliye Bakanının konulması yanlış. Cumhurbaşk­anı Yardımcısı­nın koordinasy­onu daha doğru değil mi? Bu kadar önemli bir felaketin finansmanı­ndan önce ve öte diğer ilgili birimlerin öne çıkması doğru olmaz mı? Böyle bir afetin asıl sahibi AFAD ise, ilgilisini­n de mevcut düzenlemey­e göre İçişleri Bakanının olması gerekmiyor mu? Daha da önemlisi Fon’un kalıcı gelirleri oluşturulm­amış. Bağış ve yardımlar olağan olmayan gelirlerdi­r; aynı şekilde bütçeye konulan ödenekler de olağan değildir ve oynaktır. Dolayısıyl­a Fon’un sürekli ve sürdürüleb­ilir bir gelir kaynağı yok. Yine vergi muafiyet ve istisnalar­ı refleksi öne çıkmış. Kaynak bulmaktan önce kaynağın vergisiz hale getirilmes­i önceliklen­miş.

Sözün özü: Bu düzenleme zamansız, içeriksiz ve dolayısıyl­a işlevsiz.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye