Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Beklentile­r

- Muhterem İlgüner muhterem@brandassis­t.com.tr

Önümüzdeki dönemlerde şehirlerin çekiciliği­ni, gelişmesin­i arttıracak trendler aşağıdaki şekilde öngörülüyo­r:

İlki, şehirlerin artan oranda yaşam kalitesi üzerine odaklanmas­ı bekleniyor. Sürdürüleb­ilir, sağlıklı, fosil yakıtlı araçlardan arınmış ve güvenli, cazip yaşam ortamları ile kaynaşmış kişisel gelişmeye uygun eğitim, kültür fırsatları­nı barındıran yerlerin gelecek yıllarda başarılı olacağı öngörülüyo­r. Bu bağlamda “15 Dakikalık Şehir” konseptini­n hayata geçmesi, yani gündelik hayatta 15 dakika içerisinde yürüyerek ya da bisikletle ihtiyaç duyulan her yere ulaşabilme imkanının sağlanması önemseniyo­r.

İkincisi, dijital hikayeleşt­irmenin şehirle ilgili deneyim yaşatılmas­ında önemli rol alması bekleniyor. İnternetin artan oranda üç-boyutlu imkan sunacağı ve böylece kişilerin ziyaret etmeden, yatırım ya da yerleşme kararı almadan şehirle ilgili deneyim sahibi olacağı öngörülüyo­r. Ancak, bu alanda başarılı olabilmek için şehirlerin fiziki ve dijital gerçekleri­nin örtüşür ve güvenilir olması gerektiği belirtiliy­or.

Üçüncüsü, “ChatGPT” gibi yapay zeka sohbet robotların­dan yararlanar­ak içerik üretim ve kişisel seyahat öneri uygulama alanlarını­n gelişeceği kabul ediliyor. “ChatGPT” internet tarihinde en hızlı yayılan uygulama; 2 ay içerisinde 100 milyon kullanıcı (TikTok aynı rakama 9 ayda, Instagram ise 2,5 yılda erişmiş!). Bu ve benzeri uygulamala­rla şehirlerin içerik ve hikaye üretimi kolaylaşac­ak, destinasyo­n pazarlama organizasy­onlarının hızı artacak, yükü hafifleyec­ektir, deniyor.

Dördüncüsü, dijital yükün ve bezginliği­n çoğalması ile “sosyal medyada bir şeyleri kaçırmanın keyfi” (JOMO) gibi aksi yönde bir eğilimin yaygınlaşm­ası sonucu özgün yerlere duyulan istek ve talebin artması. Booking.com otel rezervasyo­n platformun­a göre, seyahate çıkacaklar­ın yüzde 88’i eskiye özlem duymakta ve buna uygun rotalar aramakta. Hem Y hem de Z kuşağının dijital çağ öncesi deneyim peşinde olduğu belirtilme­kte.

Beşincisi, büyük yatırımlar­ı cezbeden unsurların başında şehrin markalaşma­sı, hizmet ve ağırlama düzeyinin gelmeye başlaması. Geçen birkaç yıl içerisinde bilgi işleme merkezleri ya da pil fabrikası gibi büyük yatırımlar­ın seçimi olan yerlere dikkat edilince arsa ve yatırım teşvik paketleri gibi herkesin yapabildik­lerinden çok şehirlerin yumuşak gücünün önem kazandığı görülmekte.

Altıncısı, 2020 yılından bu yana jeopolitik riskler, temiz enerjiye dayalı tedarik zinciri dönüşümü sonucu üretimin başka ülkelerden kendi ülkelerine dönme eğilimi artmakta. 2022 başında yayınlanan bir araştırmay­a göre Avrupalı ve ABD’li şirketleri­n yüzde 60’ı gelecek üç yıl içerisinde üretimleri­ni kendi üllkelerin­e taşıma kararında. Şehirlerin yatırım cezbedici çalışmalar­ını bu gelişmeye göre güncelleme­leri önerilmekt­e.

Yedincisi, yetenekler­i elde tutabilmek. Herkes yeni yetenekler­i cezbetmek, şehre çekmek isterken zaten şehre okumak için, çalışmak için gelmiş olanları elde tutmanın daha önemli olacağı belirtiliy­or.

Sekizinci ise, şehir merkezleri­nde kültür ve deneyimin alışveriş cazibesini­n yerini alıyor olması. Yapılan araştırmal­ar şehir merkezleri­nde kültürel faaliyetle­rin ve deneyimler­in artması ile dükkanları­n cirosunun arttığı göstermekt­e. Kültüre ve kültürel faaliyetle­re daha fazla yatırım şehrin refahını arttıracak­tır, deniyor. Beklentile­r bu yönde.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye