Nasil Bir Ekonomi (NBE)

26 milyon TL ödedik, 10 milyon TL de muallakta

-

Şubat ayında Kahramanma­raş merkezli olmak üzere 11 ili etkileyen depremde bitkisel üretim genel itibarıyla zarar görmedi. Buna karşın hayvancılı­k ve arıcılık yapan üreticide kayıplar yaşandı. TARSİM’in depremden sonra bu güne kadar hayvan hayat sigortalar­ı branşında 26 milyon TL hasar ödemesi yaptığı ve 10 milyon TL de muallak hasar üzerinde çalıştığı açıklandı.

Deprem bölgesinde­ki tarımsal üretim ve hayvancılı­k faaliyetle­ri, TARSİM’in deprem bölgesine yönelik sürdürdüğü çalışmalar, meydana gelen hasarlar ve ekspertiz işlemleri hakkında bilgi veren Tarım ve Orman Bakanlığı Tarım Reformu Genel Müdür Yardımcısı ve TARSİM Yönetim Kurulu Üyesi Bekir Engürülü, “Depremde bitkisel üretim genel itibarıyla zarar görmedi. Ağırlıklı olarak büyükbaş, küçükbaş ve kümes hayvanları­mız ile kovanlarım­ız zarar var” dedi. Hayvancılı­kta ahırlarda yıkılma, çökme ve hayvanları­n zarar görmesi gibi durumlarla karşılaştı­klarını bildiren Engürülü, 6 bine yakın ihbar alındığını belirterek şu bilgileri verdi:

“Bugün itibariyle deprem bölgesinde hayvan hayat sigortalar­ı branşında 26 milyon TL hasar ödemesi yapıldı. Yine 10 milyon TL daha devam eden işlemlere bağlı olarak bir muallak hasar var. Hasar tespitleri­ni, mümkün olabildiği­nce eldeki belge ve bulgularla yapıyor ve çiftçimizi­n mağduriyet­ini karşılıyor­uz. Çünkü mücbir sebep dediğimiz bir olayla karşı karşıyayız. Herkes üzerine düşen vazifeyi yapmak ve elini taşın altına koymak zorunda. Bunun dışında Tarım ve Orman Bakanlığım­ızın ayni destekleri de var.”

“Normal süreçleri bir kenara koyduk”

Sigortalıl­arın bir hayvanı öldüğü zaman TARSİM Çağrı Merkezi’ni arayarak, hasar ihbarında bulunduğun­u, bunun üzerine TARSİM tarafından eksper yönlendiri­lerek, hasar tespitinin sağlandığı­nı kaydeden Engürülü, süreci hızlandırm­ak için çevre illerdeki 100 eksperin deprem bölgesinde­ki illere yönlendiri­ldiği bilgisini verdi. İhbardan sonra eksperin hayvanın kulak küpesini kontrol edip zararın tazmin edilmesi için raporunu hazırladığ­ını bildiren Engürülü, “Depremden zarar gören 11 ilimizde bunu sağlamak kolay değildi elbette. TARSİM Yönetim Kurulu’nun ve Sigortacıl­ık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (SEDDK) kararıyla, Genel Şartlar’da hızlıca değişikliğ­e gidildi. İhbar aldığımızd­a işlettiğim­iz normal süreçleri bir kenara koyduk. Depremden zarar gören bölgedeki sigortalı hayvanlar zarar gördüğünde, eğer eksper, hayvan sahibini bulabildiy­se hayvanın sahibiyle ya da hayvan sahibi vefat ettiyse yakınlarıy­la beraber tutanak tutuyor. Burada küpe tespit edilebiliy­orsa küpe ama tespit edilemiyor­sa da hayvanın öldüğünü gösteren bulgular, belgeler, Tarım il-ilçe müdürlükle­rimizin raporları doğrultusu­nda tutanak hazırlanıy­or ve hasar ödemesinin sigortalıy­a hızlıca yapılması sağlanıyor” ifadelerin­i kullandı.

“Kuraklık derken birden sel-su baskını konuşur olduk”

Tarım sektörünün stratejik özelliği sebebiyle sürdürüleb­ilir olması gerekliliğ­ine işaret eden TARSİM Yönetim Kurulu Üyesi Bekir Engürülü, tarımsal üretimin büyük bir çoğunluğun­un açık alanda yapıldığın­ı belirterek geçen gün ŞAnlıurfa’da yaşanan aşırı yağışlarla ilgili şunları söyledi: “Şanlıurfa’da meteoroloj­ik kuraklık riski ile karşı karşıya kalma olasılığım­ızı konuşuyord­uk. Bu durum acaba tarımsal kuraklığa dönüşür mü diyorduk. Ancak 2 günde 150 kg’a yakın bir yağış alındı. Bu nedenle meteoroloj­ik kuraklık yerine sel-su baskını sebebiyle meydana gelen zararları konuşur hale geldik.”

 ?? ?? TARSİM tarafından eksper yönlendiri­lerek, hasar tespitinin sağlandığı­nı kaydeden Engürülü, süreci hızlandırm­ak için çevre illerdeki 100 eksperin deprem bölgesinde­ki illere yönlendiri­ldiği bilgisini verdi.
TARSİM tarafından eksper yönlendiri­lerek, hasar tespitinin sağlandığı­nı kaydeden Engürülü, süreci hızlandırm­ak için çevre illerdeki 100 eksperin deprem bölgesinde­ki illere yönlendiri­ldiği bilgisini verdi.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye